Boeddhistische kloosters van Wuhan

chinese wuhan yellow crane tower

Wuhan is een stad met een rijke geschiedenis, maar de sporen van deze geschiedenis hebben grotendeels plaatsgemaakt voor moderniseringen. Er is in de stad nog relatief veel erfgoed uit begin 1900 te vinden, in de oude concessiegebieden in de stadswijk Hankou. Bebouwing van voor die tijd is er vrijwel niet meer.

Het enige dat bewaard gebleven is, zijn een aantal tempels, waarvan er met name vier interessant zijn. De Guīyuán Tempel, Bǎotōng Tempel, Gǔdé Tempel en Liánxī Tempel staan samen bekend als “De vier boeddhistische kloosters van Wuhan”.

Deze tempels zijn alle vier uniek op hun eigen manier, en de moeite van het bezoeken zeker waard. Hierbij informatie over wat al deze tempels zo bijzonder maakt. Probeer er tijdens een bezoek aan Wuhan minstens één te bezoeken, of natuurlijk alle vier als je daar de tijd voor hebt.

Guiyuan Tempel (Hanyang)

De Tempel van de oorspronkelijke puurheid ligt in Hanyang, het industriële deel van Wuhan. Hoewel er op deze plek al sinds de vroege Ming-dynastie (1368–1644) een tempel staat, stamt het huidige complex uit 1658, en is sinds die tijd uitgebreid en gerenoveerd, waardoor het geheel erg nieuw aandoet.
Centraal in het tempelcomplex ligt een vijver waar je goudvissen kunt voeren (zakjes voer kosten ¥5). Ook brengen bezoekers schildpadden naar de tempel, om deze vrij te laten in de vijver. Beide principes – dieren voeren en dieren vrijlaten, staan centraal in het boeddhisme om een beter persoon te worden.

De Guiyuan Tempel heeft één van de meest majestueuze Arhat hallen in China. In de Arhat hal vind je maar liefst 500 grote Boeddhabeelden, die allemaal verschillend zijn in uiterlijk, houding en gelaatstrekken. Een lokale traditie is Arhats tellen: het tellen van de beelden, waarna het beeld waar je bij uitkomt vertelt hoe je jezelf in het komende jaar dient te gedragen om een beter mens te worden.

Het tellen kan op drie manieren:
1.  Bij het betreden van de Arhat Hal beginnen mannen links en vrouwen rechts met tellen;
2. Je begint met tellen aan de kant van de voet waarmee je de hal het eerst betreedt;
3. Je kiest een willekeurige Boeddha uit en begint vanaf daar met tellen.

Altijd geldt dat je je eigen leeftijd als leidraad neemt. Als je 32 jaar oud bent, tel je tot de 32e Boeddha. Onthoudt het nummer van het beeld waar je uitkomt. Bij de uitgang van het complex kun je voor ¥10 een kaartje kopen van de bewuste Boeddha, met uitleg over hoe je jezelf in het komende jaar dient te gedragen om je leven goed te leiden.

Guiyuan Tempel, Cuiwei Road #20, Hanyang 归元寺,武汉市汉阳区翠微路20号
Entree ¥10, ¥20 tijdens nationale feestdagen
46,900 square meters

Gude Tempel (Hankou)

De Tempel van de Oude Deugd is Wuhan’s jongste tempel, het hoofdgebouw is in 1877 gebouwd. Ook voor de doorgewinterde China-bezoeker die al tempels heeft gezien, kan de Gude Tempel een verfrissende verrassing zijn: deze tempel is namelijk de enige in zijn soort in China. Het gebouw bestaat uit een mengsel van Indiase, Birmese en westerse elementen. De tempel is daarmee een bonte mix van van alles en nog wat: gotische bogen, ronde glas-in-lood ramen, Boeddhabeelden en stoepa’s. Een bezoek aan de Gude Tempel voelt daarmee eerder aan als een bezoek aan een kathedraal dan aan een tempel in de traditionele zin des woord.

De negen stupa’s op het dak zijn bijzonder omdat, ongeacht vanaf welke kant je het gebouw benadert, er vanaf de grond maar zeven zichtbaar zijn.
Ook in de Gude Tempel kun je naar goed boeddhistisch gebruik dieren voeren. Voor ¥5 kun je zelf vogelvoer uit een bak nemen, waar je de vele duiven die op het complex rondvliegen mee kunt voeren.

Het hoofdgebouw staat in een arm deel van de stad, met daaromheen oninteressante, oude bouw. Een bezoek aan de Gude Tempel gaat echt om het bezichtigen van het bijzondere gebouw zelf. Om het geheel wat op te leuken, is er een paar jaar geleden een enorm complex naast de originele hal gebouwd, in dezelfde stijl. In dit nieuwe deel vind je een grote hal waar monniken sutra’s kunnen lezen. En vanaf de tweede verdieping heb je goed zicht op de originele tempel.

Gude Tempel, Shanghuapo #74, Huangpu Road, Hankou, 古德寺,汉口区黄浦大街上滑坡路74号
Entree ¥5
3600 square meters

Baotong Tempel (Wuchang)

De Tempel van de kostbare doorgang is Wuhan’s oudste tempel. Op deze plaats staat al sinds 500 voor Chr. een tempel. Hoewel de gebouwen door de eeuwen heen meerdere malen verwoest en herbouwd zijn, zijn er nog een heel aantal originele elementen bewaard gebleven, waaronder twee grote ijzeren bellen uit de Zuidelijke Song dynastie (1127-1279) en een paar stenen leeuwen uit de Ming dynastie (1368-1644).

De Baotong Tempel is tegen een berg aan gebouwd, waardoor een bezoek aan de tempel gelijk een mooie, stevige wandeling is. Het complex is meestal vrij rustig, waardoor een wandeling naar boven, onder de oude pijnbomen boven aan de berg, een verademing kan zijn in de hectiek van Wuhan, een stad met ruim 10 miljoen inwoners.

Bijzonder in de Baotong Tempel is de Hongshan Pagode, die uit de Yuan dynastie (1271–1368) stamt. Monniken beklommen de nauwe treden eind 13e eeuw al, en diezelfde treden kun jij nu ook beklimmen (toegang pagode ¥2). Een bouwwerk met een dergelijke geschiedenis is uniek in Wuhan. Echter minder geschikt voor lange Nederlanders: monniken in de Yuan dynastie waren kort van stuk, de doorgangen naar de hoogste platformen zijn érg laag en nauw.

Baotong Tempel, Wuluo Road 549, Wuchang 宝通寺,武昌区武昌武珞路549号
Entree ¥10

Lianxi Tempel (Wuchang)

Wuhan’s minst bekende tempel is de Tempel van de Lotus Beek, die in tegenstelling tot de andere drie, haar best lijkt te doen om buiten de aandacht te blijven. De tempel ligt verscholen in een onaanzienlijk zijsteegje van de onaantrekkelijke verkeersader Xiongchu Dadao, zonder aanwijzingen die haar makkelijk vindbaar maken. Deze low-profile houding komt voort  uit dat deze tempel een nonnenklooster is (het enige in de stad), waar het boeddhisme actief gepraktiseerd wordt.

Bij de ingang staat duidelijk aangegeven (in het Chinees) dat bezoekers die korte mouwen of een korte broek dragen, of zelfs driekwartmouwen, ongewenst zijn wegens de religieuze aard van het complex. Na toegang via de oude toegangspoort, sta je als bezoeker eerst op een onaantrekkelijk stuk terrein waar onder andere boerenkool verbouwd wordt, zwerfhonden rondlopen (die door de nonnen worden verzorgd) en was te drogen hangt. Er is geen kaartverkoop of bewegwijzering.

Hoewel er op deze plaats al sinds de Tang dynastie (618–907) een tempel staat, is de toegangspoort de enige overgebleven originele structuur, de overige hallen zijn drie jaar geleden ‘gerenoveerd’, wat inhoudt dat het huidige complex geheel uit nieuwbouw bestaat.

Dat maakt een bezoek aan de Lianxi Tempel niet oninteressant. Het complex heeft een aantal mooie binnentuinen met rotsen, prieeltjes en een heus beekje (waar de naam van de tempel naar verwijst) waar goudvissen in zwemmen. Deze kun je, in tegenstelling tot de andere tempels in Wuhan, niet voeren. De Lianxi Tempel is volledig on-commercieel.

Als bezoeker wordt je door de nonnen gedoogd en soms zelfs vriendelijk toegeknikt, maar als één van de nonnen door een ritmisch slaan op een stenen tableau aangeeft dat het tijd is voor het dagelijkse offeren van voedsel aan de Goden, wordt je als bezoeker vriendelijk maar dringend verzocht om het complex te verlaten met de opmerking: “Het is etenstijd, je moet gaan eten”, waarbij richting de uitgang wordt geknikt. Zodra de laatste bezoeker de toegangspoort uit is, wordt deze gesloten voor de duur van de offer-ceremonie. Maar juist dit maakt de Lianxi Tempel een bezoek waard: zonder opsmuk kun je hier zien hoe het leven in een boeddhistisch nonnenklooster eruit ziet.

Lianxi Tempel, Tujialingsicun #51, Wuchang 莲溪寺,武昌区涂家岭四村51号
Entree gratis.

Dit artikel is geschreven door Judith en is ook terug te vinden op judithinchina.com, waar zij schrijft over de bijzondere, dagelijkse dingen die je in China meemaakt. Voor bezoekchina.nl schreef Judith een aantal artikelen over Wuhan, een stad waar zij drie jaar woonde.

Deel dit artikel :