Zaken doen in China

China is inmiddels uitgegroeid tot de op één na grootste economie ter wereld en ook steeds meer Nederlandse bedrijven doen zaken met Chinezen. Door een zakencultuur die heel wat afwijkt van de onze, kan dit een serieuze uitdaging zijn. In dit artikel geven we je daarom een korte introductie van waar je rekening mee moet houden als je een zakelijk bezoek aan China brengt.

 Aanzien, gezichtsverlies en relaties

Goed om in je achterhoofd te houden met betrekking tot zakelijk etiquette in China, is dat aanzien, hiërarchie en persoonlijke relaties belangrijker zijn dan in Nederland. Dit betekent dat je er goed aan doet erachter te komen wie welke positie in het bedrijf heeft en dit te respecteren. Doe je dit niet, dan lijdt het al snel tot gezichtsverlies voor de Chinese partij. Het kan zelfs een reden zijn om de overeenkomst niet door te laten gaan. Op het gebied van persoonlijke relaties zul je merken dat Chinezen veel tijd en moeite investeren je eerst te leren kennen, voordat ze een handtekening en bijgaande rode stempel plaatsen.

Introducties en visitekaartjes

Om gezichtsverlies te voorkomen, is het bij de introductie belangrijk dat de leidinggevende van de ene partij als eerste de hand schudt van de leider van de andere partij. Kijk er wel voor uit dat je niet een al te ferme handdruk geeft. Chinezen zijn dit niet gewend en kunnen het als agressief opvatten. Houd in plaats daarvan de hand wat langer vast. Dit straalt vertrouwen uit en wordt gewaardeerd in China.

Tijdens de introducties worden ook vaak visitekaartjes uitgewisseld. Wil je respect tonen, neem visitekaartjes dan met beide handen aan en bekijk ze daarna aandachtig. Je eigen visitekaartje, dat bij voorkeur aan één zijde in het Chinees vertaald is, reik je ook met beide handen aan.

Kleding en relatiegeschenken

Wil je serieus genomen worden als zakelijke partij in China, speel het dan veilig en ga formeel gekleed. Is het erg warm en bezoek je bijvoorbeeld een fabriek? Dan is het geen probleem iets luchtigere maar nog altijd nette kleding te dragen. Vrijetijdskleding en korte broeken kun je beter vermijden.

Bij grote zakelijke overeenkomsten worden in China altijd relatiegeschenken uitgewisseld. Veel Nederlandse bedrijven zien dit als een lastig punt, maar een passend geschenk vinden is verrassend eenvoudig. Neem iets typisch Nederlands mee en je zit altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan jenever van een goed merk. Zorg ook voor een duur ogende verpakking met het liefst warme rode en gele tinten.

Taal: leer een beetje Chinees

De meeste Chinezen spreken geen Engels, laat staan Nederlands, en de meeste Nederlanders spreken geen Chinees. Voor de communicatie zul je vaak van tolken afhankelijk zijn. Toch is het aan te raden een aantal zinnetjes Chinees te leren. Volgens Chinezen is Chinees de moeilijkste taal ter wereld en ze zullen onder de indruk zijn als je ze in hun eigen taal weet te begroeten. Kijk wel uit met grappen om het ijs te breken. Dit zijn Chinezen niet gewend en het kan verkeerd opgevat worden.

Vergaderingen

Tijdens vergaderingen komt de hiërarchie binnen een Chinese organisatie weer duidelijk naar voren. Zo is het voor Chinezen belangrijk wie waar zit, waardoor het aan te raden is dit aan de Chinese partij over te laten. Bereid je ook voor op lange, saaie toespraken die je om gezichtsverlies te voorkomen maar beter niet kunt onderbreken. Verder zijn het de belangrijkere, oudere leden van de groep die het woord hebben. Jongere medewerkers houden zich stil of geven applaus. Je stagiaire de leider van de Chinese tegenpartij laten onderbreken met zelfs maar een welgemeende vraag is dus uit den boze!

Dineren: een gelegenheid elkaar te leren kennen

Ter aanvulling op de vergaderingen, is het ook gebruikelijk een of meerdere zakelijk diners te houden. Dit is om de tegenpartij beter te leren kennen en is zeer belangrijk in China. Verwacht weer een hele discussie over wie waar moet zitten en enkele toespraken. Tijdens diners zijn de onderwerpen echter strikt persoonlijk en is het ongebruikelijk de onderhandelingen van eerder die dag voort te zetten. Kijk bovendien niet vreemd op als je vragen over je privéleven krijgt. Dit is goed bedoeld.

Wat het eten en drinken tijdens het diner tenslotte betreft, het is onbeleefd iets te weigeren. Aangezien je heel veel verschillende gerechten en veel alcohol aangeboden zult krijgen, is het beter telkens kleine beetjes te nemen. Drink je geen alcohol of is er iets waar je allergisch voor bent? Geef het dan van te voren even aan bij de Chinese partij.

Deel dit artikel :