7x Oppassen voor je reis naar Beijing

zomerpaleis Beijing

Beijing, de hoofdstad van China, biedt je als reiziger een fantastische vakantie naar een van de grootste steden van Azië. Toch zijn er ook dingen waar je voor moet uitkijken als je naar China reist. In dit artikel kijken we daarom naar aspecten waar jij op móet letten als je naar Beijing afreist! Te beginnen met… Online veiligheid!

Een VPN

Allereerst is een VPN in Beijing van levensbelang. Niet alleen om veilig over het internet te kunnen surfen, maar ook om in contact te blijven met het thuisfront. Waar bijvoorbeeld sociale media als WhatsApp, Facebook en Google voor ons vrijblijvend toegankelijk zijn, is dit in China niet het geval. De zogenaamde ‘Great Firewall’ van China zorgt er namelijk voor dat deze apps geblokkeerd zijn. 

Door gebruik te maken van een VPN kun je echter onbezorgd gebruik maken van deze apps. Je hoeft niet voor elke VPN te betalen en als je VPN gratis proefperiode intikt op Google, dan krijg je de kans om de VPN van je keuze al eens uit te proberen. Let er wel op dat je de VPN instelt vóórdat je naar China afreist. In veel gevallen zijn de VPN-apps namelijk ook geblokkeerd wanneer je deze wilt downloaden! Een VPN-provider gebruiken is dus geen probleem, het downloaden kan wel voor problemen zorgen.

Gebruik WeChat

Ben je vergeten om een VPN in te stellen voordat je naar Beijing afreist, dan kun je nog altijd gebruikmaken van WeChat. In China wordt WeChat door vrijwel iedereen gebruikt als sociale medium. Daarnaast kun je er ook mee betalen, het nieuws bekijken en zelfs games spelen. Toch zit er een grote ‘maar’ aan verbonden. Bij WeChat is jouw privacy niks waard. Vrijwel alles wat je via de chat zegt kan door de Chinese overheid gelezen worden. Let dus wel op met het gebruik van de app. 

Koop een simkaart

Een simkaart kopen op het vliegveld in China is daarnaast zeker een aanrader. Hoewel in China vrijwel overal (gratis) Wi-Fi te vinden is, moet je hier vaak een lokaal (Chinees) telefoonnummer voor invoeren. Je kunt daarom beter op het vliegveld of in de buurt van je verblijfplaats een simkaart kopen. Hiervoor moet je wel je paspoort laten zien, dus zorg er dan ook voor dat je deze te allen tijde op zak hebt! 

Fooi is ongepast

Waar andere culturen (en soms beroepen) leven van de fooi die ze krijgen, is dit in China ‘not done’. Waar veel hotels, restaurants en spa’s een geen-fooien beleid hanteren, is het voor taxichauffeurs vaak zelfs verboden om fooi aan te nemen! Door fooi te geven, kun je als westerling de indruk wekken dat je vindt dat de werkgever zijn taxichauffeurs onderwaardeert Dit wordt als uiterst onbeleefd ervaren. Het zelf geven van fooi is dus geen optie. Veel restaurants die wél fooi verwachten, nemen dit al op in de prijs.

Navigeren in China

Het navigeren in China is dus, zonder het gebruik van VPN, niet mogelijk met Google Maps. Heb je wel een VPN aangeschaft, dan nog is het gebruik van Google Maps niet aan te raden. Doordat de services van Google officieel geblokkeerd zijn in China, zijn de kaarten in China ook niet up-to-date. Hierdoor kun je als buitenlander makkelijk verdwalen als je wél Google Maps gebruikt. 

Een goed alternatief voor Google Maps is de app van Maps.me. Deze app stelt je in staat om vooraf de kaart van (een deel van) China te downloaden, die je vervolgens offline kunt gebruiken. 

Geldzaken in China

En dan de geldzaken in China en Beijing. Door de elektronische revolutie en onder meer Apple Pay en WeChat, is het vrijwel overal mogelijk om digitaal te betalen. Dit kan zowel met je creditcard, je telefoon als met je reguliere betaalpas. Wil je wat kopen op de markt, dan kun je hier gerust afdingen. Doe dit echter niet in winkels, daar is het namelijk uiterst ongepast en onbeleefd.

Overige tips

Tot slot hebben we nog een aantal andere tips die van pas kunnen komen bij je reis naar Beijing:

  • Gebruik een vertaalapplicatie: Veel Chinezen zijn namelijk niet zo behendig als het op de Engelse taal aankomt.
  • Reis niet tijdens de Gouden Week: De Gouden Week (eenmalig in januari/februari en eenmalig in Oktober) is in het leven geroepen om het binnenlandse toerisme in China een boost te geven. Hierdoor heeft vrijwel heel China een week vrij. Geen gepast moment dus om er zelf als toerist tussen te lopen. 
  • Zorg voor toiletpapier: Openbare toiletten zijn schoon, maar het ontbreekt nog weleens aan toiletpapier. Neem dus voor de zekerheid altijd wat mee. 
  • Draag een masker tegen de luchtvervuiling in de stad. 

Heb je (een deel van) deze tips in acht genomen? Dan ben je klaar om op reis te gaan naar Beijing! Wil je in contact blijven met het thuisfront, dan mag een VPN daarbij zeker niet ontbreken!

vliegen naar Hong Kong

Hong Kong wordt ook wel eens het Hollywood van het Oosten genoemd. Het is dan ook helemaal niet verrassend dat zeer veel mensen met het

chinese woman renting a bike

Fietsen in Xiamen

Jolanda woont samen met haar man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China. In deze blog schrijft zij over hun leven in China Fietsen