De 10 mooiste tempels China

Temple of Heaven in Beijing, China

China is een enorm land met duizenden tempels. Stuk voor stuk zijn ze prachtig om te zien en ademen ze die typisch Oosterse, ietwat mysterieuze sfeer uit. In dit artikel zetten we wat wij de 10 mooiste, meest bijzondere of anders noemenswaardige tempels van het land vinden. Lees dus snel verder.

De Tempel van de Hemel

Een lijst met mooiste tempels van China is natuurlijk niet compleet zonder de Tempel van de Hemel in de Chinese hoofdstad Beijing. Deze kleurrijke taoïstische tempel werd gebouwd aan het begin van de Ming-dynastie (1368-1644) en behoort tot de grootste van Azië. Het was de Chinese keizer zelf die hier hoogstpersoonlijk tweemaal per jaar kwam bidden voor een goede oogst. Behalve de prachtig versierde gebouwen, is ook het park rondom de tempel de moeite van het verkennen waard.

 • Naam in het Chinees en Engels: 天坛 / Temple of Heaven
 • Locatie: Beijing (station Tiantandongmen op lijn 5)

De Puningtempel

De boeddhistische Puningtempel in Chengde, letterlijk vertaald de Tempel van de Universele Vrede, werd gebouwd nadat de Chinese keizer Qianlong hier in 1755 een overwinning op de Mongolen behaalde. Het is een rijkelijke versierde en bijzonder hoge tempel die gebouwd is naar het voorbeeld van het Samyeklooster, het oudste klooster in Tibet. Het hoogtepunt van de Puningtempel is het 22 meter hoge en daarmee grootste houten boeddhabeeld ter wereld. Zeer opvallend zijn de bijna ontelbare armen en ogen van de boeddha.

 • Naam in het Chinees en Engels: 普宁寺 / Puning Temple
 • Locatie: Chengde in de provincie Hebei

De Confuciustempel van Qufu

De meeste tempels in China zijn boeddhistisch of taoïstisch, maar de Confuciustempel van Qufu is zoals de naam al verraadt volledig gewijd aan Confucius. Deze Chinese wijsgeer leefde in de 6e en 5e eeuw voor Christus en heeft een onuitwisbare invloed op de Chinese cultuur gehad. De tempel die na zijn dood verrees is nog altijd te bekijken. Het is een meer dan een kilometer lang complex met ruim 400 kamers. Vooral de verzameling steles met beroemde spreuken van Confucius is mooi om te bekijken.

 • Naam in het Chinees en Engels: 曲阜孔庙 / Temple of Confucius
 • Locatie: Qufu in de provincie Shandong

De Longhuatempel

Shanghai staat vooral bekend om de futuristische wolkenkrabbers, maar toch kun je er een aantal verrassend mooie tempels vinden. De boeddhistische Longhuatempel is de grootste en mooiste van de stad. Deze in een warme gele kleur geschilderde tempel gaat terug naar de Song-dynastie (960-1279), maar werd in latere eeuwen flink uitgebreid en verbouwd. Erg bijzonder zijn de vele goudkleurige boeddhabeelden, een drum- en een trommeltoren en een zeven verdiepingen tellende pagode. De Longhuatempel is gebouwd om de draken te eren.

 • Naam in het Chinees en Engels: 龙华寺 / Longhua Temple
 • Locatie: Shanghai (station Longhua op lijn 11)

De Lingyintempel

De Lingyintempel vlakbij het beroemde Westmeer van Hangzhou is een door steile bergen en subtropische bossen omgeven centrum van het zenboeddhisme. Het is tevens een van de rijkste tempels van China die al bestaat sinds de Jin-dynastie (265-420), maar door de eeuwen heen een aantal malen herbouwd is. Vandaag de dag zul je nog altijd veel zingende en biddende monniken op de tempelgronden aantreffen. Behalve de sierlijke gebouwen zelf, behoren ook de vele kleine pagodes, siergrotten en talloze in de rotsen uitgehakte boeddhabeelden tot de bezienswaardigheden.

 • Naam in het Chinees en Engels: 灵隐寺 / Temple of the Soul’s Retreat
 • Locatie: Hangzhou in de provincie Zhejiang

De Jokhangtempel

Een heel ander soort tempel is de Jokhangtempel in het hoog in de Tibetaanse bergen gelegen Lhasa. Deze vier verdiepingen tellende, witgeschilderde tempel heeft een herkenbaar verguld dak en is een populaire toeristische attractie. De Jokhangtempel werd oorspronkelijk gebouwd door koning Songtsen Gampo aan het begin van de 7e eeuw. Songtsen Gampo had twee vrouwen, een uit China en een uit Nepal, wat ook de reden is dat zowel Chinese als Nepalese bouwstijlen in de tempel terug te zien zijn. Op religieus gebied is de Jokhangtempel de belangrijkste tempel van het Tibetaanse boeddhisme.

 • Naam in het Chinees en Engels: 大昭寺 / Jokhang Temple
 • Locatie: Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio

Shaolintempel

Heb je wel genoeg van biddende en zingende monniken? Dan kunnen we de Shaolintempel aanraden! De monniken van deze tempel houden zich namelijk al 1500 jaar bezig met het beoefenen van kungfu. De tempel staat verder bovenop een berg en met een beetje geluk zijn de diepe valleien tijdens je bezoek in dichte mist gehuld. Zo waan je je probleemloos terug in de tijd. Ook heel bijzonder bij de Shaolintempel is een grote verzameling van dicht op elkaar staande, zeer oude stenen pagodes.

 • Naam in het Chinees en Engels: 少林寺 / Shaolin Temple
 • Locatie: Dengfeng in de provincie Henan

De Tempels van Wudangshan

Waar de Shaolintempel hierboven bewoond wordt door boeddhistische monniken, kun je op de berg Wudangshan juist taoïstische monniken hun kunsten zien vertonen. Zij beoefenen tai chi, een Chinese sport waarbij je extreem langzaam beweegt. Hoewel de monniken het dus rustig aan doen, zul je als toerist heel wat moeten aflopen. Op de berg krijg je namelijk meerdere tempels en een aantal kloosters voor de prijs van één. De bekendste zijn in 833 gebouwde Vijf Draken-tempel en de nieuwere, maar veel grotere Paarse Hemel-tempel.

 • Naam in het Chinees en Engels: 武當山 / Wudang Mountains
 • Locatie: Shiyan in de provincie Hubei

Baimatempel

Ook een vermelding op deze lijst waard is de Baimatempel oftewel de Tempel van de Witte Paarden. Dit is een wat kleinere tempel net buiten de oude Chinese hoofdstad Luoyang die gesticht werd in het jaar 68. De Baimatempel wordt beschouwd als de bakermat van het Chinese boeddhisme. In de tempel vind je daarom ook standbeelden van de twee witte paarden van de Indiase monniken die godsdienst oorspronkelijk naar China brachten. Veel van de gebouwen van de tempel zijn van latere datum, maar desondanks nog altijd ontzettend mooi om te zien.

 • Naam in het Chinees en Engels: 白马寺 / White Horse Temple
 • Locatie: Luoyang in de provincie Henan

De Foquantempel

Ongeveer 100 kilometer naar het zuiden in dezelfde provincie hebben we tenslotte de Foquantempel voor je. Deze valt in de categorie bizar en absurd, want ook dat is China. Het is niet de tempel zelf die de belangrijkste attractie vormt, maar het in 2008 voltooide en werkelijk gigantische boeddhabeeld dat achter de tempel staat. Met een hoogte van 128 meter is dit het grootste standbeeld ter wereld. Het werd gebouwd omdat de lokale overheid geld hoopte te verdienen aan het toerisme. De toeristen zijn echter nooit in grote aantallen gekomen en tegenwoordig is het standbeeld een merkwaardig stukje architectuur net buiten een boerendorp in de bergen.

 • Naam in het Chinees en Engels: 佛泉寺 / Spring Temple
 • Locatie: Lushan in de provincie Henan

Deel dit artikel :