De Chinese muur bij Badaling

BADALING, CHINA : Tourists visiting the Great Wall of China near Beijing

Badaling, ongeveer 75 kilometer ten noordoosten van Beijing, is het meest bezochte en bekendste deel van de Chinese muur.  Dit gedeelte van de muur is daarom de een goede bestemming voor een dagtrip vanuit Beijing. Het is hier waar de bekende foto’s van de muur die grillig over de de ruige bergen aan de horizon verdwijnt genomen zijn en waar het de grote verdedigingstorens op de bergtoppen hoog boven de omgeving uitsteken. Dit deel van de Chinese muur is al meer dan een halve eeuw geleden volledig gerestaureerd, zodat de muur die je te zien krijgt eruit ziet zoals de muur eruit zag toen hij gebouwd iets na 1500.

Het nadeel is wel het er soms druk kan zijn, zo druk zelfs dat je stapvoets omgeven door hele drommen Chinezen over de muur schuifelt. Ook is dit deel van de muur omgeven door veel hotels, restaurants en vele souvenirwinkeltjes, maar gelukkig vallen die door de bergen uit het zicht als je eenmaal op de muur zelf bent. Als je bovendien de weekenden, vakanties en de toch al veel te hete zomer vermijdt is het eigenlijk erg goed te doen, vooral aangezien de meeste toeristen tot het hoogste punt van de muur gaan en dan terugkeren, terwijl als je doorloopt juist een mooier en vele malen rustiger deel volgt. Als je wilt kun je zelfs nog verder doorlopen waarna je vrijwel alleen op de muur zult zijn. Het feit dat veel toeristen bij Badaling de Chinese muur bezoeken heeft ook nog het voordeel dat het van alle plaatsen om de Chinese muur te zien verreweg het snelst en eenvoudigst te bereiken is

Hoewel ik de muur bij Badaling het meest toegankelijk noem, betekent dit overigens niet dat het een erg eenvoudige wandeltocht is. De muur is in dit bergachtige gebied namelijk stijl, terwijl sommige stukken die na het hoogste punt van de muur komen zelfs ontzettend stijl zijn.

Naast uiteraard de muur zelf zijn er bij Badaling nog een aantal attracties waarvan je kunt overwegen of ze de moeite waard zijn. Zo is er een bioscoop met een scherm dat volledig 360 graden om je heen sluit waar je een film van een kwartier met de meest spectaculaire beelden van de Chinese Muur kunt zien. Naast de bioscoop staat een museum over de Chinese Muur, waar je van alles over de geschiedenis en de bouw ervan te weten kunt komen. Toegang tot zowel de bioscoop als het museum zijn bij het ticket voor de muur zelf inbegrepen, dus je hoeft er niet extra voor te betalen. Verder is er nog een kleine dierentuin met beren en kamelen waar je door komt als je de muur helemaal afloopt, niet echt indrukwekkend maar goed, het is er bij inbegrepen.

Openingstijden Chinese muur Balading

In het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) is de muur bij Badaling toegankelijk van 6:30 tot 19:00 en in het laagseizoen (1 november – 31 maart) van 7:00 tot 18:00.

Toegangsprijzen

Toegang tot de muur bij Badaling kost 45 yuan in het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) en 40 yuan in het laagseizoen (1 november – 31 maart). Toegang tot de bioscoop en het museum zit hier bij inbegrepen. De kabelbaan kost 40 yuan als je enkel omhoog of enkel naar beneden wilt en 60 yuan voor heen en terug. De achtbaan tenslotte is 30 yuan voor heen of terug en 60 yuan voor heen en terug.

Tijdsduur wandeling

Voor je wandeltocht over de muur kun je ongeveer twee uur rekenen. Wil je ook wat tijd doorbrengen in het museum, de bioscoop en de dierentuin reken dan een uur extra. Als je ’s ochtends op tijd vertrekt uit Beijing kun je zelfs rond de middag al terug zijn of, als je in een van de restaurants rond de muur bij Badaling gaat eten, iets na de middag.

Bereikbaarheid Chinese muur bij Badaling

Van alle delen van de muur is Badaling het best bereikbaar. Uiteraard zijn er vele tours mogelijk vanuit Beijing, maar aangezien de nadruk van deze website ligt op zelf dingen bezoeken laat ik deze hier achterwege. Per taxi, wat je het beste via je hotel kunt regelen, moet je denken aan een prijs van ongeveer 200 yuan exclusief tol voor de snelweg, en meer dan het dubbele als je wilt dat de taxi je later ook weer afhaalt. Afhankelijk van waar je hotel in Beijing is moet je buiten het spitsuur je rekening houden met een reistijd van ongeveer anderhalf uur.

Trein

Een goedkoper maar minder efficiënt alternatief is de trein. Neem de metro naar station Xizhimen, waar lijnen 2, 4 en 13 samen komen. Volg op het metrostation vervolgens de bordjes naar het aangrenzende Beijing North Railway Station. Hier vertrekken dagelijks meerdere treinen naar Badaling die er elk ongeveer een uur over doen, te weten trein Y563 om 7:26, Y565 om 8:00; Y567 om 9:33; Y571 om 11:08; Y573 om 11:52; Y575 om 13:19; Y579 om 15:01 en Y581 om 15:54. Voor de terugweg is er de keus uit Y568 om 9:25; Y570 om 10:13; Y572 om 11:42; Y576 om 13:10; Y578 om 13:57; Y580 om 15:22; Y584 om 17:08; Y586 om 18:40 en Y588 om 19:40.

Op de terugweg doen de treinen er langer over, namelijk ongeveer 1 uur en 20 minuten. Je kunt deze nummers en vertrektijden opschrijven, eventueel samen met 八达岭长城 (Badaling Chinese Muur), zodat je aan het loket duidelijk kunt maken wat je wilt.

De prijzen voor een enkele reis bedragen 14 yuan voor de tweede klas en 17 yuan voor de eerste klas. In Badaling zul je vervolgens weer een kaartje moeten kopen voor de reis terug naar Beijing. Wil je zeker zijn van een zitplaats dan is het aan te raden de kaartjes voor de terugreis reeds te kopen als je aankomt, maar let er wel op dat je enkel kaartjes voor een specifieke trein kunt kopen. Mis je de trein, dan kun je je kaartje dus niet gebruiken voor de volgende trein.

Bus

Tenslotte is er nog de mogelijkheid de bus te nemen, wat verreweg de goedkoopste optie is. Neem eerst de metro naar station Jishuitan op lijn 2 en neem daar uitgang A. Loop daarna langs de ringweg richting de bushaltes, maar zorg wel dat je helemaal doorloopt tot de grote oude wachttoren die Deshengmen (德胜门) heet, tevens de naam van het busstation. Meteen links daarvan, of erachter gezien vanaf de ringweg, vertrekt lijn 919 naar Badaling. Dit zijn altijd groen met witte bussen. Zorg ervoor dat je de rechtstreekse bus hebt waarop 919路直达快车 staat, deze stopt onderweg niet en breng je in ongeveer een uur rechtstreeks naar de muur in Badaling. Deze bus vertrekt vanaf Deshengmen tussen 6:00 en 12:00 elke tien minuten en terug naar Beijing vertrekt de laatste om 16:00. Let er bij de terugweg op dat je bus naar Deshengmen (德胜门) gaat en dat het een snelle bus (快车) is. De overige bussen komen ook wel in Badaling, maar doen er een half uur langer over en stoppen onderweg ook op andere plaatsen. Wel vertrekken ze ook in de middag, namelijk van 6:00 tot 19:00, en keren ze tot 19:00 terug naar Beijing. Je betaalt overigens pas als je in de bus bent als er een Chinees in een uniform langs komt om kaartjes te verkopen voor 12 yuan. Mocht je een Yikatong-kaart hebben (meer hierover in het artikel over de metro van Beijing) dan kun je die ook gebruiken. Dan kost een rit 4,80 yuan.

Deel dit artikel :

Bezienswaardigheden

Hotels & Hostels