De Chines muur bij Mutianyu

The Great Wall at Mutianyu, Bejing, China

Mutianyu is een veel bezocht deel van de Chinese Muur, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Beijing. In tegenstelling tot Badaling en Juyongguan is het opengestelde deel een redelijk recht stuk door een erg bosrijke vallei dat aan beide uiteinden overloopt in een minder begaanbare delen die hoog de bergen ingaan. Het begaanbare deel is iets meer dan twee kilometer in lengte en kent naast 22 wachttorens in het midden op het laagste punt ook nog een toegangspoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Badaling en Juyongguan echter, sta je nadat je je ticket hebt gekocht niet meteen voor de muur maar zul je eerst naar de relatief lage bergtoppen waar de muur op gebouwd is moeten klimmen.

Er zijn verschillende paden en een wandeling zal ongeveer een half uur duren. Voor de luilakken is er een kabelbaan omhoog en kun je met een rodelbaan weer terug. Eenmaal bij de muur aangekomen kun je zowel links- als rechtsaf tot het punt waar je niet verder mag en vervolgens weer terug. Wat betreft de drukte valt Mutianyu tussen Badaling en Juyongguan in. Enkele redenen waarom je voor Mutianyu zou kiezen is de erg mooie omgeving en het feit dat de restaurants en winkeltjes niet meteen naast de muur zelf liggen maar op een afstandje aan de voet van de bergen. De muur zelf is hier echter de enige attractie, er zijn geen musea of tempels te vinden.

The Great Wall at Mutianyu, Bejing, China

Openingstijden

De muur bij Mutianyu is geopend van 8:00 tot 16:00.

Toegangsprijzen

Toegang tot de muur zelf kost 40 yuan. Wil je gebruik maken van de kabelbaan dan kost dit 45 yuan voor enkel heen of enkel terug en 65 yuan voor heen en terug. Wil je de glijbaan terug naar beneden nemen dan zul je hiervoor 55 yuan moeten betalen.

Tijdsduur wandeling

Hoeveel tijd je kwijt bent in Mutianyu is afhankelijk van hoeveel je wilt bekijken, maar neem je de wandeling naar de bergtoppen, loop je naar beide uiteinden van de muur en loop je ook weer terug naar beneden dan zul je ongeveer drie uur kwijt zijn.

Eigenlijk is een kaart niet nodig voor Mutianyu, want de opzet is vrij simpel. Meteen waar je bij de bus of taxi aankomt kun je een ticket kopen. Daarna kun je via drie verschillende paden omhoog lopen of de kabelbaan nemen.

Bereikbaarheid

Hoewel Mutianyu ook veel bezocht wordt is dit deel van de muur toch niet zo eenvoudig te bereiken als Badaling. De snelste optie is wederom een taxi die je het beste via je hotel kunt laten regelen, maar verwacht hiervoor wel een prijs van meer dan 200 en meer dan 500 als je met dezelfde taxi heen en terug wilt. De reistijd zal ongeveer anderhalf uur bedragen.

Wil je per bus dan is dit nog tamelijk eenvoudig van 15 april tot en met 15 november. Je kunt dan namelijk eerst de metro naar station Dongzhimen op lijn 2 nemen, waar je vervolgens uitgang B neemt en dan 400 meter langs Dongzhimen Waidajie (东直门外大街) loopt totdat je linksaf kunt slaan, Dongzhimen Waiziejie (东直门外斜街) in. Hier vind je na 300 meter het busstation vanaf waar lijn 936 vertrekt.

Het betreft hier een speciale bus 936 die rechtstreeks naar Mutianyu gaat. Dagelijks vertrekt deze bus om 7:00, 8:00 en 9:00 uur en de reistijd bedraagt iets meer dan 2 uur. Op de terugweg kun je dezelfde bus terug naar Dongzhimen nemen om 14:00, 15:00 en 16:00. Als je in de bus zelf een kaartje koopt kost het 16 yuan voor een enkele reis. Heb je een Yikatong-kaart (meer hierover in het artikel over de metro van Beijing) dan kun je die gebruiken en betaal je 6,40 yuan. Let er wel op dat je de bus hebt die naar Mutianyu (慕田峪) gaat, het zal op de bus staan aangegeven. Er zijn namelijk ook andere lijnen die 936 heten, maar niet naar Mutianyu gaan.

Mocht je tussen 15 november en 15 april de muur bij Mutianyu willen bezoeken, dan kun je op het metrostation Dongzhimen bus 916 naar Huairou (怀柔) nemen, een stad ten noorden van Beijing. Let er op dat dit is niet vanaf hetzelfde station als waar de speciale 936 bus hierboven vertrekt, maar binnen in het complex waar ook het metrostation zit. Volg de bordjes naar bus station binnen het gebouw. Eenmaal bij de bussen zoek naar de rechtstreekse bus naar Huairou, aangegeven als 916快. Na ongeveer twee uur zul je Huairou binnenrijden, waar je bij 富乐北大街站 eraf zult moeten. Schrijf dit eventueel op zodat je dit aan de conducteur duidelijk kunt maken. Het is de negende halte binnen Huairou en, misschien makkelijker te onthouden, de eerste halte meteen na een grote rotonde. Daarna zul je aan de overkant van de weg lijn 936支 moeten nemen die je vervolgens in ongeveer 50 minuten tot de parkeerplaats bij Mutianyu brengt. De eerste 916快 bus vanaf Dongzhimen vertrekt om 6:50. Op de terugweg gaat de laatste 936支 bus om 17:00 terug naar Huairou, waar je na de grote rotonde uitstapt waar je ook bent ingestapt (maar dan aan de andere kant van de weg) en opnieuw de weg oversteekt en nu bus 916快 terugneemt naar Beijing. De laatste bus vanuit Huairou naar Beijing vertrekt om 19:00.

Bekijk ook

advertentie