Emeishan en de Grote Boeddha van Leshan

High Angle View Of Leshan Giant Buddha

Emeishan als heiligste berg in het Chinese boeddhisme en de Grote Boeddha van Leshan als een van de grootste beelden ooit gemaakt, behoren tot toeristische attracties die je gewoon niet mag overslaan.

Sichuan in het westen van China is als een van de grootste provincies van het land ook zonder meer een van de meest bezienswaardige. Met een enorme groene laagvlakte waarin ook de hoofdstad Chengdu te vinden is en de vele kilometers hoge bergketens die bijna de helft van de provincie in beslag nemen in het westen, is het bovendien een erg gevarieerd deel van China. Enkele van de meest interessante toeristische bezienswaardigheden liggen daar waar de laagvlakte en het hooggebergte bij elkaar komen, namelijk in Emeishan en Leshan waar boeddhistische monniken al tweeduizend jaar in hun tempels en kloosters over de grote vragen van het leven nadenken.

Emeishan

Als een van de eerste bergen aan de westelijke rand van het enorme Sichuan-Bekken, torenen de hoge, rotsachtige pieken van Emeishan ver boven de groene laagvlakte uit. Maar liefst 3099 meter hoog, kenmerkt de berg zich door steile rotswanden aan de ene en meer glooiende, langzaam aflopende en beboste hellingen aan de andere kant. Het was hier op deze berg dat bijna tweeduizend jaar geleden de eerste boeddhistische tempel in China gebouwd werd, en tegenwoordig met maar liefst 76 kloosters geldt het als de heiligste van de vier heilige bergen van het boeddhisme in China. De in totaal meer dan vijftig kilometer aan wandelpaden die de kloosters met elkaar verbinden staan garant voor enkele zeer speciale dagen in een wondere wereld van kung fu oefenende monniken, die de berghellingen en diepe kloven en beekjes delen met honderden eveneens in de bossen wonende apen. Sommige van de kloosters bieden de mogelijkheid te overnachten, wat een bezoek aan de berg er alleen maar aantrekkelijker op maakt.

  • Naam in het Chinees: 峨眉山 (Éméishān)
  • Openingstijden: 6:00 – 18:30 (1 mei – 7 okt); 7:00 – 18:00 (8 okt – 30 apr)
  • Toegangsprijs: 150 yuan (3 dagen), exclusief kabelbanen en tempels
  • Tijdsbestek: enkele dagen

Grote Boeddha van Leshan

Minstens zo historisch en minstens zo het bezoeken waard is de Grote Boeddha van Leshan aan de voet van het het gebergte. Dit reusachtige beeldhouwwerk van een zittende boeddha daar waar in het plaatsje Leshan drie rivieren bij elkaar komen, werd hier in de achtste eeuw uit de rotsen gehakt met het doel de schepen op het soms erg onstuimige water te beschermen tegen onheil. De bouw nam maar liefst 90 jaar in beslag en met een hoogte van 71 meter was de Grote Boeddha van Leshan tot in de twintigste eeuw het grootste standbeeld ter wereld. Ook enkele kleinere beeldhouwwerken en het uitzicht op Emeishan verder de bergen in zijn erg bijzonder om te bekijken.

  • Naam in het Chinees: 乐山大佛 (Lèshān Dàfó)
  • Openingstijden: dagelijks van 9:00 – 17:00
  • Toegangsprijs: 90 yuan per persoon
  • Tijdsbestek: twee tot drie uur

Bereikbaarheid

Hoewel ze samen één vermelding op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vormen en vrijwel altijd samen bezocht worden, liggen Emeishan en de Grote Boeddha toch nog 35 kilometer bij elkaar vandaan. In het geval van Emeishan is de berg eenvoudig per bus of taxi bereikbaar vanaf het kleine plaatsje met dezelfde naam, dat per trein weer 150 kilometer ten zuiden van Chengdu ligt, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Het iets grotere Leshan, waar de Grote Boeddha meteen aan de andere kant van de rivier te vinden is, kent geen treinstation maar is vanuit Emeishan per bus of taxi in ongeveer een uur te bereiken.

Deel dit artikel :