Mogao grotten

De Mogao-grotten worden beschouwd als een van ’s werelds meest waardevolle verzamelingen boeddhistische kunst. Tijdens de glorietijd van de Tang-dynastie (618-907) omvatte deze locatie 18 kloosters, woonde er meer dan 1400 monniken en nonnen, en bood het onderdak aan talloze kunstenaars, vertalers en kalligrafen.

Grotten uit de periode van de Noordelijke Wei, Westelijke Wei en Noordelijke Zhou

Deze grotten behoren tot de vroegste van de Mogao-grotten en vertonen duidelijk een Indiase stijl en iconografie. Allemaal bevatten ze een centrale pilaar die een stoepa symboliseert (die symbolisch de as van Boeddha bevat), waaromheen gelovigen devoot zouden bidden. De verf die werd gebruikt, werd verkregen uit kostbare mineralen zoals malachiet (groen), cinnaber (rood) en lapis lazuli (blauw), die werden geïmporteerd uit Centraal-Azië.

De kunst uit deze periode kenmerkt zich door een poging om de spiritualiteit van degenen die de materiële wereld hadden overstegen door hun ascese, uit te beelden. De beelden uit de Wei-dynastie zijn slanke, etherische figuren met fijn bewerkte gelaatstrekken en opvallend grote hoofden. De figuren uit de Noordelijke Zhou-dynastie hebben spookachtig witte ogen.

Sui Grotten

De Sui-dynastie (581-618 na Christus) was van korte duur en markeerde een duidelijke overgangsperiode tussen de Wei- en Tang-periodes. Deze overgang wordt goed geïllustreerd in de Sui-grotten bij Mogao, waar de elegante Indiase rondingen in de beelden van Boeddha en Bodhisattva geleidelijk plaatsmaakten voor de meer rigide stijl van de Chinese beeldhouwkunst.

De opkomst van de Sui-dynastie begon toen een generaal van Chinese of gemengd Chinese-Tuoba-afkomst de troon van de noordelijke Zhou-dynastie zichzelf de troon toe-eigende  wat resulteerde in de hereniging van noordelijk en zuidelijk China na een periode van 360 jaar.

Tang Grotten

De Tang-dynastie (618-907 na Christus) markeert het hoogtepunt van de Mogao-grotten. Tijdens deze periode werden schilder- en beeldhouwtechnieken aanzienlijk verfijnd, wat leidde tot enkele belangrijke esthetische ontwikkelingen. Opvallend hierbij is de geslachtsverandering van Guanyin, van mannelijk naar vrouwelijk, en de afbeelding van vliegende apsara’s. De prachtige muurschilderingen die het Boeddhistische Westelijke Paradijs afbeelden, bieden zeldzame inzichten in het hofleven, muziek, kleding en architectuur van het Tang China.

Tijdens de diverse religieuze Tang-dynastie werden ongeveer 230 grotten uitgehouwen, waarvan twee indrukwekkende grotten enorme, zittende Boeddha-beelden bevatten. In oorspronkelijke staat waren deze grotten blootgesteld aan de elementen. Het beeld van Maitreya in grot 96, dat naar verluidt keizerin Wu Zetian vertegenwoordigt (die het boeddhisme gebruikte om haar macht te consolideren), is indrukwekkend met een hoogte van 35,5 meter, waardoor het een van ’s werelds op twee na grootste Boeddhabeelden is. Deze Boeddha-beelden werden van boven naar beneden uitgehouwen met behulp van steigers, waarvan de verankeringsgaten nog steeds zichtbaar zijn.

Na de Tang-dynastie begon de economie rond Dunhuang te verslechteren, en de weelderigheid en energie die kenmerkend waren voor de Tang-schilderkunst werden geleidelijk vervangen door eenvoudigere tekentechnieken en meer gestileerde figuren. Het mysterieuze koninkrijk Westelijke Xia, dat van 983 tot 1227 het grootste deel van Gansu regeerde, voegde enkele grotten toe aan de Mogao-site en begon invloeden vanuit Tibet te introduceren.

Hoe je tickets voor de Mogao-grotten kunt boeken

Er zijn twee manieren om tickets voor de Mogao-grotten te verkrijgen: online boeken en offline kopen bij de ticketkantoren.

Optie 1: Tickets Online boeken

Om tickets voor de Mogao-grotten te bemachtigen, kun je ongeveer een maand voor je bezoek inloggen op de officiële website van de Mogao-grotten (die in het Chinees is) of het officiële WeChat-account van de Mogao-grotten volgen. Het is belangrijk op te merken dat de online ticketboekingsdienst alleen beschikbaar is voor bezoekers uit China. Zelfs als je via een reisbureau, zoals Ctrip, een ticket wilt boeken, kan het zijn dat je wordt gevraagd om verplichte informatie te verstrekken, zoals een Chinees identiteitsbewijs.

Optie 2: Tickets Kopen bij de Ticketkantoren

Elke dag wordt een bepaald aantal tickets gereserveerd voor buitenlandse bezoekers, en deze worden uitsluitend verkocht bij de Ticketkantoren van de Mogao-grotten. In Dunhuang zijn er twee Ticketkantoren, namelijk Mogao Grotten Reservering en Ticketcentrum (in het stadscentrum van Dunhuang), en Magao Caves Digital Exhibition Center (op 9 km afstand van het stadscentrum van Dunhuang). Het eerste kantoor bevindt zich in de stad Dunhuang, waar je op dezelfde dag Mogao-grottentickets kunt kopen en tickets kunt boeken voor maximaal een maand van tevoren, terwijl je bij Magao Caves Digital Exhibition Center alleen op dezelfde dag tickets kunt kopen.

Deel dit artikel :