Taishan in de provincie Shandong is met talrijke tempels, paviljoenen en steles met wijze spreuken zowel de heiligste berg in het taoïsme als de meest beklommen berg van heel China.
Van alle heilige bergen in China, waarvan er nogal veel zijn, is Taishan in de oostelijke provincie Shandong de meest beklommen berg van het hele land. Doordat vele tientallen keizers de berg al sinds ver voor het begin van onze jaartelling bezocht hebben om te bidden voor de goden is het daarnaast ook verreweg de heiligste berg in het taoïsme. Met 1533 meter niet al te hoog, zeker vergeleken met de veel hogere pieken in bijvoorbeeld het westen van China, is Taishan zeer goed te beklimmen en door de historische achtergrond bovendien een toeristische attractie waar naast natuur ook cultuur uitgebreid aan bod komt.
Bezienswaardigheden
Het bijzondere aan Taishan is de grote symbolische rol die het zowel bij de totstandkoming als in de verdere geschiedenis van China heeft gespeeld. Zo was het volgens de overlevering in een ceremonie op de top van de berg dat Qin Shi Huang, de eerste Chinese keizer ook wel bekend van het Terracottaleger, het door hem veroverde rijk voor het eerst tot het verenigde China verklaarde. Ook keizers van opvolgende dynastieën en historische figuren zoals Confucius hebben de berg echter bezocht en in sommige gevallen zelfs een stele met een wijze spreuk achtergelaten. Wil je alle meer dan achthonderd steles met wijze spreuken bezoeken, dan zul je zelfs moeiteloos heel wat tijd op Taishan kunnen doorbrengen.
Voor de meeste toeristen zal het echter volstaan een van de vele tempels te bezoeken, waarbij de gebouwen van Dai-tempel aan de voet van de berg maar liefst duizend jaar oud zijn. Met muurschilderingen en grote bouwwerken die nog het meeste weg hebben van een groot paleis, is deze tempel de meest indrukwekkende van de berg. Ook zeker het bezoeken waard echter is de Tempel van de Hemelse Jade bovenop de piek, die gebouwd is van metaal, hout en stenen, en waar een groot aantal van de reeds genoemde steles met wijze spreuken verzameld zijn. De andere tempels, in totaal een twintigtal, zijn vaak kleiner en minder beduidend, maar zeker interessant genoeg al was het alleen maar om de mooi vormgegeven daken en de fotogenieke achtergrond van de berg.
Hoewel niet bijzonder hoog, rijst Taishan nog altijd vrij plotseling en indrukwekkend boven de Oost-Chinese laagvlakte uit, waarbij de noordzijde tamelijk glooiende hellingen kent en de zuidzijde juist erg rotsachtig en steil is. Voor hen die de berg willen beklimmen is het mogelijk vanaf de voet van de berg bij Tai’an in enkele uren de meer dan zesduizend treden tot de top te beklimmen, terwijl er voor hen in minder goede conditie ook een kabelbaan omhoog gaat. Daarnaast is het mogelijk een bus tot halverwege te nemen, om vervolgens vanaf dat punt de trappen of een kortere kabelbaan te nemen voor het resterende deel van de berg.
Bereikbaarheid
Tai’an aan de zuidelijke voet van de berg is in iets minder dan 2 uur met de nieuwe G-trein vanaf Beijing te bereiken. Vanaf Shanghai is het ongeveer 3,5 uur. Kabelbanen vertrekken meteen vanuit Tai’an, maar ook is het mogelijk een bus te nemen die je tot halverwege de berg brengt. Wil je Taishan bezoeken tijdens een rondreis door China. Kijk dan eens naar onze voorbeeldreis Beijing naar Shanghai
Praktische informatie
- Naam in het Chinees: 泰山 (Tàishān)
- Openingstijden: altijd geopend, maar kabelbanen van 6:30-17:30
- Toegangsprijs: 125 yuan (1 feb – 30 nov); 100 yuan (1 dec – 31 jan)
- Tijdsbestek: een halve tot een hele dag