Chinese feestdagen 2024

Mid autumn festival lantern

Een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur is het vieren van de traditionele feestdagen. Als je van plan bent om een vakantie naar China te boeken, dan is het goed om op te hoogte te zijn van de data waarop deze feestdagen vallen. Ook als toerist kan het bezoeken van China tijdens deze bijzondere feestdagen namelijk een onvergetelijke ervaring zijn. Benieuwd wat de 5 belangrijkste Chinese feestdagen zijn, wat er op die dagen precies wordt gevierd en wanneer ze in 2020 worden gevierd? We vertellen het je graag!

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel Lentefeest of Lentefestival genoemd, wordt door de lokale bevolking doorgaans als de belangrijkste feestdag in het land beschouwd. Wellicht heb je al wel eens gehoord dat het Chinees Nieuwjaar op een andere datum wordt gevierd dan de jaarwisseling in de rest van de wereld. Hoewel het Nieuwjaar in westerse landen standaard op 1 januari wordt ingeluid, verschilt de exacte datum waarop de Chinezen Nieuwjaar vieren per jaar. Doordat de exacte datum van het feest wordt bepaald aan de hand van de maandkalender, vindt Chinees Nieuwjaar op een datum tussen de tweede helft van januari en de eerste helft van februari plaats.

In 2024 valt het Chinese Nieuwjaar op zaterdag 10 februari . Volgens de Chinese kalender begint in 2024 het jaar van de draak. Het nieuwjaarsfestival duurt in 2024 van 9 februari  tot 15 februari. De gebruiken en activiteiten rondom deze feestdag beperken zich echter niet tot één dag. De feesten duren namelijk tot wel 15 dagen! Ook de manier waarop het Nieuwjaar wordt gevierd is geheel anders dan we gewend zijn in de Westerse culturen. De Chinese cultuur kent tijdens deze feestdag verschillende gebruiken, waaronder het volledig aflossen van schulden op de laatste dag van het vorige jaar en het houden van optochten waarbij mensen verkleed zijn als leeuw of draak.

Qingming Festival

Een andere belangrijke feestdag in China is het Qingming Festival. De dag waarop deze feestdag wordt gevierd is 4 of 5 april. In 2024 zal het Qingming Festival op 4 april worden gevierd, maar de festiviteiten gaan door tot 6 april. Tijdens deze dag staat het herdenken van voorouders centraal. Vaak wordt op 4 april daarom met de gehele familie de graven van de grootouders bezocht. Daarnaast worden vaak mooie bloemen, dodengeld en voedsel meegenomen en op het graf gelegd. Het idee hierachter is dat het bezoeken en onderhouden van de graven en het brengen van ‘offers’ een reinigende en herstellende werking heeft. Houd er tijdens je bezoek aan China rekening mee dat 4 april 2024 een officiële vrije dag is voor de lokale bevolking.

Drakenboot Festival

Het Drakenboot Festival, lokaal ook we ‘Duanwu Jie’ genoemd, wordt standaard op de 5e dag van de 5e maand van het jaar gevierd. In 2024 zal de viering van deze feestdag op 10 juni plaatsvinden. Tijdens het Drakenboot Festival wordt Chu Yuan, een Chinese staatsman uit de derde eeuw, herdacht. Speciale gebeurtenissen zoals het bereiden en eten van tsung-tzu, het samenkomen met familie en het organiseren roeiwedstrijden in drakenboten typeren deze traditionele feestdag. Ook de dag waarop het Drakenboot Festival wordt gevierd is een officiële (vrije) feestdag in China.

Mid-Autumn Festival

Het Mid-Autumn Festival, lokaal ook wel Zhongqiu Jie genoemd, is een belangrijke feestdag in met name Oost-Aziatische landen zoals China. Het Midherfstfestival, zoals de Nederlandse vertaling van de feestdag luidt, wordt standaard op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender gevierd. Voor Chinezen heeft het feest een dubbele betekenis, waarbij zowel de maan als de verjaardag van de schepper van de aarde wordt gevierd. Typische gebruiken tijdens het Mid-Autumn Festival zijn het samenkomen met de hele familie en het bereiden en eten van maankoeken. In 2024 zal het Mid-Autumn Festival gevierd worden op  17 september

Chinese National Day

Tijdens Chinese National Day, lokaal ook wel Guo Qing Jie genoemd wordt de stichting van de Volksrepubliek China gevierd. Deze feestdag, die zowel in China als in Tibet, Macau en Hongkong wordt gevierd, vindt standaard op 1 oktober plaats. De festiviteiten vinden echter de hele week na 1 oktober (dus tot 7 oktober 2024) plaats, waardoor de week waarin Chinese National Day wordt gevierd ook wel de ‘Gouden Week’ wordt genoemd. De lokale bevolking is gedurende deze hele week vrij.

Reis en verblijf tijdens de feestdagen

Ga je tijdens belangrijke feestdagen naar China? Denk er dan aan dat veel winkels en sommige bezienswaardigheden tijdens de vakantiedagen gesloten zijn. Verder is door China reizen in deze periode erg lastig. Veel Chinezen reizen dan zelf van de grote stad naar het platteland en weer terug. Treinen en vliegtuigen zitten dan overvol.

Hotels en hostel zijn tijdens deze dagen allemaal bezet. Zorg er daarom voor dat je ruim van te voren een kamer boekt.

Deel dit artikel :