Er is weinig dat je zo doet beseffen in een ver en exotisch land te verblijven als het proeven van het vaak overheerlijke en soms erg bizarre straatvoedsel. Goed voor een hapje tussendoor of zelfs voor een volledige maaltijd aan het eind van een dag, vind je waar je ook komt in China overal wel stalletjes met gebraden vlees, fruit, brood en talloze andere lekkernijen.
In moderne steden zoals Beijing en Shanghai zijn dit opgeschoonde straten en zelfs toeristische attracties, terwijl het in kleinere steden soms niet meer is dan dan een Chinees die boven een vuur in een olievat vlees staat te braden. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest populaire hapjes die je in China langs de straat kunt vinden.
Chuanr
Verreweg het meest gegeten Chinese straatvoedsel is chuanr (串儿/chuànr). Oorspronkelijk afkomstig uit Xinjiang in het verre westen van China, hebben de Oeigoeren die de afgelopen tien jaar massaal naar de rijkere en grotere steden getrokken zijn dit enorm smakelijke vlees op een stokje door het hele land verspreid. De traditionele en nog steeds populairste variant bestaat uit spiesjes met lamsvlees en peper, komijn, zout en sesamolie, maar tegenwoordig vind je naast Oeigoeren ook Chinese straatverkopers van chuanr die het hapje bereiden met kip, rundvlees of zelfs zeevoedsel.
Bing
Ook bijzonder populair is de Chinese bing (饼/bǐng), een een redelijk dik en platgedrukt broodje die meestal komt met verschillende vullingen van varkensvlees, witte kool, suiker of ei. Er zijn echter ook varianten zonder vulling, terwijl soortgelijke broodjes maar dan wederom bereid met peper, komijn, zout en sesamolie vaak gegeten worden samen met chuanr. Waar met bing meestal deze dikke, platte broodjes bedoeld worden, is het in het Chinees ook een verzamelnaam voor allerlei soorten koek.
Baozi
Heel andere maar minstens zo lekkere broodjes zijn de baozi (包子/bāozi), gestoomde broodjes met afhankelijk van de Chinese regio zeer uiteenlopende vullingen. Zo vind je in het noorden van China bijvoorbeeld vaak baozi met vlees, terwijl in het zuiden van het land die met rode bonenpasta juist weer veel gegeten worden. Ook de vorm kan soms per regio iets afwijken.
Mantou
Verwant aan de baozi is de mantou (馒头/mántóu), gestoomde broodjes zonder vulling die oorspronkelijk vooral in het noorden van China tijdens het ontbijt en het middageten genuttigd werden. Tegenwoordig zijn ze door heel China langs te straat te koop.
Maqiu
Een andere nogal opmerkelijke verschijning in de stalletjes is de maqiu (麻球/máqiú), een redelijk zware bal van gefrituurde kleefrijst die gerold is in sesamzaad. Soms komen ze met een vulling van rode bonenpasta. Probeer niet teveel in een keer te eten, want de maqiu kan nogal zwaar op de maag liggen.
Tanghulu
Wil je in plaats vlees, brood en frituur liever iets zoets eten, dan zal tanghulu (糖葫芦/tánghúlu) je zeker kunnen bekoren. Dit op een stokje geprikte en vervolgens in een zeer zoete suikersiroop gedipte fruit behoort tot de populairste Chinese snacks. Het meest voorkomende zijn de tanghulu met het ronde, zachte fruit van de Chinese meidoorn, maar varianten met kiwi, ananas en perzik zie je ook steeds meer verschijnen.
Stinkende tofu
Hoewel het in China meestal weinig moeite kost stalletjes met straatvoedsel te vinden, kun je als je trek hebt ook gewoon je neus volgen. Ruik je een enorm penetrante stank, dan is de kans namelijk groot dat er ergens in de buurt een Chinese stinkende tofoe (臭豆腐/chòu dòufu) staat te verkopen. Deze in allerlei combinaties van vlees, groente, melk, bamboe en garnalen gepekelde en gefermenteerde tofoe is erg populair onder de Chinezen, maar is niet weggelegd voor hen die liever weten wat ze precies eten.
Liever vegetarisch eten in China?
Naast al deze gerechten kent de Chinese keuken ook nog een overvloed aan vegetarisch en veganistisch gerechten. We hebben ze voor je op een rij gezet in een artikel over vegetarisch en en veganistisch Eten In China