Weetjes over het Chinese nieuwjaar

Chinees nieuwjaar met rode ballonnen

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd door meer dan 20% van de wereldbevolking . Het is de belangrijkste feestdag in China en voor Chinezen over de hele wereld. Hier zijn een paar interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over Chinees Nieuwjaar.

De nieuwjaarsgroet in het Chinees is “xin nian kuai le”

De uitdrukking betekent letterlijk ‘Gelukkig nieuwjaar’. Maar in Hong Kong en andere Kantonees sprekende regio’s is het gebruikelijker om “gong hei fat choy” te zeggen. In het Mandarijn Chinees is het “gong xi fa cai” (恭喜发财). Het betekent “gefeliciteerd met het fortuin.”

chinees-nieuwjaar-rode-enveloppen

Kinderen krijgen geluksgeld in rode enveloppen

In andere culturen krijgen kinderen cadeautjes voor de feestdagen. Tijdens het Lentefeest worden ook geschenken uitgewisseld. Maar Chinese kinderen krijgen ook iets anders: rode enveloppen. Ook wel rode pakjes of zakken genoemd, ze bevatten geld. Dit geld zou moeten helpen het fortuin van de ouderen naar de kinderen over te dragen. Ze kunnen ook worden gegeven tussen bazen en werknemers, collega’s en vrienden.

Met de ontwikkeling van technologie zijn digitale rode zakken nu de trend. Mensen sturen er graag een naar groepschats en kijken hoe de anderen om het geld vechten. Dit wordt qiang hongbao (抢红包) genoemd, of letterlijk “rode zakken grijpen”.Het Lentefestival veroorzaakt de grootste menselijke migratie ter wereld

Het belangrijkste onderdeel van Chinees Nieuwjaar is de familiereünie. Iedereen zou thuis moeten komen voor het oudejaarsdiner. Maar aangezien in het moderne China de meeste bejaarde ouders in plattelandsdorpen wonen, terwijl hun kinderen in de steden werken. De migratie terug naar huis en om op vakantie te gaan wordt chunyun (春运) of voorjaarsmigratie genoemd.

Douchen, vegen of afval weggooien is niet toegestaan!

Douchen mag niet op nieuwjaarsdag. Vegen en afval weggooien is niet toegestaan voor de 5e. Dit is om ervoor te zorgen dat je het geluk niet wegspoelt! Aan de andere kant is de dag voor het Lentefestival gewijd aan schoonmaken. Deze dag is om de pech weg te vegen en plaats te maken voor het goede.

Chinees Nieuwjaar wordt ook wel het Lentefeest genoemd

In China hoor je dat het chunjie (春节) of het Lentefestival wordt genoemd. Het is nog steeds erg winters, maar de vakantie markeert het einde van de koudste dagen. Mensen verwelkomen de lente en wat die met zich meebrengt: planten en oogsten, een nieuw begin en een frisse start.

Het is de langste Chinese feestdag

Het Lentefestival duurt technisch gezien 15 dagen. Maar de vieringen beginnen op oudejaarsavond (waardoor het 16 dagen duurt). Je kunt ook zeggen dat de feestdagen in december beginnen met het Laba Festival (腊八节 / là bā jié). Dat zijn ongeveer 40 dagen feest! Traditioneel moet je tijd doorbrengen met je gezin en mag je pas na de 5e dag uitgaan. Het is een nationale feestdag. Ook het overgrote deel van de winkels is gesloten.

Chinees nieuwjaar familiebezoek

Singles huren partners in om mee naar huis te nemen

Ken je die nieuwsgierige familieleden tijdens het kerstdiner? In China is het nog erger. Vooral omdat het krijgen van kinderen en het doorgeven van de familienaam een van de belangrijkste onderdelen is in de Chinese cultuur. Sommige wanhopige vrijgezellen nemen daarom hun toevlucht tot het inhuren van een nep partner om mee naar huis te nemen.

Deel dit artikel :