Vegetarisch of veganistisch eten in China

De Chinese keuken staat bekend om zijn overvloed aan vleesgerechten, wat voor vegetariërs en veganisten een flinke uitdaging kan zijn. In de Chinese cultuur symboliseert het eten van vlees welvaart en rijkdom. Bovendien worden kleine stukjes vlees vaak als garnering in groentegerechten gebruikt, zonder dat men dit als vlees beschouwt.

Ondanks de taalbarrière en culturele verschillen hoeven vegetariërs en veganisten in China de moed niet op te geven. Bij het bestellen benadruk je expliciet dat je een gerecht zonder dierlijke producten wilt. De kans is echter groot dat je, ondanks de goede bedoelingen van de ober, toch een gerecht met kleine stukjes vlees, ei of andere dierlijke producten ontvangt.

Maak je geen zorgen als je denkt dat je als veganist in China tevergeefs op zoek bent naar een fatsoenlijke maaltijd. De Chinese keuken kent een overvloed aan groenten, wat voor vegetariërs een hoopvolle troost kan bieden.

Ondanks dat vlees in China populair is, zijn er diverse traditionele gerechten die perfect passen bij een plantaardig dieet. Deze gerechten, 100% gemaakt van plantaardige ingrediënten, zijn wijdverspreid en eenvoudig te vinden.

Handige Chinese zinnen voor vegetariërs en veganisten

Ik ben veganist: wǒ shì chún sùshí zhě – 我 是 纯 素食者
Ik ben vegetariër: wǒ shì sùshí zhě – 我 是 素食者
Ik eet groenten: wǒ chī sù– 我 吃素
Ik eet geen vlees:  wǒ bù chī ròu – 我 不 不
Ik eet geen vis : wǒ bù chī yú – 我 不 不 
Ik eet geen zuivelproducten wǒ bù chī rǔ zhìpǐn 我 不吃 乳制品 

De 5 lekkerste Chinese vegetarische of veganistische gerechten

1 Dì Sān Xiān (地三鲜)

Dì Sān Xiān , wat letterlijk vertaald kan worden naar “drie schatten van de aarde”, is een eenvoudig maar smakelijk Chinees roerbakgerecht gemaakt met drie hoofdingrediënten:

  • Aardappelen: In blokjes gesneden en knapperig gebakken.
  • Aubergine: In blokjes gesneden en gebakken tot ze zacht zijn.
  • Groene paprika: In stukjes gesneden en roerbakt voor een frisse bite.

Deze groenten worden vaak roergebakken met knoflook, gember en andere smaakmakers zoals sojasaus, rijstwijn of chili-olie. Het is een licht en gezond gerecht, perfect als bijgerecht of vegetarische hoofdgerecht.

2 Málà Dòufu (麻辣豆腐)

Málà Dòufu  is een pittig en smaakvol Sichuan-gerecht met tofu in de hoofdrol. Málà Dòufu is een aanrader voor liefhebbers van pittig en gewaagd eten. De combinatie van de verdovende Sichuan-peperkorrels en de hitte van chilipepers zorgt voor een unieke en verslavende ervaring.

3 Yu Xiang Qie Zi (鱼香茄子)

yú xiāng qiézi), letterlijk vertaald als “visgeurige  aubergine,” is een populair Sichuan-gerecht met als hoofdingrediënt aubergine. Ondanks de naam bevat het gerecht zelf geen vis, maar wel een unieke saus die de smaak nabootst.

4 Qīngjiāo tǔdòu sī (青椒土豆丝)

Qīngjiāo tǔdòu sī is een roerbakgerecht uit de Chinese keuken. De naam betekent letterlijk “groene peper aardappelreepjes.” Het is een populaire veganistische optie en een veel voorkomend bijgerecht. Het gerecht bestaat uit dunne reepjes aardappel die roergebakken worden met groene pepers.

5 Xiāng gū qīng cài (香菇 青菜)

Groene groenten met champignons.

Point It: Overbrug taalbarrières met gemak!

Vergeet frustrerende misverstanden tijdens je reizen! Met Point It, jouw handige reiswoordenboek in zakformaat, maak je je verstaanbaar in elke taal.

Nooit meer woordenboeken of moeizame gebaren. Point It bevat meer dan 1300 afbeeldingen van alledaagse objecten, categorieën en activiteiten. Kies simpelweg de afbeelding die past bij wat je wilt zeggen en wijs hem aan. De taalbarrière is verbroken!

Met Point It beleef je de wereld intenser. Maak contact met locals, bestel wat lekkers, of vraag de weg met een glimlach. Taal is geen obstakel meer!

Bestel Point It vandaag nog en ervaar het gemak van universele communicatie!

Deel dit artikel :