Bergbeklimmen in China

Afgezien van kuststeden zoals Shanghai en een aantal laagvlaktes, is China een bergachtig land. In Tibet en Xinjiang vind je zelfs de hoogste bergen ter wereld, maar ook in de rest van het land zijn ruige en grillige gebergtes de norm. China klinkt dus als een ideale bestemming om bergen te beklimmen! Dit geldt niet alleen voor doorgewinterde alpinisten, maar ook voor de gewone toerist. We vertellen je hieronder meer over de mogelijkheden.

Waar moet je rekening mee houden?

Voordat je begint bergbeklimmen in China zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo zijn er in de Chinese gebergtes geen honderden goed gemarkeerde wandelroutes zoals in de Alpen. De meeste paden, als er al van een pad te spreken is, zijn vaak slecht begaanbaar en worden gebruikt door plaatselijke boeren of geitenhoeders. Dit maakt een beklimming natuurlijk avontuurlijk, maar verwacht dus geen wegwijzers of voorzieningen zoals toiletten onderweg.
Daarnaast kent China talloze bergen die wel op toeristen gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan Taishan, Huangshan of aan de andere voorbeelden die we onderaan dit artikel vermelden. Naar de piek vind je goed onderhouden wandelpaden met makkelijk te beklimmen trappen. De wegwijzers zijn tevens in het Engels en bij de hogere bergen gaan er kabelbanen omhoog. Deze kabelbanen zijn meestal van het Oostenrijkse merk Doppelmayr, dus je hoeft niet bang te zijn voor Chinese kwaliteit.
Bij deze op toeristen gerichte bergen maak je ook kennis met de Chinese toerist. Dat is een belevenis op zich. Je zult je verbazen over hoe ze kriskras door elkaar schuifelen. Kinderen laten ze achteloos langs diepe ravijnen lopen, terwijl ze het zelf te druk hebben met hun telefoon. Ook zul je tengere Chinese mannen zien die volledig roekeloos tegen grote rotsen omhoog klauteren. Eenmaal bovenop de rots roken ze dan in gehurkte positie een sigaret.

Waar kun je bergbeklimmen in China?

In principe kun je overal waar er gebergtes zijn in China bergen beklimmen. Je krijgt dan vaak te maken de nauwelijks onderhouden paden die niet op toeristen gericht zijn. Een voordeel is dat het er rustig is en je de bergen niet met vele duizenden Chinezen hoeft te delen. Ben je dus avontuurlijk ingesteld en bezoek je het Chinese binnenland? Kijk dan naar een busverbinding of taxi de bergen in en begin met je wandeling. Zorg wel dat je vervoer terug naar je hotel regelt.
Beklim je liever bergen die toegankelijker zijn en over goede wandelpaden beschikken? Overweeg dan eens onze tips hieronder. Wel raden we je aan buiten de vakanties en op doordeweekse dagen te gaan. Zo vermijdt je de grootste mensenmassa’s.

Om mee te beginnen

In veel populaire Chinese steden vind je goed te beklimmen bergen. Zo heb je in Beijing Xiangshan dat net iets verder dan het Zomerpaleis ligt, terwijl de Chinese Muur natuurlijk ook door de bergen gaat. Bezoek je Nanjing? Kijk dan naar de Purperen berg met talloze gratis toegankelijke wandelpaden. Rond het Westmeer in het iets zuidelijker gelegen Hangzhou zijn er ook een aantal niet al te lastige bergen met een geweldig uitzicht. In plaatsen zoals Guilin en Yangshuo liggen de bergen zelfs voor het oprapen. Ook in Hong Kong zijn er tenslotte verrassend goede wandelroutes, maar zorg er wel voor dat je de hete zomer vermijdt.

Voor de gevorderden

Ben je fit genoeg een echte berg te beklimmen? Dan raden we je aan eens te kijken naar Chinese bergen die een belangrijke religieuze betekenis hebben. Hier vind je behalve eeuwenoude tempels ook uitstekend onderhouden wandelpaden. Bovendien zijn ze goed met het openbaar vervoer te bereiken. Enkele voorbeelden die we al op Bezoek China besproken hebben zijn Taishan (1.545 m) in de provincie Shandong, Huangshan (1.864 m) in Anhui en Emeishan (3.099 m) in Sichuan. Ook een aanrader is Huashan (1.997 m) niet ver van Xi’an dat bekend staat om de steile bergwanden en gevaarlijke paden waar regelmatig een toerist naar beneden valt.

Het echte werk

Ben je nog net geen alpinist, maar reis je voornamelijk naar China om van de bergen te genieten? Bezoek dan de provincie Yunnan in het zuidwesten. De bergen hier liggen tegen het Tibetaans Plateau aan, maar zijn beter bereikbaar dan in Tibet zelf. In Dali kun je bijvoorbeeld de bergen rond het meer verkennen, terwijl vlakbij Lijiang je de indrukwekkende Jade Dragon Snow Mountain (5,596 m) vindt. De kabelbaan brengt je hier naar maar liefst 4.506 meter hoogte! Dat is hoger dan de meeste pieken in de Alpen.

Wandelen in Hong Kong

In Hong Kong zijn er uitstekende mogelijkheden om heerlijk te wandelen door de natuur. De mooiste

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een