Beste reistijd China

Of je nu een wandeling maakt door de winkelstraten van Shanghai, een bezoek brengt aan de verboden stad of de Chinese Muur trotseert, het is natuurlijk wel zo prettig om tijdens je reis lekker weer te hebben. Doordat China enorm groot is, is de temperatuur die je tijdens je reis kunt verwachten erg afhankelijk van het gedeelte in China waarin je verblijft. Door de grote temperatuurverschillen in het land is er eigenlijk het hele jaar door wel één gebied waar de temperatuur aangenaam en de hoeveelheid regen beperkt is. Benieuwd welke regio van China je het best kunt bezoeken in het voorjaar, de zomer, het najaar en de winter? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt!

China bezoeken in het voorjaar

De temperaturen zijn in China in het voorjaar doorgaans prettig, aangezien het in dat seizoen vaak niet te koud of te warm is. In de maand maart ligt de gemiddelde temperatuur in het noorden en midden van China en in Tibet rond de 12 graden met een gemiddelde neerslag van rond de 9mm.

In Oost-China ligt in dezelfde maand de gemiddelde temperatuur ook gemiddeld op 12 graden, maar de gemiddelde hoeveelheid neerslag ligt met 81mm in deze maand een stuk hoger. In de maand april kun je in het noorden van China een gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden verwachten en een gemiddelde neerslag van 26mm. In diezelfde maand ligt de temperatuur in Midden-China rond de 19 graden en de gemiddelde neerslag rond de 19mm.

In Tibet ligt de temperatuur met een gemiddelde van 16 graden in april wat lager, maar de hoeveelheid neerslag die je kunt verwachten ligt ook lager met een gemiddelde van 6mm. In Oost-China ligt de gemiddelde temperatuur op 18 graden in april, maar de gemiddelde hoeveelheid een stuk hoger op gemiddeld 102mm. In de maand mei liggen de temperaturen in Tibet en het noorden en oosten van China redelijk dicht bij elkaar, gemiddeld tussen de 20 en 26 graden. De hoeveelheid neerslag ligt ook redelijk dicht bij elkaar, gemiddeld tussen de 25 en 40mm.

Ook in de maand april zijn de weersverwachtingen in Oost-China een stuk slechter met een gemiddelde temperatuur van 24 graden en een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 115m.

Hoewel de gemiddelde temperatuur in Tibet in juni rond de 23 graden blijft, loopt het kwik in het noord, oosten en midden van China op tot een gemiddelde tussen de 25 en 30 graden. In het Oost-China is de gemiddelde neerslag in juni het hoogst, gemiddeld zo’n 152mm. Zeker aan het eind van het voorjaar is het aan te raden om Oost-China vanwege de hoeveelheid neerslag te mijden.

China bezoeken in de zomer

Hoewel je waarschijnlijk zou verwachten dat de temperaturen in China in de zomer waarschijnlijk het best zijn, is dit zeker niet het geval. In de maanden juli en augustus ligt de temperatuur in het noorden, midden en oosten van China weliswaar rond de 30 graden, maar met een gemiddelde neerslag van 180mm ligt de hoeveelheid neerslag in het noorden van China in die periode het hoogst.

Ook In het oosten van China en in Tibet ligt de hoeveelheid neerslag met een gemiddelde van zo’n 130mm in die periode vrij hoog.  Door de aangename temperatuur van gemiddeld zo’n 28 graden en een gemiddelde verwachte hoeveelheid regen van zo’n 65mm is de zomer de beste periode om naar Midden-China te reizen. Gezien de hoeveelheid neerslag in Tibet en in het noorden en oosten van China, is het aan te raden deze gebieden in de zomer zoveel mogelijk te vermijden.

China bezoeken in het najaar

Met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden en een gemiddelde neerslag van zo’n 30mm, zijn Noord-China en Midden-China prettige gebieden om in het najaar in te reizen.  Hoewel de temperatuur in Oost-China ook erg prettig is in het najaar, ligt de gemiddelde hoeveelheid regen in september rond de 156mm en in oktober rond de 61mm.
Wanneer je wat koelere temperaturen met weinig neerslag ook niet erg vindt, dan is het najaar ook de ideale periode om Tibet te bezoeken. Met een gemiddelde temperatuur rond de 20 graden en een neerslag van gemiddeld 60mm in september en 9mm in oktober, is het in Tibet weliswaar een stukje koeler maar ook een stuk droger in het najaar.

China bezoeken in de winter

In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in heel China tussen de 1 en 7 graden. De gemiddelde hoeveelheid neerslag in Tibet en het noorden en midden van China is in de winter het laagst, zo rond de 3mm. Hoewel de gemiddelde hoeveelheid regen in Oost-China met zo’n 40mm in het najaar nog steeds hoger ligt dan de andere regio’s, is de winter qua neerslag wel de best mogelijke weersomstandigheden om naar Oost-China te reizen.

Doordat er in het najaar in heel China relatief weinig regen valt en de temperaturen doorgaans stabiel boven de 1 graad blijven, kun je in principe elke regio van het land prima bezoeken in deze periode.

delen

Visum

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie.

Vervoer

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je hier  per trein, bus en vliegtuig

Klimaat

Welke regio van China je het best kunt bezoeken in het welke jaargetijde? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

VPN

Bij het kiezen van een  VPN die je kan gebruiken tijdens je reis door China is het belangrijk dat je rekening houdt met deze informatie.

Temperature Weather Forecast Climate Concept

Beste reistijd China

Of je nu een wandeling maakt door de winkelstraten van Shanghai, een bezoek brengt aan de verboden stad of de Chinese Muur trotseert, het is

Man with photo camera outdoors

Fotograferen in China

Voordat je op reis gaat naar China wil je natuurlijk weten hoe het zit met fotograferen. Wat mag wel, wat is ongepast en waar kun

Passport with stamps

China 144 uur visumvrij

Het 144 uur visumvrij transit beleid geeft transitreizigers uit onder ander Nederland en België de mogelijkheid om 6 dagen in China te verblijven zonder vooraf