Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een logische keuze. Het is een goedkope manier om met het land kennis te maken en bovendien blijf je in beweging. Toch komt er het een en ander bij kijken. In dit artikel vertellen we je meer over fietsen in China en geven we je ook een aantal tips.

Fietsen in de grote steden

De meeste toeristen die China bezoeken komen voornamelijk in de grote steden. Op papier ziet het er allemaal prima uit. Veel wegen kennen gescheiden stroken voor autoverkeer en fietsers, met daar weer naast brede trottoirs. In de praktijk rijden veel auto’s echter luid toeterend over de fietspaden omdat dit sneller is. De trottoirs zijn in gebruik als parkeerplaats, met als gevolg dat voetgangers weer op het fietspad moeten lopen. Dan zijn er nog de elektrische scooters die vaak tegen het verkeer ingaan en zich nooit aan de verkeersregels houden.

Je begrijpt het al: het is in China een chaos op de weg. Hierdoor is fietsen in de Chinese steden een stuk uitdagender dan in Nederland. Zelfs in van oorsprong fietsvriendelijke steden zoals Beijing en Hangzhou, waar je gebruik kunt maken van de gratis rode fietsen, zul je regelmatig bijna een hartaanval krijgen. Een zeldzame uitzondering vormen toeristische locaties waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de stadsmuren van Xi’an die je per fiets kunt verkennen.

 

Ben je toch gek genoeg in een Chinese stad te willen fietsen? Vraag dan in je hotel naar de mogelijkheid fietsen te huren. De meeste op westerse toeristen gerichte hotels kunnen je wel verder helpen. Lukt dat niet, vraag dan waar je een fiets kunt kopen. Voor slechts 200 yuan, omgerekend nog geen €30, kun je in China al een goede fiets aanschaffen.

Fietsen op het platteland

Fietsen in de grote steden is dus gevaarlijk, maar op het Chinese platteland is de fiets juist een uitstekend vervoersmiddel. Door de snelle verstedelijking van de afgelopen decennia zijn veel Chinese dorpen namelijk leeggestroomd. Als je de doorgaande wegen vermijdt en voornamelijk op de landweggetjes blijft, kom je vaak geen tot weinig overig verkeer tegen. Wat je wel tegenkomt zijn stille, verlaten dorpjes, oude mensen die achter zijn gebleven en een prachtig landschap dat nog niet verwoest is door de industrialisering. De bestrating is verrassend genoeg van behoorlijke kwaliteit.

Kom je in de toeristische dorpen van China, dan kun je vaak voor omgerekend enkele euro’s per dag al een fiets voor de hele dag huren. Dit betekent natuurlijk wel dat er ook veel andere, meestal Chinese toeristen op de fiets de omgeving verkennen. Vaak hoef je echter maar een paar kilometer verder te fietsen om de stille landweggetjes voor je alleen te hebben. Zit je buiten de toeristische locaties? Dan is het bijna altijd wel mogelijk plaatselijk een fiets te kopen voor zeer weinig geld. Aan het einde van je vakantie kan dezelfde fietsenhandelaar je fiets dan weer terugkopen.

Enkele aan te bevelen regio’s zijn het zuiden van Anhui, de omgeving van Yangshuo in de provincie Guangxi of de populaire bestemmingen in Yunnan zoals Dali en Lijiang. In het algemeen is het zuiden van China beter om te fietsen dan het noorden. Het landschap is er mooier, groener en heuvelachtig. Ook zijn historische dorpjes mooier om te ontdekken dan een grauwe kolenmijn. Een laatste aanrader is het weinig door Nederlanders bezochte eiland Hainan. Zowel de tropische kusten als de warme binnenlanden zijn goed geschikt voor een leuke fietstocht.

Wandelen in Hong Kong

In Hong Kong zijn er uitstekende mogelijkheden om heerlijk te wandelen door de natuur. De mooiste

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een

Bergbeklimmen in China

Afgezien van kuststeden zoals Shanghai en een aantal laagvlaktes, is China een bergachtig land. In

Wandelen in Hong Kong

In Hong Kong zijn er uitstekende mogelijkheden om heerlijk te wandelen door de natuur. De mooiste

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een

Winkelen in China

Of het nu zoeken naar goedkope kleding en souvenirs is of uren rondlopen op enorme