Reisroute Kunming naar Beijing

Deze reis start in Kunming, de stad van de eeuwige lente. Kunming heeft het hele jaar door een aangename temperatuur en is daardoor ook in de zomermaanden een hele fijne bestemming.  De reis eindigt in Beijing waar je weer langzaam kunt wennen aan het drukke leven in de stad.

Kunming

Kunming heeft diverse goede hotels en hostels in verschillende prijsklassen. Wij verbleven drie nachten, in het Fairyland hotel gelegen op een mooie centrale locatie en een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Omdat wij tijdelijk wat minder mobiel waren door een gekneusde voet hebben wij een rolstoeltoegankelijke activiteit gedaan, namelijk Yunnan Minority village. Een vrij toeristisch maar leuk en afwisselend uitstapje. Verder bezochten wij de Yuangtong tempel, een erg mooie tempel in het centrum van de stad en het Green Lake park.

Kunming naar Dali

Van Kunming reisden wij naar Dali, een klein stadje, omringd met stadsmuren en mooie toegangspoorten. Het stadje staat op de Unesco wereld erfgoedlijst en ligt aan het Er hai meer.

In deze omgeving wonen met name de Bai en de Yi minderheden.

Deze reis kun je maken met de lange afstandsbus (zo’n 6 uur) maar wij kozen er voor om te gaan vliegen (35 minuten). De afweging bus of vliegtuig maak ik aan de hand van de prijs van de vliegtickets. Op English.ctrip.com vind je vaak goede aanbiedingen voor binnenlandse vluchten, gewoon regelmatig even kijken.

In Dali verbleven wij 4 nachten in een hostel net buiten het oude centrum : Jade Emu hostel, een zeer goed aangeschreven hostel waar ze goed Engels spreken. De kamers zijn schoon, het eten heerlijk en er is een gezellige sfeer. Het oude centrum is op loopafstand.

In het hoogseizoen is het overdag erg druk in de oude stad van Dali, maar vooral ’s avonds is het er goed toeven. Er volop gezellige restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

In en rondom Dali zijn diverse uitstapjes te maken en het hostel heeft ook georganiseerde tours.

Wij bezochten Cangshuan mountain. Met een kabelbaan naar boven vanaf waar je een mooi stuk kunt lopen even lekker weg uit het stedelijke gebied.

Leuk om te doen in Dali is een kookcursus bij Rice & Friends. ’s Ochtends vroeg eerst naar de markt om de ingrediënten te kopen en daarna zelf aan de slag in de keuken die op een dakterras is gelegen en tot slot de eigen gemaakte gerechten heerlijk opeten.

Het huren van een elektrische scooter is aan te raden als je iets meer van de omgeving wilt zien, op die manier kom je wat verder buiten het toeristische gedeelte en zie je nog iets van het dagelijks leven.

Wil je echt iets zien van de omgeving dan is het aan te raden om een tour rondom het Er hai meer te doen.  Het Jade Emu hostel bood dit aan in een heel klein groepje, waardoor je alle tijd hebt om rond te kijken. Onze eerste stop was het stadje Xi Zhou waar wij een ochtendmarkt bezochten en twee oude Bai huizen, echt een stapje terug in de tijd. Daarna namen wij een kijkje in Zhou Cheng waar wij een batikfabriek bezochten. Ook werd er nog gestopt bij een oude tempel en in Shuang Lang een klein dorpje waar je naar een eilandje in het meer kunt varen.

Meer informatie vind je in dit uitgebreide artikel over Dali

Dali naar Shuhe (bij Lijiang)

Van Dali ging de reis richting Lijiang. Omdat Lijiang misschien nog wel toeristischer is dan Dali besloten wij 5 nachten in het kleinere plaatsje Shuhe te overnachten.  De busreis  van Dali naar Lijiang(per luxe touringcar) duurde 3 ½ uur en ging door een bergachtig gebied begroeid met onder andere eucalyptusbomen. Vanuit Lijiang namen we een taxi naar Shuhe

Shuhe is een klein historisch stadje op zo’n 5 kilometer van Lijiang. Wij verbleven daar in de Maple Leaf Inn, een schoon en gezellig hostel gerund door een Nederlandse man en zijn Chinese vrouw. Shuhe is een idyllisch stadje, niet te groot, erg oud en vooral ’s avonds heerlijk rustig. Er zijn voldoende restaurantjes en vanaf hier kun je alles doen wat je ook vanuit Lijiang zou kunnen doen.

Wij gingen op de fiets naar Baisha, op zoek naar de oude dokter Ho uit de Loneley Planet. Niet gevonden, maar de toch is op zichzelf al meer dan de moeite waard. De tocht van Shuhe naar Biasha is een beetje pittig doordat je omhoog rijdt onder, in ons geval een pittig zonnetje, iets wat de terugweg natuurlijk weer aangenaam maakt.

Natuurlijk maakten wij een tocht naar Lijiang om daar de oude stad te bekijken en om geld te pinnen, iets wat ons in Shuhe niet was gelukt. Wij maakten foto’s van de beroemde Black Dragon Pound, helaas voor ons geen besneeuwde bergtoppen, maar wolken.

Voor wie van hoge bergen houdt is dit de plek om te zijn. Shuhe ligt al op 2600 meter hoogte, maar dicht bij Shuhe ligt de Jade Dragon Snow mountain van 5600 meter hoogte.

Shuhe naar Xi’an

Wij gingen van Shuhe naar Xi’an, misschien niet de meest voor de hand liggende route, maar in ons geval kwam dit zo uit en achteraf een leuke afwisseling.

Xi’an ligt zo’n twee uur vliegen noordelijker dan Lijiang en het is er in de zomer zo’n 15-20 graden warmer.In Xi’an logeerden wij 3 nachten in het Citadines Central appartement hotel, een echte aanrader. Ruime kamer, met kitchenette en (slaap)bank. Geschikt voor 2-4 personen voor een zeer redelijke prijs. Het hotel ligt midden in het centrum, dicht bij o.a. de moslimmarkt.

In Xi’an zijn vele bezienswaardigheden, waarvan het Terra Cotta leger natuurlijk de belangrijkste is. Het leger kun je heel eenvoudig zelf bezoeken met de toeristische bus (waar het wel enorm druk kan zijn) of je gaat in op een aanbod van een taxichauffeur, wel even spannend, maar in ons geval liep het goed af en konden wij voor een klein prijsje op een prettige manier op stap.

Naast het Terra Cotta leger maakten wij nog een fietstocht over de 14 km lange stadsmuur, erg warm maar wel de moeite waard (tip: ga zo vroeg mogelijk), wij namen een kijkje op de moslimmarkt en bezochten de moskee, een heel rustig plekje midden in deze drukke stad. Ook leuk is de fonteinshow bij de Grote Ganspagode, die daar iedere avond wordt gehouden

Xi’an naar Beijing

Omdat wij deze reis heen en terug vlogen op Beijing eindigen wij de reis ook met een paar dagen Beijing. Al zijn wij daar al vaker geweest, het blijft een heerlijke stad om een paar dagen door heen te slenteren. Wij maakten deze reis ook weer per vliegtuig, maar er is ook een snelle trein waarmee je deze afstand heel goed kunt overbruggen. In Beijing verbleven wij 3 nachten, in het Howard Johnson Paragon hotel. Een hotel met niet al te grote kamers, maar wel perfect gelegen bovenop een metro station en tegenover het treinstation. Omdat de metro in Beijing het meest gemakkelijke vervoermiddel is om overal te komen was onze keuze op dit hotel gevallen, natuurlijk samen met de goede prijs-kwaliteit verhouding.

Over Beijing kan ik heel veel schrijven, er is immers zo ontzettend veel te doen. Maar omdat het meeste wel bekend is beperk ik mij tot een paar tips:

  • Maak eens een fietstocht door de stad, dit kun je zelf doen, maar bij een georganiseerde tour zie je nog veel meer;
  • Breng ’s avonds een bezoekje aan het Hu hia (meer) vooral in de zomermaanden een leuk plekje om een paar uurtjes door te brengen op één van de vele terrassen;
  • Het Ritanpark is een park wat niet zo toeristisch is maar waar je wel heel lekker even kunt relaxen of kunt kijken naar de vele bewoners die hier hun activiteiten doen.

Reisroute China met kinderen

We hebben op deze website al eens een artikel besteed aan tips over het reizen met kinderen in China. Heb je liever een vooraf uitgestippelde route

Reisroute de Zijderoute

De Zijderoute is de benaming voor eigenlijk een groot aantal verschillende routes waarlangs Chinese zijde in het verre verleden zijn weg vond naar Europa. Vandaag

Reisroute van Beijing naar Shanghai

Deze reisroute China is een praktische route voor reizigers die graag zowel Beijing als Shanghai willen zien. Behalve deze twee grootste steden van China, zul

Reisroute China 3 weken

Tijdens  deze 21-daagse reis begin je in Beijing met het bezoeken van een paar van de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van China. Daarna reis