Reisroute China met kinderen

We hebben op deze website al eens een artikel besteed aan tips over het reizen met kinderen in China. Heb je liever een vooraf uitgestippelde route met door ons uitgekozen steden en attracties? Lees dan snel verder! We bespreken hieronder de Chinese bestemmingen die wat ons betreft bijzonder geschikt zijn voor een leuke vakantie met de kinderen. Aan het einde vertellen we je nog wat over het vervoer tussen de bestemmingen.

Eerste stop: Beijing

De Chinese hoofdstad Beijing is de meest bezochte stad van het land en ook voor kinderen is er veel te doen. De beroemdste attractie is ongetwijfeld de Chinese Muur, waarbij het deel bij Mutianyu het meest geschikt is voor een bezoek met kinderen. De muur is hier minder stijl en minder druk dan bij Badaling. Hierdoor is er minder kans dat je kinderen naar beneden vallen of onder de voet gelopen worden door een grote massa Chinese toeristen. Op de terugweg kunnen ze de rodelbaan naar beneden nemen.

Veel van de andere grote attracties in Beijing zijn eveneens leuk voor kinderen. Denk dan aan de Verboden Stad waar ze kunnen dolen door de gangen en tuinen van de keizer, of aan het Zomerpaleis waar ze in een bootje het meer op kunnen. Kijk er wel voor uit dat je niet té veel historische attracties op het menu zet, want dat gaat snel vervelen. Beter wissel je ze af met een stoere kungfushow of een minstens zo leuke acrobatenshow.

Doordat er veel vluchten zijn van Nederland naar Beijing, is de stad een prima uitgangspunt om je reis te beginnen. Toch raden we je aan niet langer dan 4 tot 5 dagen in Beijing te blijven. Iedere dag de overdrukke metro in of met de taxi door het chaotische wegverkeer is niet waar kinderen aan denken bij een spannende vakantie.

Tweede stop: Shanghai

Hoewel Shanghai als grootste stad van China vooral een zakelijk imago heeft, is er in de stad toch het een en ander voor kinderen te doen. Erg interessant is bijvoorbeeld een bezoek aan een van de vele futuristische wolkenkrabbers die een geweldig uitzicht over de metropool bieden. De in november 2015 geopende Shanghai Tower heeft op 561 meter zelfs het hoogste observatieplatform ter wereld. Ook vanaf het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower heb je een adembenemend uitzicht.

Aan de voet van de hierboven genoemde hoge gebouwen vind je nog het Shanghai Ocean Aquarium. De enorme verzameling exotische vissen en andere in zee levende dieren kunnen kinderen moeiteloos een hele middag zoet houden. Kies tenslotte in de avond voor een korte riviercruise in een van de historische schepen.

Sinds 16 juni 2016 is er echter nog een extra trekpleister bijgekomen in de vorm van het Shanghai Disney Resort. Dit Disney-resort bestaat eigenlijk uit drie delen. Enerzijds is er het attractiepark zelf dat luistert naar de naam Shanghai Disneyland, maar daarnaast is er ook het uitgaansgebied Disneytown en het wandelpark genaamd Wishing Star Park.

Toch is er wat ons betreft in Shanghai minder te doen voor kinderen dan in Beijing. daarom raden we aan hooguit 2 of 3 dagen in Shanghai te blijven. Behalve als tweede stop zoals we in dit artikel hebben gedaan, kun je het goed met het vliegtuig bereikbare Shanghai natuurlijk ook als beginpunt van je reis nemen.

Derde stop: Guilin en Yangshuo

Ga je naar China, dan wil je meer met je kinderen zien dan alleen de miljoenensteden. Dit is waar Guilin en Yangshuo in de zuidelijke provincie Guangxi uitkomst bieden. De omgeving hier staat bekend om de honderden karstbergen die loodrecht uit het landschap steken. We noemen Guilin omdat deze stad goed te bereiken is en de indrukwekkende boottochten over de rivier hier beginnen. De bestemming die we je echter aanraden te overnachten is Yangshuo, een kleine plaats 80 kilometer stroomafwaarts aan de rivier.

Het is vrij eenvoudig om met de kinderen een onvergetelijke tijd in Yangshuo door te brengen. De plaats biedt tal van leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan avontuurlijke fietstochten, het beklimmen van de karstbergen en het verkennen van grotten. Zwemmen en de rivier ontdekken op een bamboevlot behoren ook tot de mogelijkheden. Wil je een uitstapje maken? Bezoek dan zijn de karakteristieke rijstterrassen van Longsheng en keer op dezelfde dag weer terug.

Yangshuo is familievriendelijk en sterk op westerse toeristen gericht. Je hebt er zelfs een ruime keuze aan door westerlingen uitgebate overnachtingsmogelijkheden die kleinschaliger en gemoedelijker zijn dan de hotels in de grote steden. Om deze reden raden we je aan zes tot zeven dagen in Yangsuo te overnachten.

Vierde stop: Chengdu

Wie aan China denkt die denkt aan panda’s en om panda’s te zien kun je het beste naar Chengdu. In de buurt van deze hoofdstad van Sichuan zijn er maar liefst zeven grote reservaten waar panda’s in hun natuurlijk leefomgeving beschermd worden. Chengdu Panda Base, net iets ten noorden van Chengdu, is de beste plaats om van dichtbij met de dieren kennis te maken. Bovendien voldoet het park aan internationale standaarden. De panda’s, in tegenstelling tot in andere Chinese dierentuinen, zitten dus niet treurig in een te kleine kooi.

Hoewel kinderen de panda’s enorm leuk zullen vinden, is er in de stad zelf minder voor hen te doen. We raden daarom aan vanaf Chengdu naar Emeishan te reizen, een heilige boeddhistische berg waar je in een klooster kunt overnachten. Het is niet nodig helemaal naar de top te klimmen. De kungfu beoefenende monniken, de wilde apen en de prachtige natuur bieden al meer dan genoeg vertier. Wees wel voorzichtig dat je kinderen niet te dicht bij de apen in de buurt komen. De monniken zijn minder gevaarlijk en vallen meestal geen mensen aan.

We raden je aan 3 of 4 dagen met de kinderen in Chengdu en Emeishan te verblijven. Doordat de KLM sinds enige jaren rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Chengdu aanbiedt, is de stad een prima laatste stop van je reis door China met kinderen.

Vervoer tussen de bestemmingen

Wie op de kaart kijkt, ziet dat de bestemmingen van deze reis ver bij elkaar vandaan liggen. In een enorm land zoals China zijn grote afstanden nu eenmaal moeilijk te vermijden. Zelfs met de hogesnelheidstrein ben je vaak nog uren onderweg. Voor kinderen is dit al snel saai. We raden je daarom aan zoveel mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten.

Wil je toch graag eens met de kinderen in een snelle trein plaatsnemen? Overweeg dan de magneetzweeftrein vanaf het vliegveld van Shanghai of de hogesnelheidstrein van Chengdu naar Emeishan.

Diverse reisorganisaties bieden speciale familiereizen door China aan. Kijk voor meer informatie maar eens op de website van Sawadee Wil je zelf een reis samenstellen? Kijk dan eens naar de leuke bouwstenen door China van China Online

Reisroute de Zijderoute

De Zijderoute is de benaming voor eigenlijk een groot aantal verschillende routes waarlangs Chinese zijde in het verre verleden zijn weg vond naar Europa. Vandaag

kunming cityscape in early morning

Reisroute Kunming naar Beijing

Deze reis start in Kunming, de stad van de eeuwige lente. Kunming heeft het hele jaar door een aangename temperatuur en is daardoor ook in

Reisroute van Beijing naar Shanghai

Deze reisroute China is een praktische route voor reizigers die graag zowel Beijing als Shanghai willen zien. Behalve deze twee grootste steden van China, zul

Reisroute China 3 weken

Tijdens  deze 21-daagse reis begin je in Beijing met het bezoeken van een paar van de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van China. Daarna reis