Reizen met kinderen in China

Omdat met kinderen reizen altijd een grote uitdaging kan zijn, vind je in dit artikel enkele tips voor een succesvolle familievakantie naar China.

Met kinderen op reis is niet altijd even eenvoudig. Naar een exotisch en nog ontwikkelend land zoals China kan het zelfs een hele onderneming genoemd worden. Desondanks is het toch goed mogelijk met kinderen naar China te reizen en er voor jong en oud een onvergetelijke vakantie aan over te houden. Afgezien van de gebruikelijke tips zoals zorgen voor genoeg vertier in het vliegtuig, vind je hieronder een aantal specifieke zaken om rekening mee te houden tijdens een reis naar China.

Voorzieningen

Allereerst belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat de voorzieningen voor kinderen in China bijna altijd minder goed zijn dan die in Europa. Verwacht dus bijvoorbeeld geen kinderzitjes voor de allerkleinsten in bussen of treinen. Hetzelfde kan gezegd worden voor kinderstoelen in de meeste restaurants en ook zal een kinderbed in de hotels zelden tot de mogelijkheden behoren. Wel is het in de meeste hotels weer mogelijk een extra normaal bed in de kamer bij te laten plaatsen. Ook iets relatief simpels als naar de wc gaan zal echter weer een uitdaging zijn, waarbij je het beste voor vertrek je kinderen kunt laten oefenen met gehurkt het toilet te gebruiken. Hoewel natuurlijk niet onoverkomelijk, kunnen deze situaties af en toe zeker behelpen zijn. Dit geldt vooral als je van plan bent met peuters of kleuters China te doorkruisen.

Activiteiten

Wat betreft het reisschema, ook hier zullen een aantal aanpassingen gedaan moeten worden om het de kinderen naar de zin te houden. Attracties zoals de Chinese Muur of het beklimmen van bergen zoals Huangshan zijn natuurlijk voor kinderen erg leuk, maar musea en archeologische opgravingen worden al snel saai. Denk dan aan veel bezochte bezienswaardigheden die volwassenen wel interessant vinden maar kinderen meestal niet. Het beroemde Terracottaleger bij Xi’an valt bijvoorbeeld in deze categorie. Wel weer een goede keuze zijn plaatsen zoals het Zomerpaleis bij Beijing, waar het voor kinderen erg leuk is in de bootjes het meer op te gaan.

Daarnaast zijn er in China ook veel attracties die juist voor kinderen ontzettend leuk zijn. Zo is er in Shanghai het grote Ocean Aquarium dat speciaal op kinderen van alle leeftijden gericht is, terwijl de panda’s bij Chengdu voor jong en oud even vermakelijk zijn. Wel is het aan te raden de gewone, minder toeristische dierentuinen in China te vermijden. Deze zijn namelijk eerder meelijwekkend dan onderhoudend. Daarentegen wel weer erg leuk zijn de acrobatenshows in Beijing en Shanghai. Dit zijn vaak afwisselende voorstellingen inclusief clowns en vuurspuwers waardoor ze voor kinderen een hele belevenis vormen.

Activiteiten in China hoeven niet duur te zijn. In Beijing zijn bijvoorbeeld veel leuke gratis activiteiten te vinden. En ook het huren van een fiets of een bootje hoeft helemaal niet duur te zijn.

Voorbeeldreis China met kinderen

Wil je zelf een reis plannen? Laat je dan inspireren door onze voorbeeldreis China met Kinderen. We bespreken daarin de Chinese bestemmingen die wat ons betreft bijzonder geschikt zijn voor een leuke vakantie met de kinderen. en vertellen we je belangrijke informatie over het vervoer tussen de bestemmingen.

Waar moet je rekening mee houden?

Hieronder tenslotte nog puntsgewijs een aantal zaken om rekening mee te houden voor als je met kinderen naar China reist.

  • Veel mensen die China bezoeken willen graag zoveel mogelijk in eenmaal zien en hebben daar zelfs lange treinreizen en binnenlandse vluchten voor over. Reis je met kinderen dan is dat geen goed idee, aangezien ze vele uren in de trein beslist erg saai zullen gaan vinden. Een betere keuze is de vakantie in één stad door te brengen met eventueel korte uitstapjes in de directe omgeving.
  • Chinezen zijn vaak erg nieuwsgierig als ze buitenlanders zien. Buitenlandse kinderen, vooral als ze blond haar hebben, krijgen nog veel meer aandacht. Wees dus niet verbaasd als je kinderen vaak aangeraakt of gefotografeerd worden. Dit is bijna altijd goed bedoeld.
  • Kinderen zijn verder extra gevoelig voor voedsel dat niet goed schoon is, waardoor straatvoedsel het beste vermeden kan worden. Daarnaast helpen van huis meegenomen medicijnen voor reizigersdiarree vaak beter dan wat er in Chinese apotheken verkocht wordt.
  • Ook niet onbelangrijk uiteindelijk is je kinderen altijd een kaartje van het hotel mee te geven, waar het adres in het Chinees op zal staan. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je de kinderen in de gebruikelijke Chinese mensenmassa uit het oog verliest, dan zal de politie altijd in staat zijn de kinderen terug naar het hotel te brengen.

Georganiseerde Reizen door China

Diverse Nederlands reisorganisaties bieden speciale kind en familie vriendelijke reizen door China aan. Het voordeel van deze reizen is dat alle vervoer tussen de bestemming al is geregeld en dat je zeker bent van toegang tot de mooiste bezienswaardigheden. Deze reizen worden onder andere aangeboden door  Riksja Travel en Sawadee.

 

 

Deel dit artikel :