China 24 uur visumvrij

Om een bezoek aan China makkelijker te maken is het mogelijk om 24 uur in China te verblijven zonder vooraf een visum aan te vragen. Je ontvangt dan bij aankomst in China een speciaal visum. Dit visum kan alleen gebruikt worden door reizigers die China bezoeken op doorreis naar een ander,  3e, land. Vanwege deze transit verplichting wordt dit visum ook wel 24-hour TWOV (transit without visa) genoemd. Deze 24-hour TWOV is van toepassing op reizigers die China binnen komen en verlaten via het vliegtuig, trein of per schip.

Welke vliegvelden?

Hoewel je op de meeste internationale vliegvelden in China gebruik kunt maken van de 24-hour TWOV zijn er een aantal vliegvelden waar dit niet het geval is. Als je via 1 van de onderstaande vliegvelden in China arriveert heb je dus altijd een visum nodig

• Fuzhou Changle Airport
• Huangshan Tunxi Airport
• Mudanjiang Hailang Airport
• Yanji Chaoyangchuan Airport

Daarnaast krijgen de meeste reizigers die landen op Urumqi Diwopu International Airport alleen een TWOV voor 2 uur en is het op dit vliegveld niet toegestaan om het vliegveld te verlaten.

Geschikte transit route

een toegestane transit route loop als volgt: land A → China → land C

Land A en C zijn verschillend landen. Goed om te weten is dat Hong Kong, Macau en Taiwan in dit geval ook worden gezien als aparte landen. Een reis van Nederland naar Beijing en vervolgens door naar Hong Kong kan dus zonder visum.

In het algemeen is het zo dat de 24-hour TWOV reizigers de kans geeft meerdere stops te maken in China zolang ze het land naar binnen 24 uur verlaten. De route Nederland → Shanghai → Beijing → Bangkok is dus toegestaan.

Vereisten China 24 uur visumvrij

voor het verkrijgen van een 24-hour TWOV gelden de volgende vereisten;

  • een paspoort welke, na binnenkomst in China, nog minimaal 3 maanden geldig is
  • een vliegticket, bootticket of treinticket met een bevestigde datum en zitplaats, waaruit blijkt dat je China binnen 24 uur zult verlaten.
  • Als je doorreist naar een land waarvoor een visum verplicht is dien je dit visum te kunnen tonen

Het vliegveld verlaten tijdens een tussenstop

als je het vliegveld wilt verlaten om tijdens een tussenstop bijvoorbeeld een paar uur de stad in te haan kun je  een 24-hour TWOV aanvragen. Je krijgt dan een sticker of stempel in je paspoort waarop staat hoelang je maximaal in China mag verblijven zonder visum.

Hoe gebruik je het visum?

  • vul na aankomst op de luchthaven bij de douane het aankomst/vertrek formulier in
  • ontvang de sticker of stempel met toestemming voor je tijdelijke verblijf in China
  • Haal indien nodig je bagage op
  • Ga door de douane en verlaat het vliegveld

Meer informatie

Vreemd genoeg kun je op de website van het China Visa Application Service Center (CVASC) geen informatie vinden over het visumvrij verblijf in China. Als je zeker wilt weten of je op de luchthaven waar je China binnen komt gebruik kunt maken van het 24-hour TWOV dan kun je dit meestal navragen bij je luchtvaartmaatschappij. Daarnaast is ook de website travelchinaguide een betrouwbare en actuele informatiebron over dit onderwerp.

Sinds 2016 controleert de Chinese overheid het paspoort van reizigers die naar China reizen streng op Turkse stempels. Heb je een Turks stempel in je paspoort dan is dan kans groot dat je geen toegang zult krijgen tot China in het kader van de transfer zonder visum regeling. Volgens de laatste berichten zou dit inmiddels ook gelden voor stempels van landen als Egypte, Syrië, Pakistan en Iran.

delen

Visum

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie.

Vervoer

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je hier  per trein, bus en vliegtuig

Klimaat

Welke regio van China je het best kunt bezoeken in het welke jaargetijde? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

VPN

Bij het kiezen van een  VPN die je kan gebruiken tijdens je reis door China is het belangrijk dat je rekening houdt met deze informatie.

Temperature Weather Forecast Climate Concept

Beste reistijd China

Of je nu een wandeling maakt door de winkelstraten van Shanghai, een bezoek brengt aan de verboden stad of de Chinese Muur trotseert, het is

Paying with card at the cafe

Bankzaken

Chinezen houden van geld. Ze hebben het papiergeld in een ver verleden zelfs uitgevonden. De officiële valuta is de renminbi, oftewel het geld van het

VPN scrabble letters word on a red background

Beste VPN voor China 2022

Steeds meer mensen in China gebruiken  een VPN om de strikte wetgeving rondom internet te omzeilen. En als je tijdens je verblijf in China gewoon