China 72 uur visumvrij

Het China 72 uur visumvrij beleid staat transit reizigers uit onder andere Nederland en België toe om onder bepaalde omstandigheden 72 uur in China te verblijven zonder vooraf een visum aan te vragen. Een transit reiziger is een reiziger die in China een tussenstop maakt onderweg naar een derde land.

Welke steden?

Reizigers die in China arriveren op een van de onderstaande vliegvelden kunnen gebruik maken van het het speciale 72 uur transit visum;

Visumvrij in China betekend niet automatisch dat je na aankomst  op de luchthaven zonder beperkingen overal naar toe kunt reizen. Dit is afhankelijk van de stad waar je bent gearriveerd

 • Transit passagiers die in China zijn aangekomen in Guangzhou, Chengdu, Qingdao of Changsha mogen in de hele provincie reizen.
 • Transit passagiers die in China zijn aangekomen in Chongqing, Harbin, Guilin, Kunming, Wuhan, of Xiamen mogen de stad niet verlaten.
 • Transit passagiers die in China zijn aangekomen in Xian Xianyang Airport mogen reizen in Xian and Xianyang

Regels

 • Als je gebruik wilt maken van het transitvisum dien je te beschikken over en geldig en bevestigd ticket naar een derde land. Mocht je voor het dit derde land een visum nodig hebben dan dien je dit te kunnen laten zien.
 • Je dient in China aan te komen en te vertrekken uit dezelfde stad. De route Nederland → Chengdu  → Wuhan → Bangkok is dus bijvoorbeeld niet toegestaan. Belangrijk om te weten is dat Hong Kong, Macau en Taiwan worden gezien als aparte landen.
 • Het transitvisum kan alleen gebruikt worden door reizigers die via het vliegtuig aankomen en vertrekken.

Het is niet altijd even duidelijk op welk moment de 72 uur ingaan. Volgens de laatste berichten gaat de tijd in om 00.00 uur op de dag nadat je in China bent gearriveerd. Wanneer je dus op 10 oktober om 8 uur in Chengdu bent gearriveerd, dien je er van uit te gaan dat de 72 uur in gaan op  11 oktober om 00.00 uur. Je dient China dan te verlaten voor 13 oktober 23.59 uur. Zoals je ziet ben je dan dus eigenlijk langer dan 72 uur in China.

Omdat het niet altijd duidelijk is op welk tijdstip de douane je transitvisum zal laten in gaan is het belangrijk dat je bij het plannen van je transit zorgt voor voldoende speling. Luchtvaartmaatschappijen zijn vaak op de hoogte van de regels die gelden voor de luchthaven waar jij gaat overstappen. Bij twijfel is het dus verstandig om hierover voor vertrek contact met hen op te nemen.

Documenten

voor het verkrijgen van een 72-hour TWOV (transit without visa) gelden de volgende vereisten;

 • een paspoort welke, na binnenkomst in China, nog minimaal 3 maanden geldig is
 • Als je doorreist naar een land waarvoor een visum verplicht is dien je dit visum te kunnen tonen
 • Een ingevulde aankomst/vertrek kaart
 • Een bevestigd vliegticket waaruit blijkt dat je China binnen 72 uur zult verlaten.

Tips

 • Vergeet niet om  bij het inchecken al te vermelden weten dat je gebruik gaat maken van de 72-hour TWOV. De luchtvaartmaatschappij kan dit dan al doorgeven aan de douane.
 • De meeste internationale vliegvelden in China hebben speciale balies voor passagiers die gebruik maken van de visumvrij regeling

Meer informatie

Sinds 2016 controleert de Chinese overheid het paspoort van reizigers die naar China reizen streng op Turkse stempels. Heb je een Turks stempel in je paspoort dan is dan kans groot dat je geen toegang zult krijgen tot China in het kader van de transfer zonder visum regeling. Volgens de laatste berichten zou dit inmiddels ook gelden voor stempels van landen als Egypte, Syrië, Pakistan en Iran.

delen

Visum

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie.

Vervoer

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je hier  per trein, bus en vliegtuig

Klimaat

Welke regio van China je het best kunt bezoeken in het welke jaargetijde? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

VPN

Bij het kiezen van een  VPN die je kan gebruiken tijdens je reis door China is het belangrijk dat je rekening houdt met deze informatie.

Man with photo camera outdoors

Fotograferen in China

Voordat je op reis gaat naar China wil je natuurlijk weten hoe het zit met fotograferen. Wat mag wel, wat is ongepast en waar kun

Chinese letter

Handige zinnen in het Chinees

Hoewel veel Chinezen in hotels en op andere toeristische plekken wel enkele basiswoorden Engels kunnen, zal iedereen die naar China reist ongetwijfeld met de taalbarrière

Woman hands using smartphone

WeChat

Voor westerlingen die naar China reizen is het even wennen: Facebook en Whatsapp zijn in China geblokkeerd als je geen gebruikt wilt of kunt maken