China reizen met de trein

De hogesnelheidstreinen in China zijn een handige en efficiënte manier om het land te verkennen. Eén van de belangrijkste lijnen is de Jinghu-spoorlijn tussen Beijing en Shanghai, waarbij de reistijd aanzienlijk is verkort. De Beijing-Guangzhou-spoorlijn is een belangrijke noord-zuid verbinding, terwijl de Huhang hogesnelheidslijn Shanghai en Hangzhou met elkaar verbindt. Verder zijn er ook verbindingen tussen Shanghai en Nanjing, evenals tussen Chengdu en Chongqing.

Beijing -Shanghai per trein

De spoorlijn tussen Beijing en Shanghai, ook wel de Jinghu-spoorlijn (京沪铁路) genoemd, is een van de drukste, belangrijkste en populairste spoorlijnen in China. Na het vertrek vanuit Beijing, reis je langs grote steden als Tianjin, Jinan, Nanjing en Suzhou, en komt aan in Shanghai. Sinds de start van de hogesnelheidsdienst op deze spoorlijn is de reistijd tussen Beijing en Shanghai aanzienlijk verkort. De snelste trein van Beijing naar Shanghai doet er minder dan 4,5 uur over om 1.318 kilometer af te leggen.

Bestel  hier online je treinticket Beijing naar  Shanghai

Beijing – Guangzhou per trein

De Beijing-Guangzhou-spoorlijn is een van belangrijkste spoorlijnen van China.  Deze lijn loopt van noord naar zuid China, door vijf provincies en verbindt zes provinciehoofdsteden met elkaar.

Er zijn 6  G-treinen die overdag rechtstreeks tussen Beijing en Guangzhou rijden. Alle hogesnelheidstreinen rijden van en naar de treinstations Beijing West en Guangzhou South, met een reistijd van 8 tot 10 uur. Daarnaast zijn er 3  normale nachttreinen met die ongeveer 23-30,5 uur over dit traject doen.

Bestel hier online je treinticket Beijing naar Guangzhou

Shanghai – Guangzhou per trein

Op het traject van Shanghai naar Guangzhou rijden zowel hogesnelheidstreinen als gewone nachttreinen. De Hogesnelheidstreinen (treinen van de categorie G en D) rijden tussen het Shanghai Hongqiao Railway Station en het Guangzhou South Railway Station, dat ver van het stadscentrum van beide steden ligt.

Normale nachttreinen rijden tussen het Shanghai / Shanghai South Railway Station en het Guangzhou / Guangzhou East Railway Station, die dicht bij de stadscentra liggen. De snelste hogesnelheidstrein doet er minder dan 7 uur over om tussen deze twee steden te reizen.

Chengdu – Chongqing per trein

Chengdu en Chongqing zijn populaire toeristensteden in Zuidwest-China. De reis van 310 km duurt met een hogesnelheidstrein rond de anderhalf uur. De treinen rijden  van vroeg in de ochtend tot laat in de avond, met intervallen van 10 minuten. Hoge snelheidstreinen rijden vanaf verschillende treinstations in beide steden. Controleer daarom goed vanaf welk station je trein vertrekt.

Shanghai-Nanjing per trein

Op de route tussen Shanghai en Nanjing rijden dagelijks maar liefst 235  hogesnelheidstreinen, waardoor het erg gemakkelijk is om de trein te nemen tussen deze steden. Een enkele rit met de hogesnelheidstrein tussen Shanghai en Nanjing duurt slechts 69 minuten. De treinen vertrekken vaak en het is dus eenvoudig om je schema aan te passen. Er zit hoogstens 5 minuten tussen de treindiensten. Als je jouw trein mist, kun je gemakkelijk bij een loket een vervangend ticket krijgen en snel een andere trein nemen.

Shanghai-Hangzhou per trein

De Huhang hogesnelheidslijn, die Shanghai en Hangzhou met elkaar verbindt, begint bij de treinstations van Shanghai Hongqiao/Shanghai en eindigt bij de stations van Hangzhou East/Hangzhou. Dagelijks rijden er meer dan 184 hogesnelheidstreinen op deze route, met een reistijd van ongeveer een uur. De treinen stoppen bij verschillende stations, zoals Songjiang South, Jiashan South, Jiaxing South, Tongxiang (voor Wuzhen Ancient Town), Haining en Yuhang.

Xi’an naar Chengdu per trein

Op de route van Xi’an naar Chengdu rijden dagelijks 41 hogesnelheidstreinen. Deze treinen vertrekken en eindigen allemaal op de hogesnelheidstreinstations van Xi’an North en Chengdu East, die zich beide ver van de stadscentra bevinden. De hogesnelheidstreinen doen er slechts 3 tot 5 uur over om een afstand van 700 kilometeraf te leggen. Naast de hogesnelheidstreinen zijn er ook acht reguliere treinen tussen deze steden, die meer dan 11 uur duren.

De treinverbinding tussen Xi’an en Chengdu is erg populair en kaartjes zijn snel uitverkocht. Het is daarom aan te raden om zo vroeg mogelijk kaartjes te boeken voor de hogesnelheidstreinen.

Deel dit artikel :