Bankzaken

Paying with card at the cafe

Chinezen houden van geld. Ze hebben het papiergeld in een ver verleden zelfs uitgevonden. De officiële valuta is de renminbi, oftewel het geld van het volk, en is geldig in heel de Volksrepubliek behalve Hong Kong en Macau.

De officiële valuta van China is de renminbi (人民币 / rénmínbì), wat vaak afgekort wordt tot RMB met ¥ als valutateken. Daarnaast wordt in internationale situaties ook wel de afkorting CNY gebruikt, wat staat voor Chinese yuan. De valuta is namelijk de renminbi, terwijl de munteenheid de yuan (元 / yuán) is. In de winkels zul je vaker het 元-teken dan het ¥-teken aantreffen op de etiketten. Eén yuan is onderverdeeld in tien jiao (角 / jiǎo) en één jiao is weer onderverdeeld in tien fen (分 / fēn). Overigens wordt door Chinezen zelf vaak gesproken over kuai (块 / kuài) en mao (毛 / máo) in plaats van yuan en jiao.

Geld opnemen in China

Verreweg de eenvoudigste, snelste en voordeligste manier om aan geld te komen is door bij een pinautomaat te pinnen. Dit gaat bijna net zoals in Nederland, maar wel zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

Ten eerste worden namelijk niet alle Nederlandse pinpassen door alle Chinese banken geaccepteerd. Bij de pinautomaten van de volgende banken kun je wel pinnen: de Bank of China (中国银行 / Zhōngguó Yínháng), de China Construction Bank (中国建设银行 / Zhōngguó Jiànshè Yínháng), Industrial and Commercial Bank of China oftewel ICBC (中国工商银行 / Zhōngguó Gōngshāng Yínháng). Bij de overige banken is pinnen in de meeste gevallen wel mogelijk, maar niet altijd. Je kunt zoeken naar dezelfde logo’s die je ook op je pinpas vindt, zoals dat van Cirrus of Maestro.

Pin je met een creditcard, zoek dan naar de logo’s van MasterCard of Visa, maar bedenk wel dat pinnen met een creditcard vaak meer kosten met zich mee brengt. Controleer overigens voordat je vertrekt dat je pinpas buiten Nederland en Europa geldig is. Op de website van Mastercard staat een handige geldautomatenzoeker welke je kunt gebruiken om de locatie van de dichtstbijzijnde  geldautomaat te vinden

In China worden mobiele betalingen gebruikt voor meer dan 80% van alle transacties. Wil je hier meer over lezen. Lees dan ons artikel over hoe je in China gebruik kunt maken van de Alipay-tourpas

Creditcard

Uiteraard is het ook mogelijk een creditcard van Visa of MasterCard mee te nemen. Bij vrijwel alle pinautomaten waar je met je pinpas terecht kunt, kun je  ook met een creditcard geld pinnen. Daarnaast is het met een creditcard, in tegenstelling tot met je pinpas, mogelijk geld in een bankfiliaal te halen na het zetten van je handtekening.

Prepaid MasterCard

Heb je nog geen creditcard en wil je deze liever ook niet aanschaffen? Overweeg dan het gebruik van een Prepaid Mastercard. Op deze kaart kun je van te voren een geldbedrag laden. Het geld kun veilig en eenvoudig bij MasterCard-geldautomaten pinnen. Bovendien functioneert de kaart ook als een normale creditcard in winkels en restaurants met het MasterCard-logo. Klik hier om een Prepaid Mastercard te bestellen

Geld wisselen

Behalve opnemen van geld met een bankpas, is het uiteraard ook mogelijk contant geld in euro’s mee te nemen en deze in China te wisselen tegen Chinees geld. Wisselen kan meteen op het vliegveld al, meestal in dezelfde hallen waar je ook de pinautomaten vindt. Daarnaast is het in hotels waar veel buitenlanders gasten verblijven meestal ook mogelijk geld te wisselen. Sommige mensen vinden het een zekerder gevoel geven om echt geld bij zich te hebben, maar daar tegenover staat natuurlijk dat je wel met veel geld op zak in China aankomt. Aangezien geld pinnen in China tegenwoordig net zo eenvoudig is als in Nederland, is het eigenlijk niet aan te raden erg veel euro’s mee te nemen, maar het enkel achter de hand te houden mocht je bijvoorbeeld je pinpas kwijt raken.

Chinees geld opnemen in Nederland

Het is altijd handig om te zorgen dat je al wat Yuan in je portemonnee hebt zitten als je in China aankomt. Dan hoef je op het vliegveld niet direct opzoek naar een geldautomaat. Tussen de 700 en de 1000 Yuan zou meer dan genoeg moeten zijn om in ieder geval vanaf het vliegveld naar je hotel te kunnen reizen. Klik hier om eenvoudig Chinese yuan te bestellen bij GWK Travelex

Deel dit artikel :