Fotograferen in China

Voordat je op reis gaat naar China wil je natuurlijk weten hoe het zit met fotograferen. Wat mag wel, wat is ongepast en waar kun je beter geen foto’s maken? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

 Verdiep je in je reisbestemming

het is altijd verstandig om je goed te verdiepen in de door jou gekozen vakantiebestemming. Bestudeer bijvoorbeeld vooraf de lokale cultuur, levenswijze en politiek van het land. Misschien zijn de cultuurverschillen wel heel erg groot en mag je niet zomaar overal fotograferen. Daarnaast kunnen bepaalde feestdagen of festiviteiten  toevallig in jou vakantieperiode plaats vinden. En dat is misschien wel een hele interessante gelegenheid om vast te leggen op beeld.

Wat neem je mee?

Fotograferen op reis moet comfortabel en leuk zijn. Reizen met weinig bagage is dus een must. Beperk je dan ook tot je favoriete body en lenzen. Ga voor vertrek nog even door de mappen met oude vakantiefoto´s heen en kijk welke objectieven je het meest gebruikt. Check daarnaast het weer op de plek van bestemming. Ga je bijvoorbeeld naar China gedurende het regenseizoen? Dan kan een regenhoes wellicht handig zijn. Bedenk ook goed  welke accessoires je echt nodig denkt te hebben. Als je de hele dag op pad bent, dan worden al deze ‘extra´s’ al snel te zwaar.

Als je veel actieve excursies gepland hebt staan, dan kan het wellicht ook handig zijn om naast je zware spiegelreflexcamera, een goede compactcamera mee te nemen. Hiermee kun je namelijk in de meeste gevallen ook prachtige foto´s maken. Ook met een goede smartphone kun je tegenwoordig leuke foto´s maken. Zorg daarnaast altijd voor genoeg geheugenkaartjes.

Neem je oplaadbare batterijen mee voor je camera dan is het altijd handig om tenminste 1 extra batterij mee te nemen. Je kunt 1 batterij gebruiken terwijl de andere wordt opgeladen. Zorg tenslotte ook voor een juiste reisstekker zodat je ook daadwerkelijk een batterij kunt opladen.

Bereid je goed voor

Het perfecte moment vastleggen op beeld vergt een hoop oefening. Zorg er dan ook voor dat je vooraf precies weet wat de mogelijkheden van je camera zijn en dat je de bediening onder de knie hebt. Dit voorkomt frustraties tijdens het fotograferen

Fotograferen in China

In China hoef je je in de meeste gevallen niet al teveel zorgen maken over wat en wie je wel of niet op de foto mag zetten. Sinds de komst van digitale fotografie naar China knippen de Chinezen er zelf namelijk ook enthousiast op los. Vooral bij toeristische attracties en in veelbezochte steden zoals Beijing en Shanghai kun je in principe zoveel foto’s nemen als je wilt zonder dat er op je gelet wordt. Dit geldt tevens voor de meeste religieuze bezienswaardigheden zoals tempels en kloosters.

Toch kunnen er zich soms situaties voordoen waarin je twijfelt of het wel gepast is een foto te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de inwoners van een afgelegen bergdorpje, een Chinees met een raar kapsel of een monnik op hippe sportschoenen. In dat geval kun je het beste eerst even vragen:

我可以拍你吗? (Wŏ kĕyĭ pāi nĭ mă?)
Als het mag zul je als antwoord terugkrijgen:
可以 (kĕyĭ)

Mag het niet, dan zul je het volgende te horen krijgen:
不可以 (bú kĕyĭ)

Wat je in China beter niet kunt fotograferen

Toch zijn er ook gebieden in China waar het nemen van foto’s niet op prijs wordt gesteld. Dit zijn met name militaire oefengebieden en afgelegen plaatsen in politiek gevoelige regio’s. Denk bij dat laatste aan de Autonome Regio’s van China met onafhankelijkheidsbewegingen zoals Tibet, Xinjiang en Binnen-Mongolië. Bij populaire toeristische trekpleisters zoals Lhasa zul je niet veel problemen ondervinden, maar kom je in minder bezochte dorpen en steden dan doe je er goed aan minder opzichtig te fotograferen.

Chinezen die jou willen fotograferen

In China zul je als toerist niet alleen Chinezen vastleggen op de gevoelige plaat, maar ook zullen er vele Chinezen zijn die maar al te graag een foto van jou willen maken. Dit gaat helemaal op als je erg lang bent, blond haar of een baard hebt. Het is vrijwel altijd goed bedoeld, dus ons advies is dan ook je er niet teveel aan te storen mocht het vaak voorkomen. Soms zul je zelfs gevraagd worden samen met Chinezen op de foto te poseren, wat natuurlijk een goede gelegenheid biedt ook van hen een foto te nemen.

lees ook

Beste reistijd China

Of je nu een wandeling maakt door de winkelstraten van Shanghai, een bezoek brengt aan de verboden stad of de Chinese Muur trotseert, het is natuurlijk wel zo prettig om

Chinees geld: munten en biljetten

De officiële valuta van China is de renminbi (人民币 / rénmínbì), wat vaak afgekort wordt tot RMB met ¥ als valutateken. Daarnaast wordt in internationale situaties ook wel de afkorting

WeChat

Voor westerlingen die naar China reizen is het even wennen: Facebook en Whatsapp zijn in China geblokkeerd als je geen gebruikt wilt of kunt maken van een VPN. Wil je