Gezondheidstips China

A malaria vaccine vial

In dit artikel vind je naast een overzicht van de voor China aangeraden vaccinaties ook een aantal gezondheidstips om rekening mee te houden.China is een land met allerlei ziektes die in Nederland niet of niet meer voorkomen. Om je goed voor te bereiden kan het daarom geen kwaad eens te kijken naar de aanbevolen vaccinaties en de mogelijk op te lopen ziektes waarvoor je van tevoren geen inentingen kunt halen.

Verplichte vaccinaties

China stelt een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je zeven dagen voor aankomst in een land waar gele koorts heerst bent geweest. Dit zijn de tropische landen van Afrika en Zuid-Amerika.

Aangeraden vaccinaties

Voor een kort verblijf in China van enkele weken, is het aan te raden vaccinaties te halen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus. Dit zijn allemaal ziektes die je kunt oplopen door je onder de mensen te begeven en door te eten, beide dingen waar je tijdens een reis door China toch moeilijk aan kunt ontkomen.

Vaccinatie tegen hepatitis B is in sommige gevallen aan te raden. Deze ziekte wordt overgedragen door bloed-bloed contact, waardoor je dus enig risico loopt bij bijvoorbeeld seksueel contact of een ziekenhuisbezoek. Vaccinatie is te overwegen bij een langer verblijf in China. Houdt er hier rekening mee dat het vaccin verspreid wordt over drie inentingen waar je een half jaar van tevoren mee moet beginnen.

Rabiës kan worden overgedragen als je gebeten of gekrabd wordt door besmette honden, vleermuizen of apen. Je zult in dat geval zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moeten voor behandeling. Het vaccin dat je voor vertrek kunt halen verlengt enkel de periode waarbinnen je nog behandeld kunt worden en is te overwegen als je langere tijd op het platteland in de provincies Guanxi en Guizhou zult doorbrengen.

Andere ziektes

Het is echter in de eerste plaats belangrijk je niet al te bang te laten maken. Zelfs zonder vaccinaties is de kans dat je één van de bovenstaande ziektes zult oplopen erg klein. Verder geldt dat je relatief het meeste risico loopt op het platteland in het zuiden, terwijl vaccinaties voor een bezoek van enkele dagen in Beijing of Shanghai eigenlijk overbodig zijn.

Mogelijk het ergste wat je in China zal overkomen is reizigersdiarree. Loop je dit op dan is er vrij weinig aan te doen en gaat het na enkele dagen eigenlijk altijd wel weer beter.  Neem voor de zekerheid wel altijd een aantal ORS mee, dat helpt je met herstellen van je vochtniveau. Het belangrijkste is voldoende te blijven eten en te drinken. Andere ziektes zoals de door muggenbeten overgedragen malaria en dengue wordt vaak voor gewaarschuwd, maar enkel als je naar Hainan of de laaggelegen gebieden van Yunnan gaat is het aan te raden je extra tegen muggen te beschermen.

Dit neem je mee

Ga je naar China dan raden we je aan om in ieder geval de volgende gezondheid producten mee te nemen. Deze zijn onder andere verkrijgbaar via Bol.com

  • Een Anti insect spray of lotion. Je kunt kiezen voor een spray met of zonder deet. Deet is niet altijd nodig en is niet geschikt voor jonge kinderen.
  • Een EHBO set
  • ORS. Dit wordt gebruik om uitdroging te voorkomen bij waterdunne diarree en braken.
  • Zonnebrandproducten
  • Hoewel in de meeste gebieden in China geen malaria voorkomt is het toch handig om een klamboe mee te nemen. Zeker als je van plan bent om te gaan overnachten in hostels of goedkope hotels.
  • In Beijing kan de smog soms dusdanig erg zijn dat het verstandig is om een mondkapje te dragen. Deze kun je aanschaffen in China of in Nederland
  • Gebruik je medicijnen of producten die voor jou noodzakelijk zijn en die je in geval van nood in China dient aan te schaffen? Zorg dan voor een goede Chinese vertaling van de namen van deze producten.

Gezondheidstips

Voorkomen is ook in China nog altijd beter dan genezen, dus tenslotte nog een aantal tips om de kans ziek te worden zoveel mogelijk te beperken:

* Drink geen kraanwater, maar voor tandenpoetsen is het wel te gebruiken.
* Was altijd je handen met zeep na een bezoek aan de wc en voordat je gaat eten.
* Probeer contact met hoestende mensen zoveel mogelijk te vermijden.
* Schil je fruit zelf.
* Heel erg rustige restaurants zijn af te raden door de grotere kans dat het voedsel lang in de voorraad heeft gestaan met dus grotere kans op besmetting.

GGD Reisvaccinaties

Wij raden je aan om voor je vertrek naar China altijd zelf nog te controleren of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Of dat je voor de regio waar jij naar toe gaat toch beter malariapillen kunt meenemen. Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je altijd het meeste actuele vaccinatieadvies voor China.

Deel dit artikel :