Internet & bellen in China

Reis je naar China dan wil je natuurlijk in contact blijven met mensen in Nederland en misschien af en toe foto’s laten zien. Ook zal het soms nodig zijn informatie op te zoeken over bijvoorbeeld bezienswaardigheden of een treinreis. De aangewezen methoden daarvoor zijn per telefoon en via het internet. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een mobiele telefoon die vanzelfsprekend ook mee gaat naar China. Veel Nederlandse providers rekenen echter erg hoge prijzen om in het buitenland te bellen. In China een simkaart kopen kan daardoor heel wat voordeliger uitpakken, vooral als je vaak vanuit Nederland gebeld wordt. Ook kan het handig zijn als je met meerdere mensen naar China reist om zo onderling contact te houden.

China Mobile en China Unicom

De twee grootste aanbieders van mobiele telefonie zijn de twee staatsbedrijven China Mobile (中国移动) en China Unicom (中国联通) die vrijwel de gehele markt in handen hebben. Welke je kiest hangt af van hoe je vakantie eruit ziet. China Mobile heeft namelijk het beste bereik in afgelegen gebieden. Reis je dus veel buiten de steden, kies dan voor China Mobile. China Unicom heeft echter weer als voordeel dat ze gebruik maken van de internationale standaard voor 3G voor mobiel internet. Verblijf je dus voornamelijk in de steden en wil je ook graag op je telefoon internetten, dan is China Unicom de aangewezen keuze. China Mobile gebruikt namelijk een zelf ontwikkelde variant van 3G die enkel werkt op telefoons die door het bedrijf zelf verkocht worden.

Hoewel beide aanbieders talloze voordelige abonnementen kennen, is een prepaidkaart voor toeristen het handigst. De meest eenvoudige prepaidkaart van China Mobile heet EasyOwn (神州行), die van China Unicom heet Ruyitong (如意通). De exacte kosten verschillen per Chinese provincie, maar meestal kun je voor 50 of 100 yuan een prepaidkaart kopen. Dit kan in een van de vele kleine winkeltjes en kiosken die je bijna letterlijk op elke straathoek vindt. Opwaarderen is in deze winkeltjes eveneens mogelijk. Let er tenslotte op dat hoewel de tarieven erg laag liggen, je wel meer betaalt als je de simkaart in een andere provincie gebruikt.

Skype gebruiken in China

Om internationaal goedkoop te bellen is Skype ook een mogelijkheid. Zo kun je, bijvoorbeeld door met je telefoon gebruik te maken van draadloos internet in het hotel, voor gunstige tarieven naar Nederland bellen. Wel belangrijk is dat je je Skype-tegoed opwaardeert voordat je naar China vertrekt. Doe je dit namelijk binnen China zelf, dan kan je Skype-account automatisch verhuisd worden naar een Chinees bedrijf waarna het niet meer terug te halen is. Dit is een gevolg van een verplichte samenwerking van Skype met een Chinese partner om in het land actief te mogen zijn. Heb je genoeg tegoed dan kun je Skype echter zonder problemen gebruiken.

Internet en Wifi in China

In tegenstelling tot telefonie is internet voor toeristen een stuk eenvoudiger voorhanden in China. Vrijwel alle hotels zijn tegenwoordig uitgerust met wifi wat het meenemen van een laptop, tablet of smartphone erg gemakkelijk maakt. Ook in gelegenheden zoals Starbucks en talloze Chinese klonen is wifi gratis beschikbaar. Neem je echter geen laptop of tablet mee dan wordt het een stuk lastiger.

De vele internetcafés (网吧) waar China in het verleden bekend om stond beperken zich tegenwoordig meestal tot universiteitscampussen of armere woonwijken van de grote steden. Als je er al een vindt, is de kans bovendien aanwezig dat je door lokale regelgeving als buitenlander niet toegelaten mag worden.

Welke websites kun je in China niet gebruiken?

Om kritiek op de communistische partij te censureren en om binnenlandse bedrijven te bevoordelen, zijn in China vele duizenden websites geblokkeerd. Dit betreft ook een groot aantal websites die veel Nederlandse vakantiegangers gebruiken, zoals Facebook, Twitter, YouTube, WordPress, Picasa, Dropbox, Google+ en Blogspot. E-maildiensten zoals Gmail en Hotmail werken soms wel, soms niet of soms gedeeltelijk. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden voordat je naar China vertrekt. Wil je toch gebruik maken van deze sites dan is het aan te raden een VPN-abonnement aan te schaffen. Hierbij gaat al het verkeer via een versleutelde verbinding naar bijvoorbeeld een Nederlandse provider, waardoor de geblokkeerde sites wel toegankelijk worden. Op de website van Comparitech kun ze controleren welke websites je wel en niet kunt bereiken tijdens je verblijf in China.

VPN in China

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network  wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de great firewall  en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites. Wil je gebruik gaan maken van een VPN? Dan raden wij je aan om ExpressVPN te gaan gebruiken. Dit is een betaalde VPN service waar zowel wijzelf als de bezoekers van deze website en onze Facebookgroep erg enthousiast over zijn! Kies je liever voor een andere VPN? Lees dan ons artikel over de beste VPN voor China

WhatsApp gebruiken in China

WhatsApp kan momenteel in China alleen gebruikt worden als je een VPN op je telefoon hebt of als de WIFI verbinding die je gebruikt een VPN heeft. Een goed alternatief voor WhatsApp is de Chinese WeChat app. Deze kun je makkelijk installeren op je telefoon. Wil je meer weten of WeChat? Lees dan dit artikel over WeChat gebruiken in China.

In onze Facebookgroep vragen over reizen door China kun je navragen wat de actuele stand van zaken is als het gaat om het gebruik van WhatsApp. En welke alternatieven er zijn om toch te kunnen blijven appen tijdens je verblijf in China.

delen

Visum

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie.

Vervoer

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je hier  per trein, bus en vliegtuig

Klimaat

Welke regio van China je het best kunt bezoeken in het welke jaargetijde? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

VPN

Bij het kiezen van een  VPN die je kan gebruiken tijdens je reis door China is het belangrijk dat je rekening houdt met deze informatie.

VPN scrabble letters word on a red background

Beste VPN voor China 2022

Steeds meer mensen in China gebruiken  een VPN om de strikte wetgeving rondom internet te omzeilen. En als je tijdens je verblijf in China gewoon

Woman hands using smartphone

WeChat

Voor westerlingen die naar China reizen is het even wennen: Facebook en Whatsapp zijn in China geblokkeerd als je geen gebruikt wilt of kunt maken

Man with photo camera outdoors

Fotograferen in China

Voordat je op reis gaat naar China wil je natuurlijk weten hoe het zit met fotograferen. Wat mag wel, wat is ongepast en waar kun