Treinkaartjes kopen in China

Met de trein reizen in China is een waar avontuur. De afstanden zijn vaak een stuk langer dan we in Nederland gewend zijn. Hierdoor zijn er in treinen vaak diverse soorten zitplaatsen en bedden beschikbaar. Ook het kopen van een treinkaartje gaat in China nét even anders dan we gewend zijn.

Reserveer op tijd

Het kopen van een treinkaartje kan in China vanaf 10 dagen voor de daadwerkelijke treinreis. Dit lijkt overdreven, maar vergis je niet. Voor sommige reizen zijn treinkaartjes razendsnel uitverkocht. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je misgrijpt.

LET OP: Rondom bepaalde feestdagen kun je, vanwege extreme drukte, reizen met de trein beter vermijden. Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je reis!

Hoeveel comfort wil je?

Wie in China met de trein reist, reserveert daarvoor in de meeste gevallen een plaats. Bij het kopen van je treinkaartje kun je kiezen uit verschillende opties:

  • Een staplaats
  • Een harde stoel
  • Een zachte stoel
  • Een hard bed
  • Een zacht bed

Hoe langer de afstand die je gaat reizen, hoe comfortabeler je plekje moet zijn. Op tijd reserveren is dan echt een must! Daar tegenover staat dat een minder luxe plaats je vaak een wat ‘authentiekere’ ervaring geeft. Te midden van de Chinezen zie je hoe zij leven en reizen en wellicht raak je nog met een van de andere reizigers aan de praat.

Zo reserveer je een treinkaartje in China

Als de dag is aangebroken waarop je treinkaartjes kunt reserveren zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Welke manier het beste bij jou past hangt af van je locatie, je taalbeheersing, je toegang tot internet en je budget.

Treinkaartje kopen op het station

Ben je niet bang voor lange rijen en taalbarrières dan kun je prima je treinkaartje kopen op het station. Eventueel neem je een briefje mee waarop bestemming en tijd van de gewenste treinreis staan, zodat je deze kunt laten zien. Zelf je treinkaartje kopen kan soms aardig wat tijd kosten, maar het is wel de goedkoopste manier.

Treinkaartje bestellen via je hotel

Sommige hotels in China bieden het reserveren van treinkaartjes aan als een service. Vaak betaal je hiervoor wel een (kleine) commissie, maar het scheelt je een hoop tijd en gedoe.

Online treinkaartjes bestellen

Wil je wél zelf de controle houden, maar geen uren in de rij staan op het treinstation? Bestel dan je treinkaartje online, via een bemiddelingsbedrijf. Zo kun je treinkaartjes kopen via Trip.com. Bovenop de prijs van het kaartje betaal je een paar euro commissie, maar dat kan niet op tegen het gemak dat deze manier van reserveren met zich meebrengt.

delen

Visum

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie.

Vervoer

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je hier  per trein, bus en vliegtuig

Klimaat

Welke regio van China je het best kunt bezoeken in het welke jaargetijde? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

VPN

Bij het kiezen van een  VPN die je kan gebruiken tijdens je reis door China is het belangrijk dat je rekening houdt met deze informatie.

Multiethnic Travellers are walking and finding the train at the train station,

Reizen en vervoer in China

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van de vervoersmogelijkheden om per trein, bus en vliegtuig

Young woman using smartphone outdoor

Internet & bellen in China

Reis je naar China dan wil je natuurlijk in contact blijven met mensen in Nederland en misschien af en toe foto’s laten zien. Ook zal

Used to connect to different electrical socket plug adapters outlets worldwide model airplane on

Reisstekker & elektriciteit

Op het ogenblik dat je een reis naar China in de planning hebt staan zijn er heel wat praktische zaken waar je rekening mee zal