Visum China aanvragen

Passport with stamps

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie. Toch is de aanvraag met behulp van de onderstaande informatie goed te doen. We vertellen je per type visum welke stappen je moet nemen. Aan het einde geven we je nog wat extra uitleg en vertellen we je over het aanvragen van een visum voor China in een ander land. Wist je trouwens dat een visum soms niet eens nodig is? Lees er meer over in ons artikel over een visumvrij verblijf in China.

Visum aanvraag in Den Haag

Hoewel het in het verleden mogelijk was direct naar de Chinese Ambassade in Den Haag te gaan, wordt je tegenwoordig doorverwezen naar het China Visa Application Service Center (CVASC). Deze bevindt zich ook in Den Haag. We raden je aan dit stappenplan op de website van het CVASC te volgen. Je kunt in het stappenplan kiezen de documenten per post op te sturen, wat de handigste optie is. De aanvraag duurt dan 10 werkdagen. Ongeacht het type visum dat je aanvraagt, moet je altijd de volgende documenten opsturen:

  1. Een volledig ingevuld visumformulier dat je na het volgen van de Step-by-Step Guide kunt invullen en uitprinten.
  2. Een volledig ingevuld formulier van benodigde documenten voor de aanvraag per post op dezelfde downloadpagina. In dit document vind je ook het adres waar je de aanvraag naartoe kunt sturen.
  3. Een Nederlands paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na de datum van de aanvraag, of een paspoort van een ander land met een Nederlandse verblijfsvergunning.
  4. Een kopie van de houderpagina van je paspoort.
  5. Een recente paspoortfoto van 48 bij 33 millimeter.
  6. Per 17 december 2019 moeten alle reizigers naar China tussen de 14 en 70 jaar oud hun vingerafdrukken afgeven bij de aanvraag van een visum.

De twee formulieren, je paspoort, een kopie en een paspoortfoto vormen dus de basis van iedere visumaanvraag. Verderop in het artikel bespreken we nog enkele lastige vragen op het visumformulier, maar eerst gaan we verder met de overige verplichte documenten. Welke documenten dit zijn verschilt per type visum.

Visumbureau gebruiken

Lijkt het zelf aanvragen van een visum China je toch te lastig? Dan kun je er voor kiezen om online een visum voor China aan te vragen. Visumbureau YourVisa biedt alle benodigde informatie voor het aanvragen van je visum voor China. Zij controleren je documenten en zorgen vervolgens persoonlijk voor het indienen van je visumaanvraag bij de desbetreffende ambassade. Hierdoor hoef jij niet zelf op en neer te reizen.  Vraag hier online je visum voor China aan.

Kosten visum China

Het aanvragen van een toeristenvisum bij CVASC kost 126,55 euro. op de website van het CVASC staat een overzicht van de actuele prijzen

Turkse stempels in je paspoort

Sinds 2016 controleert de Chinese overheid het paspoort van reizigers die naar China reizen streng op Turkse stempels. Heb je een Turks stempel in je paspoort dan is dan kans groot dat je geen toegang zult krijgen tot China. Volgens de laatste berichten zou dit inmiddels ook gelden voor stempels van landen als Egypte, Syrië, Pakistan en Iran

Documenten toeristenvisum

Toeristen die naar China op vakantie willen moeten op het formulier voor een L-visum kiezen. Dit is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Ga je korter op reis, dan krijg je waarschijnlijk een visum voor maximaal 30 dagen. De volgende extra documenten zijn nodig:

  1. Een uitdraai van je vliegtickets zowel naar als weer uit China. De uitvlucht hoeft niet terug naar Nederland te zijn, maar mag ook naar een ander land.
  2. Een uitdraai van één of meerdere via het internet gemaakte hotelreserveringen voor de volledige duur van je verblijf. Zorg ervoor dat de adressen van de hotels overeenkomen met wat je bij vraag 2.6 op het visumformulier invult. Het is niet verplicht ook daadwerkelijk in deze hotels te verblijven en je kunt ze eventueel later weer annuleren.
  3. Een reisschema waarop je van dag tot dag vermeldt wat je in China gaat doen. Je kunt hiervoor ons voorbeeld reisschema downloaden.

Op de website van het CVASC staat vermeld dat wanneer je een toeristenvisum aanvraagt om iemand in China te bezoeken, het ook nodig is een uitnodigingsbrief mee te sturen. Ons advies is dit achterwege te laten. De kans dat je visum afgewezen wordt is op deze manier namelijk groter. Maak gewoon een hotelreservering en annuleer die vervolgens weer.

Documenten studievisum

Ga je naar China om te studeren, dan moet je een X-visum aanvragen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een X1-visum en een X2-visum. Het X1-visum is voor meer dan 180 dagen en het X2-visum voor een kortere periode. Stuur voor beide visa altijd de volgende extra documenten mee:

  1. Een toelatingsbewijs (plus kopie) van de school.
  2. Een JW201- of een JW202-formulier (plus kopie) dat de school je toegestuurd heeft.

Voor de aanvraag van een X2-visum, dus bij een verblijf van minder dan 180 dagen, stuur je ook nog de volgende documenten mee:

  1. Een uitdraai van je vliegtickets zowel naar als weer uit China. De uitvlucht hoeft niet terug naar Nederland te zijn, maar mag ook naar een ander land.
  2. Een bewijs van overnachting in de stad waar je gaat studeren. In de meeste gevallen zal de school je hiermee helpen.

Vraag je een X1-visum aan, dus voor een verblijf van meer dan 180 dagen, dan zijn een bewijs van overnachting en een uitdraai van je vliegtickets niet nodig. Wel moet je na aankomst binnen 30 dagen met iemand van je school naar het immigratiekantoor. Je visum wordt dan omgezet naar een verblijfsvergunning voor de duur van je studie.

Documenten werkvisum China

Wie naar China gaat om te werken moet een Z-visum aanvragen. Ook dit visum wordt na aankomst in China omgezet naar een verblijfsvergunning en je werkgever helpt je hierbij. Voor de aanvraag heb je twee extra documenten nodig:

  1. Een uitnodigingsbrief (plus kopie) van je werkgever in China.
  2. Een bewijs van toestemming (plus kopie) van de relevante overheidsafdeling. Welke afdeling dit is verschilt per sector waarin je werkzaam zal zijn.

Beide documenten worden door je toekomstige werkgever vanuit China naar Nederland gestuurd. Het is dus niet nodig je hier al te druk om te maken. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Kan je werkgever beide documenten niet overleggen, dan kom je niet in aanmerking voor een visum. Soms komt het voor dat je werkgever adviseert om op een gewoon toeristenvisum naar China te komen, met de belofte dat het werkvisum daarna wel geregeld wordt. In de praktijk betekent dit meestal dat je werkgever de zaken niet op orde heeft en dat jij illegaal aan het werk gaat. Niet aan te raden dus!

Extra documenten

Verreweg de meeste Nederlanders die China bezoeken vragen een visum voor toerisme, studie of werk aan. Toch zijn er nog een aantal andere visa, bijvoorbeeld om Chinese familie te bezoeken of wanneer je werkt op een cruiseschip dat China aandoet. Voor al deze visa kun je op de website van het CVASC hetzelfde stappenplan volgen als voor de visa die we zojuist besproken hebben. Nadat je akkoord gaat met de voorwaarden, krijg je dan een overzicht van de extra vereiste documenten.Single entry, double entry en multiple entries

Op het visumformulier zorgt vraag 2.2 over de Intended number of entriessoms voor verwarring. Toch is het vrij simpel. Een single entry (One entry valid for 3 months from the date of issue) is voor de meeste toeristen van toepassing. Dit betekent dat je China éénmaal mag binnenreizen en dat je dit moet doen binnen 3 maanden nadat je het visum aangevraagd en ontvangen hebt. Verlaat je China en wil je vervolgens opnieuw het land binnen, dan moet je dus opnieuw een visum aanvragen.

Bezoek je China, daarna Hong Kong, Macau of een ander land en ga je vervolgens voor een tweede keer terug naar China? Kies dan voor een double entry (Two entries valid for 3 to 6 months from the date of issue). Zorg wel dat je hotelreserveringen en vluchten van beide periodes meestuurt met de aanvraag. De opties voor multiple entries werken tenslotte volgens hetzelfde idee. Let er wel op dat deze meestal verstrekt worden aan zakenmensen die meerdere keren per jaar op en neer reizen naar China. Ze worden niet altijd aan toeristen verstrekt, tenzij je een wel heel overtuigend reisschema overhandigt.

Bezoek je China niet als toerist, maar als student of om in China te werken en blijf je langer dan 180 dagen? Kies dan altijd voor One entry valid for 3 months from the date of issue! Zoals we hierboven beschreven hebben wordt je visum in deze gevallen na aankomst namelijk omgezet in een verblijfsvergunning. Hiermee kun je China onbeperkt in- en uitreizen.

Geldigheid en duur van verblijf

Het verschil tussen de geldigheidsduur van je visum en de maximale duur van je verblijf zorgt soms  voor verwarring. Vraag je One entry valid for 3 months from the date of issue aan, dan betekent dit niet dat je 3 maanden in China mag blijven. In plaats daarvan betekent het dat je na uitgifte van je visum 3 maanden hebt om China binnen te reizen. Op je visum staan deze 3 maanden niet direct vermeld, maar vind je wel een Issue date en een Enter before date. Het verschil tussen beide zal 3 maanden bedragen.

De maximale duur dat je in China mag blijven staat aan de rechterkant van je visum bij Duration of each stay. Staat hier 30 dagen, dan mag je na aankomst in China dus 30 dagen in het land verblijven. Heb je een double entry visum? Dan staat dit aangegeven bij Number of entries en mag je dus tweemaal voor een periode van 30 dagen blijven. Let er wel op dat je tweede bezoek niet later dan de Enter before date op je visum mag zijn.

Visum aanvraag buiten Nederland

Een visum voor China hoor je volgens de regels in je eigen land aan te vragen. Omdat je na de afgifte van het visum slechts 90 dagen hebt om China binnen te komen, is dit echter niet altijd mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een lange reis door Azië onderneemt. Het is dan niet praktisch tussentijds op en neer te reizen naar Nederland enkel om een visum voor China aan te vragen. In dat geval zul je het visum moeten aanvragen bij de Chinese ambassade in het land waar je op dat moment verblijft, of bij het Chinese Visumkantoor in het geval van Hong Kong en Macau.

De vereisten voor het aanvragen van het visum zijn dezelfde als hierboven beschreven staan. Alleen het visumformulier kan iets afwijken, maar dit zal ter plaatse beschikbaar zijn. Erg belangrijk is een bewijs dat je China weer zult verlaten, bij voorkeur in de vorm van een vliegticket. Probeer als het kan je reis dus zo te plannen dat je per vliegtuig China verlaat en niet te voet bij de grensovergang met bijvoorbeeld Vietnam of Hong Kong. Te voet de grens oversteken om China binnen te komen is geen probleem.

Een laatste advies is van tevoren altijd navraag te doen bij een van de commerciële visumkantoren. Soms last de Chinese overheid zonder aankondiging periodes in waarin geen of minder visa worden afgegeven en deze visumkantoren zullen op de hoogte zijn. Ook kunnen ze je helpen met het aanvragen van het visum zelf. Een aanrader is Forever Bright Trading in Hong Kong. Vaak beantwoorden ze je e-mail binnen een dag en hoewel ze enkel op de hoogte zijn van de situatie in Hong Kong, is dit meestal een goede indicatie van de mogelijkheden een visum aan te vragen in een van de de andere landen in de regio.

Ten slotte hebben we ook nog een handig artikel geschreven over  hoe je China bereikt  vanuit de omringende landen Vietnam, Laos, Myanmar en Rusland

Deel dit artikel :