CHINESE NEW YEAR WOMAN

Winkelen in China

Of het nu zoeken naar goedkope kleding en souvenirs is of uren rondlopen op enorme elektronicamarkten, China heeft op het gebied van winkelen heel wat te bieden. Toch zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden. Zo is er erg veel namaak in omloop en is het krijgen van een goede prijs zelfs een hele kunst op zich. Met de tips dit artikel kun je je in ieder geval alvast goed voorbereiden voordat je je portemonnee tevoorschijn haalt.

Soorten winkels in China

China kent een groot aantal verschillende soorten winkels. De meest in het oog springende zijn uiteraard de grote, moderne en overdekte winkelcentra. Deze kennen vaak meerdere verdiepingen aan merkwinkels en verschillen in prijs en opzet niet zo veel van moderne winkelcentra in Nederland. Ook afdingen is hier niet gebruikelijk. Hoewel deze winkels dus vaak eenvoudig te vinden zijn door hun centrale locatie , zijn ze voor veel toeristen minder interessant.

Wel erg de moeite van het bezoeken waard zijn juist de gespecialiseerde en kleinere winkels. Kleiner hoeft niet minder keuze te betekenen, want doorgaans zul je volledige straten of enorme gebouwen aantreffen met tientallen kleine winkeltje naast elkaar die allemaal dezelfde soort spullen verkopen. Zo zijn er speciale straten waar je alleen maar schoenen, camera’s , telefoons of souvenirs kunt kopen. Enkele goede voorbeelden op het gebied van elektronica zijn Xujiahui in Shanghai en Zhongguancun in Beijing, waar je in beide gevallen een aantal gigantische gebouwen hebt met elk weer honderden kleine winkeltjes met hun eigen specialisatie. Zoek je juist antiek en souvenirs, dan zijn in Shanghai de straten rond de Chenghuang-tempel en in Beijing Liulichang erg aan te bevelen.

Waar je op moet letten

Heb je iets gevonden dat je wilt kopen dan is in China wel enige voorzorg geboden. Houdt er uiteraard rekening mee dat met uitzondering van in de moderne merkwinkels er veel namaak verkocht wordt. Schoenen met een wel erg lage prijs zullen dus niet echt zijn. Toch is het soms wel mogelijk afgekeurde kleding met bijvoorbeeld kleine productiefoutjes voor relatief lage prijzen te krijgen. Voor jou als toerist is het uiteraard lastig na te gaan of de verkoper hierover wel of niet de waarheid spreekt. Het is daarom heel wat zoeken en rondsnuffelen in kleine winkeltjes, maar juist dat vinden velen toch een behoorlijk aangenaam avontuur.

Verder geniet China ten onrechte een reputatie als een land waar je voor erg lage prijzen de nieuwste elektronica kunt kopen. Dit is namelijk onjuist, want voor de meeste telefoons, camera’s, en tablets van bekende merken betaal je in China dezelfde prijs als in Nederland. Aangezien je ook rekening moet houden met garantie en namaak, is er eigenlijk geen goede reden deze duurdere elektronische apparatuur in China te kopen. Wel zijn de elektronicamarkten juist weer een ideale plaats voor de laatste gadgets die gericht zijn op de Chinese markt. Dit zijn vaak erg gunstig geprijsde telefoons of tablets van soms heel behoorlijke kwaliteit die je in Nederland niet kunt krijgen. Het is daarnaast vooral erg leuk om enkele uren op zo’n elektronicamarkt rond te lopen.Onderhandelen over de prijs

Het is in dit soort winkels wel gebruikelijk om een flinke discussie over de prijs te houden. Ga ervan uit dat de verkoper in eerste instantie een prijs zal noemen die tientallen of voor buitenlanders soms honderden procenten te hoog zal liggen. Het is aan jou de kunst de prijs naar beneden te krijgen. Laat je te snel weten dat je het product echt wilt kopen dan zal de verkoper blijven vasthouden aan zijn prijs. Oog je minder geïnteresseerd en maak je aanstalten verder te lopen, dan zul je merken dat de prijs erg snel naar beneden bijgesteld kan worden. Spreek je overigens geen Chinees en de verkoper geen Engels, dan zal er al snel een grote rekenmachine tevoorschijn gehaald worden waar de verkoper dan de prijs op intoetst. Dit is weer onderdeel van de onderhandeling, dus schroom je niet om zelf een veel lagere prijs in te tikken!

Fietsen in China

Nederlanders fietsen graag, ook op vakantie. Fietsen tijdens de vakantie in China is dus een

CHINESE NEW YEAR WOMAN

Winkelen in China

Of het nu zoeken naar goedkope kleding en souvenirs is of uren rondlopen op enorme

Wandelen in Hong Kong

In Hong Kong zijn er uitstekende mogelijkheden om heerlijk te wandelen door de natuur. De mooiste

Winkelen in China

Of het nu zoeken naar goedkope kleding en souvenirs is of uren rondlopen op enorme