Aanvragen van een Z-visum (werkvisum)

Passport with stamps

Bezoekchina.nl richt zich in de eerste plaats op toeristen geïnteresseerd in een reis naar China. We krijgen echter ook veel vragen binnen over het aanvragen van een Z-visum (werkvisum) voor China en dan vooral in verband met commerciële optredens van artiesten. We hebben daarom hieronder een korte uitleg geschreven.

Commerciële optredens worden wat betreft de aanvraag van een visum voor China als werk gezien. Net als voor ander werk in Chinais het daarom nodig een Z-visum aan te vragen. Voor de aanvraag zijn voor houders van een Nederlands paspoort de volgende documenten nodig:

  • Je paspoort met nog tenminste 6 maanden geldigheid.
  • Een recente foto die voldoet aan dezelfde eisen als voor een paspoort.
  • Een ingevuld aanvraagformulier.(Chinese Visa Application Form) Vink bij vraag 2.1 Work aan en bij vraag 2.2 One entry valid for 3 months from the date of issue.
  • Een brief met toestemming van het Chinese ministerie van Cultuur of van de Culturele Afdeling van de betreffende provincie.
  • Een uitnodigingsbrief van je werkgever in China. Is dit een individueel persoon in plaats van een bedrijf of instelling, dan is ook een kopie van de ID-kaart (身份证) van de werkgever vereist.

De aanvraag van een Z-visum is minder bureaucratisch dan het in eerste instantie lijkt. Behalve je paspoort en een paspoortfoto is er dus het aanvraagformulier. Dit is verkrijgbaar via de website van het China Visa Application Service Center, de organisatie die de visumaanvragen voor de Chinese ambassade in Den Haag verzorgd.

De laatste twee documenten in het rijtje hierboven moeten aangeleverd worden door je werkgever in China. Het is dus niet nodig je hier al te druk om te maken. Een waarschuwing is misschien wel op zijn plaats. Kan je werkgever beide documenten niet overleggen, dan kom je niet in aanmerking voor een visum. Soms komt het voor dat je werkgever adviseert om op een gewoon toeristenvisum naar China te komen, met de belofte dat het werkvisum daarna wel geregeld wordt. In de praktijk betekent dit meestal dat je werkgever de zaken niet op orde heeft en dat jij illegaal aan het werk gaat. Niet aan te raden dus!

Een laatste punt dat voor veel verwarring zorgt bij de aanvraag van een werkvisum is vraag 2.2 van het aanvraagformulier. Kies hier altijd voor one entry valid for 3 months. Het werkvisum is namelijk enkel nodig om China eenmalig binnen te reizen. Na aankomst wordt het omgezet in een tijdelijke verblijfsvergunning waarmee je China onbeperkt in en uit kunt. Dit is overigens opnieuw iets dat je werkgever voor je moet regelen en je je dus niet al teveel zorgen over hoeft te maken.


Wij spannen ons in om de informatie op deze webpagina zo volledig en nauwkeurig mogelijk te laten zijn. We raden je echter aan om voor de meest actuele informatie altijd te kijken op de website van het China Visa Application Service Center. Bezoekchina.nl aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.


Deel dit artikel :