Beste reistijd Beijing

Wil je op reis naar Beijing, dan is het uiteraard handig om te weten wat de beste reistijd is om Beijing te bezoeken. Beijing heeft een landklimaat met vier duidelijk te onderscheiden seizoenen. De lente is kort en zonnig, maar ook erg winderig, terwijl de zomer juist erg heet is met veel neerslag. De herfst daarentegen is een stuk koeler met droog en aangenaam weer. De winter tenslotte is behoorlijk koud en erg droog. Het is dus voor elk wat wils.

Lente

De lente in Beijing is een kort, snel opwarmend en winderig seizoen. Wie vanuit Europa naar Beijing vliegt zal het al opvallen dat Beijing slechts door enkele groene bergketens van een enorme woestijn gescheiden is. In de lente is dit ook te merken door de zandstormen die de Chinese hoofdstad zo af en toe teisteren. Je zult dan ook veel Chinezen met een doek voor de mond zien rondlopen of zelfs met een enorme kap voor het gezicht. Neerslag valt er zo af en toe wel, maar vaak is dit slechts motregen.

Afgezien van de eerste week van mei, een nationale vakantie waarin half China de toerist uithangt, is de lente een goed seizoen om Beijing te bezoeken. Het kan af en toe warm zijn, maar er zijn ook genoeg dagen dat het juist wat frisser weer is. Daarnaast zal de weinige neerslag die er valt je vakantie niet bederven en bovendien heb je gemiddeld meer uren zon dan in de andere seizoenen.

Zomer

Vanaf het einde van de lente tot aan de herfst komt de wind in Beijing niet langer voornamelijk uit Siberië, maar juist uit het zuidoosten. Deze wind, over de zee en andere warme delen van China brengt erg hete lucht en veel neerslag mee, waardoor het in de zomer in Beijing al snel 30 of zelfs 40 graden wordt, afgewisseld met enorme stortbuien. Jonge Chinese vrouwen zie je in dit seizoen vrijwel standaard met een parasol tegen rondlopen, terwijl Chinese mannen hun shirt vaak tot onder de oksels oprollen om zo wat verkoeling te zoeken.

De zomer is eigenlijk af te raden al geschikte periode om Beijing te bezoeken. Het is erg heet terwijl de stad zich niet echt leent voor een vakantie om enkel te luieren in de zon. Daarnaast regent het vaak en in grote hoeveelheden, wat bijna letterlijk enkele excursies in het water kan gooien.

Herfst, de beste reistijd Beijing

Net als de lente is ook de herfst erg kort in Beijing. De temperaturen dalen snel en zijn een stuk aangenamer dan in de zomer. Bovendien regent het ook het steeds minder al naar gelang de herfst vordert. Tevens zijn de bomen in de parken en de bergen rond de stad tijdens deze maanden in allerlei prachtige kleuren te bezichtigen. Wat ons betreft is de herfst dan ook het beste seizoen om Beijing te bezoeken

Veel Chinezen vinden dat de herfst het beste seizoen is en vooral de eerste week van oktober, een nationale vakantieweek, zul je bij veel attracties lange rijen aantreffen. Ook zul je sommige hotels ruim van tevoren moeten boeken om zeker te willen zijn dat je een kamer hebt. Het is daarom het beste deze vakantie van de Chinezen te vermijden en iets later in oktober te gaan.

Winter

Doordat de wind tijdens de winter vrijwel altijd uit Siberië komt, is het in dit seizoen een stuk kouder in Beijing dan je zou verwachten. De temperaturen komen overdag vaak niet meer dan enkele graden boven het vriespunt uit, terwijl het ’s avonds al snel kouder wordt en behoorlijk kan gaan vriezen. Een ander gevolg van de winden uit Siberië is dat het tijdens de winter erg droog is. Neerslag valt er nauwelijks, maar als het sneeuwt kan dit door de lage temperaturen best lang blijven liggen. Soms, na lange periode van droogte en om de luchtvervuiling tegen te gaan, besluit de Chinese overheid raketten met zilver-jodide de wolken in te schieten om kunstmatige neerslag te veroorzaken.

Hoewel de winter in Beijing erg koud is, kan de winter met goede, warme kleding eigenlijk best een aangename periode zijn om in de stad te verblijven aangezien het vrijwel altijd droog is. Bovendien ligt het Chinese toerisme in deze periode zo goed als stil, waardoor de hotels een stuk goedkoper zijn en je de bezienswaardigheden niet met hele drommen Chinese toeristen hoeft te delen. Probeer alleen de periode rond het Chinese Nieuwjaar te vermijden, dan is het juist wel weer druk.

In grote delen van China is geen centrale verwarming. Ga je naar Beijing in de winter en verblijf je in een hostel? Neem dan een warme pyjama mee. Wil je weten wat er niet mag ontbreken in je rugzak? Lees dan onze China inpaklijst.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is in Beijing, een grote miljoenenstad met erg veel industrieën,  altijd een probleem. Het klimaat en de geografische ligging maken het er niet makkelijker op. Zo heb je in de winter vaak erg lange perioden zonder neerslag, waardoor de uitlaatgassen en uitstoot van de industrieën in de lucht blijven hangen.

Tijdens de lente en herfst regent het meer dan in de winter en vooral in de lente kan het hard waaien, waardoor de lucht regelmatig opgeschoond wordt, hoewel de zandstormen natuurlijk weer een ander soort vervuiling met zich meebrengen. Gedurende de zomer daarentegen regent het erg vaak, maar is het probleem juist weer dat de wind dan meestal uit het zuidoosten komt, waar Tianjin, een industriestad bijna zo groot als Beijing, en de vele grote steden van de provincie Shandong liggen. In tegenstelling tot de wind in de andere seizoenen, die dan voornamelijk uit de woestijn komt, neemt deze zomerse wind dus heel wat vervuilde lucht mee, die ook nog eens in Beijing blijft hangen door de vele bergen net ten noorden van de stad. Kortom, je zult in elk seizoen te maken hebben met luchtvervuiling in Beijing en hoewel het je foto’s een stuk minder geslaagd kan maken is het niet iets wat je kunt vermijden.

Wil je weten wat de actuele situatie is met betrekking tot de luchtkwaliteit van Beijing en andere steden in China? Dan is de website van de World Air Quality Index een aanrader.  In Beijing kan de smog soms dusdanig erg zijn dat het verstandig is om een mondkapje te dragen. Deze kun je aanschaffen in China of in Nederland

Nog meer informatie over het weer en klimaat van Beijing vind je op klimaatinfo.nl

Deel dit artikel :

 
Bezienswaardigheden
Praktisch
Booking.com

Beste hotels Beijing

Bezienswaardigheden

Als er een bezienswaardigheid in China is die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Chinese Muur.

 Iedereen heeft wel eens gehoord van de meer dan 6000 kilometer lange muur die de Chinezen bouwden om allerlei wilde volkeren buiten te houden.