Op de fiets of te voet is een van de leukste manieren om kennis te maken met de Chinese hoofdstad. Je ziet dingen die je nooit zou zien als je je zou beperken tot het bezoeken van de grote en bekende bezienswaardigheden van Beijing, zoals de Verboden Stad, het Zomerpaleis of de Tempel van de Hemel. Het is namelijk juist door het straatleven gade te slaan dat je Beijing pas echt leert kennen. Dan lijkt die grote metropool met zijn twintig miljoen inwoners opeens gereduceerd te worden tot een dorp en krijg je het gevoel echt onderdeel uit te maken van deze bruisende stad.
Historische straatjes – de hutongs
Tijdens de wandelingen en fietstochten komen we uiteraard in de hutongs (de historische straatjes in het oude centrum van Beijing). Beijing blijkt niet alleen groots en anoniem, maar juist ook heel kleinschalig en intiem te zijn. Een groepje ouderen zit te kaarten of speelt een spelletje mahjong, was hangt te drogen aan elektriciteitsdraden die over de straat gespannen zijn, een familie eet een uitgebreide maaltijd gezeten op lage stoeltjes aan een laag opklaptafeltje voor de poort van hun huis. Opvallend zijn de vele bomen en de stilte die hier heerst, alsof je helemaal niet in een miljoenenstad bent maar ergens in een dorp op het platteland. Tot je weer uitkomt bij een grote doorgaande brede weg, met toeterende auto’s in de file en voetgangers, fietsers, brommers en driewielkarretjes die zich behendig een weg door de drukte banen.
Keizerlijke hoofdstad vol geschiedenis
Beijing was van 1276 tot 1911 bijna onafgebroken de keizerlijke hoofdstad van de Yuan-, Ming- en Qing-dynastieën. Ondanks dat er veel is afgebroken zie je hier gelukkig overal in het historische centrum nog de getuigenissen van. Zo was de Trommeltoren tijdens de Yuan-dynastie het exacte middelpunt van de stad en staan bij de ingang van de huizen in de hutongs eeuwenoude stenen die aangeven dat in dat huis vroeger een ambtenaar dan wel een generaal woonde. Tijdens de tochten vertellen we veel over de geschiedenis van de stad en ook over het dagelijks leven.
Historisch en hypermodern
Je kunt kiezen uit een wandeling en twee fietstochten. Tijdens de wandeling lopen we door het oude centrum in de omgeving van Lama-tempel en de Klokken- en Trommeltoren. Je kunt ook fietsen door de hutongs, we komen dan in het gebied ten noorden van de Verboden Stad en rijden over wat waarschijnlijk het breedste fietspad ter wereld is, voor het Plein van de Hemelse Vrede langs. Tijdens beide tochten komen we ook bij Shichahai, een sfeervol, uitgestrekt merengebied ten westen van de Verboden Stad. Heb je genoeg tijd en wil je meer zien, dan is er ook een langere fietstocht, waarbij we tevens in het Central Business District komen met zijn bijzondere architectuur.
Rondleiding of zelf doen
Lijkt het je leuk een keer onder Nederlandse begeleiding een fietstocht of wandeling in Beijing te maken? Kijk dan voor meer informatie op de website van mingbai of stuur een e-mail naar info@mingbai.nl. Tour je liever op eigen gelegenheid rond? Dat kan natuurlijk ook. Fietsen zijn bij veel hotels te huur en met de metro en te voet kom je overal. De best bewaarde hutongs vind je in het gebied tussen de Lama-tempel en de Klokkentoren en in het zuiden van het oude centrum, rondom de historische winkelstraten Qianmen en Dazhalan. Ben je geïnteresseerd in architectuur? Ga dan naar het Central Business District, waar onder andere het door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen hoofdkantoor van de Chinese Staatstelevisie (CCTV) staat.
Over Mingbai
De persoon achter Mingbai is Inge Jansen, sinologe en schrijfster van onder andere de Dominicus reisgidsen China, Shanghai en Beijing. Zij schrijft regelmatig over China, verzorgt lezingen en in Beijing organiseert zij Nederlandstalige rondleidingen. Mingbai maakt tevens deel uit van ChinaPlus, voor het organiseren en begeleiden van zakelijke en culturele activiteiten in China voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Meer informatie: www.mingbai.nl