Het Olympische Park van Beijing

Iedere sportfanaat zal zich de Olympische Spelen van 2008 die dat jaar in Beijing gehouden werden herinneren. Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren het de grootste en duurste Olympische Spelen ooit. Hoewel de atleten de stad alweer verlaten hebben, kun je vandaag de dag nog steeds het Olympische Park bezoeken met daarin onder andere het Nationale Stadion, oftewel het Vogelnest, en het Olympische Zwembad, ook wel bekend als de Waterkubus.

Chinees: 北京奥林匹克公园 / Běijīng Aòlínpǐkè Gōngyuán   Engels: Olympic Green

Openingstijden

Het park zelf is toegankelijk van 6:00 tot 20:00, maar het Nationale Stadion, het Olympisch Zwembad en het Nationale Indoor Stadion zijn geopend van 9:00 tot 18:00. Hoeveel tijd je in totaal kwijt bent aan een bezoek aan het Olympische Park hangt af van wat je allemaal wilt bekijken. De meeste mensen bezoeken enkel het Nationale Stadion en lopen wat over het terrein, waarmee je in anderhalf uur wel klaar bent. Wil je ook het Olympisch Zwembad, het Indoor Stadion en daarna nog de achterliggende parken bezoeken, reken dan minstens drie uur.

Toegangsprijzen

Het Olympisch Park zelf is vrij toegankelijk, maar een drietal attracties moet je voor betalen. Wil je het Nationale Stadion (Vogelnest) in dan kost dit 50 yuan. Kaartjes koop je in een soort van sleuf in de grond aan de achterkant wat even zoeken kan zijn (zie plattegrond hierboven). Er staan echter meestal Chinezen kaartjes voor 40 yuan te verkopen vlak voor de kaartcontrole. Als je van hen koopt is het dus goedkoper, maar controleer dan wel even met de kaartjescontroleur dat het geldige kaartjes zijn en dat je dus niet opgelicht wordt. Het Olympische Zwembad kost 30 yuan om te bezichtigen en 50 yuan als je ook wilt zwemmen. Tenslotte is er nog het Nationale Indoor Stadion, wat 20 yuan kost. Kaartjes voor het Olympisch Zwembad en het Indoor Stadion koop je bij de ingangen van die gebouwen zelf. Kaartverkoop stopt bij alle drie de attracties een half uur voor sluitingstijd.

Hoe te bereiken

Aangezien vele miljoenen bezoekers de Olympische Spelen in 2008 moesten bezoeken, is het Olympisch Park gelukkig erg eenvoudig te bereiken. Het heeft namelijk zijn eigen metrolijn, lijn 8, die speciaal voor de Spelen gebouwd is. Binnen het Olympisch Park zijn er zelfs drie stations, maar het is aan te bevelen op het station Olympic Sports Center de metro te verlaten, de eerste halte nadat je op station Beitucheng overstapt op lijn 8. Neem daarna uitgang B2 en je zult het Vogelnest al zien staan. Nadat je de belangrijkste dingen gezien hebt kun je, als je interesse hebt, verder het park in lopen en bij de stations Olympic Green of eventueel Forest Park South Gate de metro terugnemen. Als je het park wilt laten voor wat het is, kun je teruglopen naar station Olympic Sports Center.

Bezienswaardigheden

Hoewel het enorm uitgestrekte Olympisch Park uiteraard zelf ook attractie is, staan er binnen het park voldoende bouwwerken die op zichzelf de moeite van het bekijken waard zijn. Ik zal ze hieronder bespreken.

Nationaal Stadion van Beijing

Chinees: 北京国家体育场 / Běijīng Guójiā Tǐyùchǎng   Engels: Beijing National Stadium

 Verreweg het bekendste gebouw in het Olympisch Park is het Nationale Stadion, vanwege zijn vorm ook wel bekend als het Vogelnest (Chinees: 鸟巢 / Niǎocháo, Engels: Bird’s Nest). Dit was het stadion waar de openings- en sluitingsceremonies van de Spelen, de voetbalfinale en alle atletiek-wedstrijden gehouden werden. Ook de belangrijkste evenementen van de Paralympische Zomerspelen die volgden op de Olympische Spelen werden in het Nationaal Stadion gehouden. De meeste toeristen bezoeken het Olympische Park speciaal om het Vogelnest te bekijken.

Het door samenwerking van een Zwitsers en een Chinees architectenbureau ontworpen stadion is een bijzonder bouwwerk. Of eigenlijk twee bouwwerken, want het binnenste deel met het sportveld en de rode betonnen kom met de tribunes staat namelijk los van het buitenste deel, de gevlochten grijze kolommen die gedeeltelijk de tribunes bedekken. Oorspronkelijk waren de grote grijze kolommen bedoeld om het uitschuifbare dak in te verhullen, maar enkele versies aan de tekentafel later verdween het dak en werd het een overkapping voor de toeschouwers. In totaal waren er tijdens de Spelen 91,000 zitplaatsen waarvan er na wat verbouwingen nog 80,000 over zijn. Behalve uiteraard het stadion zelf als bezienswaardigheid, is er binnen veel informatie te vinden over de Olympische Spelen en is er een kleine tentoonstelling van wassen beelden. Wat op de foto’s minder zichtbaar is maar wel voor veel bezoekers een teleurstelling vormt is dat de verf reeds overal afbladdert en dat het, mede door het geringe aantal evenementen dat er sinds 2008 gehouden is, er aan de binnenkant zelfs ietwat vervallen uitziet.

Olympisch Zwembad

Chinees: 北京国家游泳中心 / Běijīng Guójiā Yóuyǒngzhōngxīn   Engels: Beijing National Aquatics Center

Een ander bouwwerk in het Olympisch Park dat hoge ogen gooit is het Olympisch Zwembad, dat ook wel bekend staat als de Waterkubus (Chinees: 水立方 / Shuǐlìfāng, Engels: Water Cube) en waar alle zwem-evenementen van de Spelen gehouden werden. Het is gebouwd als een vierkant blok om de ronde vormen van het Nationaal Stadion dat er tegenover staat te compenseren, terwijl de bubbels symbool staan voor water. Het Olympisch Zwembad is het resultaat van samenwerking tussen een Chinees en een Australisch ontwerpbureau en heeft meerdere prijzen voor de architectuur in de wacht gesleept. Als gevolg van pogingen meer bezoekers naar het Olympisch Park te krijgen is het gebouw in 2010 van binnen omgebouwd tot wat we in Nederland een subtropisch zwembad zouden noemen, met glijbanen en dergelijke, wat vooral voor Chinese families een mooi dagje uit kan zijn. Als toerist op bezoek in Beijing is het wellicht minder interessant, maar je kan nog steeds het gebouw binnen om het overgebleven Olympische gedeelte te bezichtigen.

Nationaal Indoor Stadion van Beijing

Chinees: 北京国家体育馆 / Běijīng Guójiā Tǐyùguǎn   Engels: Beijing National Indoor Stadium

 Meteen achter het Olympisch Zwembad is het Nationaal Indoor Stadion te vinden waar de gymnastiek-, handbal- en trampoline-wedstrijden gehouden werden tijdens de Spelen. Het bouwwerk, dat een waaier moet voorstellen hoewel het misschien even duurt voordat je er ook echt een waaier in herkent, is toch wat minder indrukwekkend dan het Nationale Stadion en het Olympisch Zwembad. Binnenin is behalve de tribunes en de sportzaal niet zoveel interessants te zien.

Nationaal Conferentiecentrum

Chinees: 国家会议中心 / Guójiā Huìyì Zhōngxīn   Engels: National Convention Center

 Bij een groot en internationaal evenement als de Olympische Spelen komen natuurlijk ook andere dingen dan sport kijken. Hoewel in het Nationaal Conferentiecentrum de onderdelen schermen en vijfkamp gehouden werden, bood het ook plaats aan de pers en vonden hier vergaderingen plaats tussen hooggeplaatste vertegenwoordigers. Tegenwoordig wordt het nog steeds als een conferentiecentrum gebruikt en hoewel het niet voor toeristische doeleinden toegankelijk is, kan het enorme gebouw wel van de buitenkant bezichtigd worden.

Linglong-pagode

Chinees: 玲珑塔 / Línglóng Tǎn   Engels: Linglong Tower

 Het hoogste bouwwerk van het Olympisch Park is de Linglong-pagode, die eenvoudig te herkennen is als de 128 meter hoge toren die achter het Nationale Stadion staat. De toren is onderverdeeld in verschillende driehoekige bipiramides die elk een verdieping vormen. Tijdens de Spelen bood deze toren onderdak aan internationale televisiestations. Helaas is de toren, van waaruit je een prachtig uitzicht op Beijing zou hebben, tegenwoordig niet meer toegankelijk. Wel kun je hem van buiten bezichtigen, wat vooral na zonsondergang als de toren oplicht in de Olympische kleuren de moeite waard is.

Behalve de hierboven genoemde attracties, zijn er in het Olympisch Park nog andere gebouwen die tijdens de Olympische Spelen in gebruik waren maar vandaag de dag een andere functie hebben. Zo is is er het Olympisch Dorp dat omgevormd is tot een woonwijk voor Chinezen, en liggen er helemaal aan het noordelijke uiteinde van het park de voormalige tennisvelden waar tegenwoordig de China Open gehouden wordt. Ook liggen in dit deel vooral erg veel en erg grote parken. Hoewel ze mooi zijn om te bekijken, zijn er in Beijing nog veel mooiere parken. Bovendien is het een flinke wandeling of zelfs een rit met de metro vanaf de bovenstaande bezienswaardigheden, dus voor een toerist die keuzes moet maken is het aan te raden deze Olympische tuinen te laten voor wat ze zijn.

Olympische Spelen van Beijing

Goed, hierboven heb ik vooral het Olympische Park beschreven aangezien dat voor mensen die het terrein bezoeken toch de daadwerkelijke attractie is, maar voor hen die het al vergeten zijn, hier even een opfrisser over de Olympische Spelen van 2008. China was namelijk al lange tijd van plan de Spelen te organiseren, en nadat Beijing de Olympische Zomerspelen van 2000 verloren had aan het Australische Sydney, waren z in 2008 toch uiteindelijk aan de beurt om het grootste sportevenement ter wereld te organiseren. Met 204 deelnemende landen, 11.028 atleten, 80 aanwezige staatshoofden en 302 evenementen in 28 verschillende sporten was het eveneens één van de grootste Spelen ooit georganiseerd. Ondanks was politieke controverses voordat de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad van start gingen, verliep alles zonder problemen en werd in zowel China zelf als in andere landen gesproken van een geslaagd evenement.

Op het sportieve gebied wist gastland China de meeste gouden medailles binnen te slepen, namelijk 51, en waren het de Verenigde Staten die met 110 medailles het grootste totale aantal wisten te winnen. De Amerikaan Michael Phelps won zelfs een recordaantal van 8 gouden medailles tijdens de Spelen in Beijing. Nederland eindigde op een twaalfde plaats met 7 gouden, vijf zilveren en 4 bronzen medailles. Ook werden er heel wat records verbroken, 52 in totaal, waarvan het nieuwe wereldrecord sprinten op de 100 meter van de Jamaicaan Usain Bolt het meest besproken was.

Overnachten

Bij het aanvragen van je visum voor China dien je aan te geven in welke hotels en hostels je in Beijing gaat verblijven. Om het vinden van je hotel makkelijker te maken hebben we alvast een selectie van onze favoriete hotels in Beijing voor je gemaakt. We hebben voor de accomodaties gekozen vanwege de prijs en de ligging in de omgeving van de leukste bezienswaardigheden. 

Deel Beijing met je vrienden

Powered by GetYourGuide

lees ook

Het Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede is één van de bekendste plaatsen van Beijing. Iedere Chinees kent het portret van de communistische leider Mao Zedong, uitkijkend op zijn eigen mausoleum

Het Olympische Park van Beijing

Iedere sportfanaat zal zich de Olympische Spelen van 2008 die dat jaar in Beijing gehouden werden herinneren. Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren