Het Zomerpaleis in Beijing

zomerpaleis Beijing

Beste hotels Beijing

Bij het aanvragen van je visum voor China dien je aan te geven in welke hotels en hostels je gaat verblijven. Om het vinden van je hotel makkelijker te maken hebben we alvast een selectie van onze favoriete hotels in Beijing voor je gemaakt. We hebben voor de accomodaties gekozen vanwege de prijs en de ligging in de omgeving van de leukste bezienswaardigheden 

Het Zomerpaleis is een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Chinees: 颐和园 / Yíhéyuán Engels: Summer Palace

Openingstijden
Het Zomerpaleis is geopend van 6:30 tot 18:00 in het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) en van 7:00 tot 17:00 in het laagseizoen (1 november – 31 maart). De bezienswaardigheden binnen het park waarvoor een apart ticket nodig is (zie hieronder) openen twee uur na openingstijd en sluiten vervolgens een uur voor sluitingstijd.

Toegangsprijzen
Er zijn verschillende soorten tickets bij de ingangen van het Zomerpaleis te koop, maar het eenvoudigste is het combinatieticket (联票 / liánpiào) waarmee alles te bezichtigen is. Dit kost 60 yuan in het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) en 50 yuan in het laagseizoen (1 november t/m 31 maart). Toegang tot het enkel park zelf is ook mogelijk (门票 / ménpiào) voor 30 yuan in het hoogseizoen en 20 yuan in het laagseizoen, maar dan mag je de Wenchang Tentoonstelling, Suzhoustraat, de Toren van de Boeddhistische Wierrook en de Dehe Tuinen niet in. Wil je dat alsnog, dan kun je bij de ingangen van die attracties kaartjes voor respectievelijk 20, 10, 10 en 5 yuan kopen.

Hoe te bereiken
Het Zomerpaleis is eenvoudig per taxi of metro te bereiken. De meeste taxichauffeurs zullen je bij de Nieuwe Poort (新建宫门 / Xīnjiàngōngmén) afzetten, vlakbij de Brug van de Zeventien Bogen en vanaf waar het tien minuten langs meer lopen is naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Via de metro is het Zomerpaleis te bereiken door lijn 4 naar Beigongmen te nemen, de één na laatste halte. Neem uitgang D, vanaf daar is het enkele minuten naar noordelijke ingang (北宫门 / Běigōngmén).

Bezienswaardigheden

Hieronder wat over de meest bijzondere bezienswaardigheden binnen het Zomerpaleis. De volgorde die ik heb genomen is die van een wandelroute vanaf de noordelijke ingang, zie hiervoor ook de kaart, maar er is geen vaste of zelfs aanbevolen route. Er is zoveel te zien dat hoe je ook loopt, je altijd wel iets moois tegenkomt.

Suzhoustraat

Chinees: 苏州街 / Sūzhōujiē Engels: Suzou Market Street

Suzhoustraat, het pittoreske kanaal in het Zomerpaleis in Beijing

Suzhoustraat, het pittoreske kanaal in het Zomerpaleis

Suzhoustraat, aan de achterkant van de Heuvel van het Lange Leven en het eerste dat je ziet als het park via de noordelijke ingang binnenkomt, is een pittoresk kanaal met bootjes en typisch Chinese winkeltjes erlangs zoals deze ook in de stad Suzhou in het zuiden van China te vinden zijn. Keizer Qianlong was namelijk erg onder de indruk van de schoonheid van Suzhou en liet een deel van die stad daarom maar in zijn paleis nabouwen. Wanneer hij met de keizerin of zijn concubines op bezoek kwam, verkleedden de keizerlijke eunuchs en dienstmeisjes zich als marktkooplui en bezoekers, zodat het voor de keizer net leek alsof hij echt in Suzhou was. Tegenwoordig zijn in de winkeltjes langs het kanaal souveniers te koop.

Hal van de Zee der Wijsheid

Chinees: 智慧海 / Zhìhuìhǎi Engels: Hall of the Sea of Wisdom

Helemaal bovenop de Heuvel van het Lange Leven staat de boeddhistische Hal van de Zee der Wijsheid. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er geen houten balken zijn gebruikt in de constructie, het bestaat volledig uit ingemetselde geglazuurde tegels in allerlei warme kleuren. Binnenin is het mogelijk te bidden voor een standbeeld van de boeddhistische godin Guanyin, de godin van de troost en genade. Hoewel het gebouw zelf de meermaals vernielingen van het Zomerpaleis overleefde, zijn wel in meer dan duizend kleinere boeddhistische beelden verloren gegaan.

Toren van de Boeddhistische Wierook

Chinees: 佛香阁 / Fóxiānggé Engels: Tower of Buddhist Incense

Het hoogste en meest in het oog springende gebouw van het Zomerpaleis is de 41 meter hoge Toren van de Boeddhistische Wierook, gebouwd op een 21 meter hoge sokkel net onder de top van de Heuvel van het Lange Leven. Aanvankelijk wilde keizer Qianlong hier een pagoda gebouwd hebben, maar toen deze bijna af was bedacht hij zich, liet de pagoda omgooien en werd deze toren ervoor in de plaats gezet. De toren zelf werd overigens in de Tweede Opiumoorlog ook nog eens door de Engelsen omgegooid, maar vervolgens door de Chinezen weer gereconstrueerd. Tijdens hun verblijf in het Zomerpaleis kwamen de Chinese keizers tweemaal in de maand in deze toren om te bidden.

Hal van de Wegdrijvende Wolken

Chinees: 排云殿 / Páiyúndiàn Engels: Hall of Dispelling Clouds

De Chinese keizers hadden voor alles een oplossing, zo ook voor teveel bewolking. Net als de hele heuvel waarop het Zomerpaleis gebouwd is, liet keizer Qianlong ook deze Hal van de Wegdrijvende Wolken bouwen ter ere van de zestigste verjaardag van zijn moeder. Zijn moeder hield namelijk erg van zonnige dagen. De gebouwen staan op de plaats waar voor de aanleg van het Zomerpaleis reeds eeuwenlang een tempel had gestaan. Aan de noordelijke kant grenst het aan de sokkel van de Toren van de Boeddhistische Wierrook. Aan de zuidelijke kant, waar de toegangspoort de hieronder beschreven Lange Gallerij onderbreekt, zijn ook standbeelden van de twaalf dieren van de Chinese zodiac te vinden.

Lange Galerij

Chinees: 长廊 / Chángláng Engels: Long Gallery

De Lange Galerij is wat de naam doet vermoeden en is rond 1750 door keizer Qianlong laten bouwen aan de voet van de Heuvel van het Lange Leven, langs de oever van het Kunmingmeer. Met meer dan 700 meter lang is het de langste galerij ter wereld. Er zijn 273 open kamers met in totaal duizenden verschillende schilderijen van de zuidelijke Chinese stad Hangzhou en omgeving, van gebeurtenissen in de Chinese geschiedenis en van de Chinese flora en fauna. Als het niet al te druk in het Zomerpaleis is dit een aangename omgeving om even te zitten uitrusten en van de omgeving te genieten.

Paviljoen van de Edele Wolken

Chinees: 宝云阁 / Bǎoyúngé Engels: Baoyun Pavilion

Een veel over het hoofd geziene bezienswaardigheid is het Paviljoen van de Edele Wolken, aan de rechterkant (vanaf het meer gezien) van de Hal van de Wegdrijvende Wolken. Het is een 7,5 meter hoog paviljoen dat volledig van brons is, waardoor telkens wanneer buitenlandse of Chinese troepen weer eens het zomerpaleis binnen kwamen om alles in de brand te steken dit gebouw gespaard bleef. Toen de Chinese regering en Tibet nog op betere voet met elkaar stonden, reisden boeddhistische monniken uit Tibet naar Beijing om in dit paviljoen te bidden.

Kunmingmeer

Chinees: 昆明湖 / Kūnmínghú Engels: Kunming Lake

Het Kunmingmeer was oorspronkelijk een klein stuwmeer waar enkele beken in uitmondden. Toen keizer Qianlong opdracht gaf het hele complex te laten bouwen, liet hij dit reservoir uitbreiden tot het huidige meer dat door vele dijken en bruggen is onderverdeeld in drie kleinere meren met elk een klein eiland erin. De tempels op Nanhu-eiland, bereikbaar via de Brug van de Zeventien Bogen, stonden er overigens al voor de uitbreiding van het meer. Aangezien de keizer ze wilde behouden is het meer rond de tempels uitgegraven, waardoor het eiland dus ontstaan is. Tegenwoordig wordt het Kunmingmeer veel gebruikt door toeristen om in bootjes op rond te dobberen.

Marmeren Boot

Chinees: 清晏舫 / Qīngyànfǎng Engels: Marble BoatDe Marmeren Boot is eerder een bouwwerk dan een echte boot en is duidelijk zichtbaar aan het einde van de promenade langs de over van het Kunmingmeer. Veel Chinese tuinen kennen soortgelijke boten die enkel bedoeld zijn zitplaats om thee of wat sterke drank te drinken. Oorspronkelijk kende het Zomerpaleis een marmeren boot in Chinese stijl, maar nadat deze door oorlogen in de negentiende zwaar beschadigd werd liet regentes Cixi een nieuwe bouwen in Westerse stijl, de boot die er nu nog staat. Hierop kreeg ze overigens veel kritiek, omdat de boot, net als de rest van de restauratie van het Zomerpaleis, betaald werd uit de kas voor de modernisering van de Chinese marine. Begrijpelijkerwijs konden de Chinese mariniers met deze Marmeren Boot niet veel aanrichten.

Oostelijke paleispoort

Chinees: 东宫门 / Dōnggōngmén Engels: East Palace Gate

De hoofdingang van het Zomerpaleis, de oostelijke poort, heeft drie grote deuren: één voor de familie van de keizer, één voor de bureaucraten, en natuurlijk één voor de keizer en keizerin. Boven de poort staat op een groot bord 颐和园, wat sinds 1888 de Chinese naam is voor het Zomerpaleis en letterlijk staat voor Tuinen van de Koesterende Vrede. Rondom de oostelijke poort staan alle vertrekken die tijdens het verblijf van de keizers gebruikt werden voor het administratieve beheer van het rijk en voor het ontvangen van belangrijke gasten. De meeste mensen die het Zomerpaleis met een tour bezoeken zullen per bus bij deze poort aankomen.

Hal van de Welwillendheid en het Lange Leven

Chinees: 乐寿堂 / Lèshòutáng Engels: Hall of Benevolence and Longevity

Meteen na de oostelijke poort staan de administratieve vertrekken van waaruit China bestuurd werd tijdens de hete zomermaanden. De Hal van de Welwillendheid en het Lange Leven, de keizerlijke troonzaal waar de belangrijkste gasten ontvangen werden, staat hier centraal. De naam komt van een Confuciaans gezegde dat die heerser die welwillend is een lang leven zal leiden. Op de binnenplaats zijn een bronzen beeld van een Kylin, een mythisch dier met een drakenhoofd, een hertengewei en een leeuwenstaart, als wel als beelden van feniksen en draken te vinden.

Grote Opera

Chinees: 大喜楼 / Dàxǐlóu Engels: Grand Theater Building

De Grote Opera, gelegen in de Tuin van Deugdzaamheid en Harmonie (德和园 / Dehe Garden op je ticket), werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd ter ere van de zestigste verjaardag van regentes Cixi. Het theater, één van de belangrijkste van zijn tijd, bestaat uit drie verdiepingen en is in totaal 21 meter hoog. Tegenover de toren staat een aparte hal met een troon, speciaal gebouwd voor de regentes om het theater te bekijken. Als ze de voorstellingen maar saai vond kon ze zich overigens terugtrekken in een van haar vijf persoonlijke rusthallen achter haar troonzaal.

Hal van Jade Rimpelingen

Chinees: 玉澜堂 / Yùlántáng Engels: Hall of Jade Ripples

Ook dichtbij de oostelijke poort gelegen, aan de oever van het Kunmingmeer, is de Hal van Jade Rimpelingen. Oorspronkelijk werd dit na de aanleg van het Zomerpaleis door keizer Qianlong gebruikt voor zijn staatsaangelegenheden. Het is echter bekender als de woonvertrekken van keizer Guangxu, die hier aan het eind van de negentiende eeuw door regentes Cixi, zijn tante, een feeks en feitelijk heerser van China, onder huisarrest werd geplaatst en zo geen politieke macht kon uitoefenen.

Brug van de Zeventien Bogen

Chinees: 十七孔桥 / Shíqī Kǒng Qiáo Engels: Seventeen-Arch Bridge

De Brug van de Zeventien Bogen is inderdaad een brug met zeventien bogen. Met een lengte van 150 meter is het verreweg de langste van alle bruggen in en rond het Kunmingmeer. Verder is de marmeren brug, die de oever van het meer met Nanhu-eiland verbindt, rijkelijk versierd met meer dan 500 uitgehouwen leeuwenhoofden. Aan het begin van de brug staat ook nog een bronzen os, naar de gewoonte van Chinese keizers om bronzen ossen aan het water te plaatsen. Bronzen ossen zouden namelijk in staat zijn overstromingen tegen te houden. Niet verwonderlijk is het meer in al die honderden jaren dan ook niet één keer overstroomt.

Wenchang Paviljoen en Wenchang Tentoonstelling

Chinees: 文昌阁 / Wénchānggé en 文昌院 / Wénchāngyuàn
Engels: Wenchang Pavillion en Wenchang Gallery

Het Wenchang Paviljoen is een imposante poort die het administratieve deel van het Zomerpaleis scheidt van de uitgestrekte tuinen langs het meer. Vlakbij de poort is de Wenchang Tentoonstelling te vinden, waar duizenden bewaard gebleven schilderijen, beelden, houtsnijwerken, sierraden, meubilair, oude boeken en meer van dat te vinden zijn. Voor wie graag door glas naar oude Chinese dingen kijkt is deze tentoonstelling ideaal om de middag door te brengen.

Goed, hoewel ik nu ondanks al een hele pagina volgeschreven te hebben nog lang niet alle bezienswaardigheden binnen het Zomerpaleis gehad heb, is de lijst hierboven wel een goed overzicht van de belangrijkste attracties. Hen die het paleis zelf zullen bezoeken, zullen echter nog veel meer interessante tempels, torens en parken tegenkomen.

 

Deel dit artikel :

 

Bezienswaardigheden

Als er een bezienswaardigheid in China is die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Chinese Muur.

 Iedereen heeft wel eens gehoord van de meer dan 6000 kilometer lange muur die de Chinezen bouwden om allerlei wilde volkeren buiten te houden.