Ming graven

Scenery of Temple of Heaven, Beijing, China

De Ming graven net iets ten noorden van Beijing zijn de best bewaard gebleven graftombes van Chinese keizers en behoren tot een van de grootste toeristische bezienswaardigheden van de Chinese hoofdstad.

Van de talrijke Chinese keizerlijke dynastieën wordt de Ming-dynastie (1368-1644) vaak als de meest glorieuze beschouwd. Als bouwers van onder andere de Chinese Muur zoals die vandaag de dag te bezichtigen is, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel, zal het niet als een verrassing komen dat ook de graftombes van deze illustere dynastie zonder meer indrukwekkend zijn. Dertien van de in totaal zestien Ming-keizers liggen begraven aan de voet van de bergen net iets ten noorden van Beijing. Hoewel het doorgaans als één toeristische attractie omschreven wordt, zijn er op dit enorme terrein eigenlijk vier afzonderlijke bezienswaardigheden, namelijk drie voor het publiek opengestelde graftombes en de Weg der Zielen.

Changling

Van alle graftombes is Changling de grootste en meest imposante. Als laatste rustplaats van de aan het begin van de vijftiende eeuw regerende Yongle-keizer, die ook de Chinese hoofdstad verplaatste van Nanjing naar Beijing en daar de Verboden Stad liet bouwen, lijkt het met hallen, tempels, tuinen, poorten en binnenplaatsen meer op een groot paleis dan op een graftombe. Hoewel het eigenlijke graf bestaat uit een grote ontoegankelijke grafheuvel aan het einde van het complex, is Changling de moeite van het bezoeken door de hallen en tuinen meer dan waard.

Naam in het Chinees: 长陵 (Chánglíng)
Openingstijden: 8:00-17:30 (1 apr – 31 okt); 8:30-17:00 (1 nov – 31 mrt)
Toegangsprijs: 50 yuan (1 apr – 31 okt); 35 yuan (1 nov – 31 mrt)

Zhaoling

de kleinste van de drie opengestelde tombes, is het graf van de Longqing-keizer die slechts regeerde voor een periode van vijf jaar gedurende de zestiende eeuw. Gebouwd naar hetzelfde plan als Changping maar dan kleiner, is het een goed alternatief voor hen die op drukke dagen de grote stroom Chinese toeristen willen vermijden.

Naam in het Chinees: 昭陵 (Zhāolíng)
Openingstijden: 8:30-17:30 (1 apr – 31 okt); 8:30-17:00 (1 nov – 31 mrt)
Toegangsprijs: 30 yuan (1 apr – 31 okt); 20 yuan (1 nov – 31 mrt)

Dingling

Waar de Longqing-keizer slechts vijf jaar regeerde, gold zijn opvolger de Wanli-keizer met 48 jaar juist als de langst regerende van alle Ming-keizers. Zijn tombe, Dingling, is bijzonder om het feit dat het de enige opengemaakte en voor toeristen toegankelijke Chinese grafheuvel is. Met grote ondergrondse gangen en replica’s van de duizenden voorwerpen die werden aangetroffen toen de tombe een halve eeuw geleden werd geopend, is Dingling erg interessant om te bezoeken. De stoffelijke overschotten van de keizer en zijn twee keizerinnen zijn helaas niet te bezichtigen, omdat deze tijdens de chaotische dagen van het communisme de tombe uitgesleept en verbrand werden.

Naam in het Chinees: 定陵 (Dìnglíng)
Openingstijden: 8:00-18:00 (1 apr – 31 okt); 8:30-17:30 (1 nov – 31 mrt)
Toegangsprijs: 60 yuan (1 apr – 31 okt); 40 yuan (1 nov – 31 mrt)

Weg der Zielen

Minstens zo fascinerend en zeker zo fotogeniek als de graftombes van de keizers is de Weg der Zielen, een zeven kilometer lange marmeren weg met poorten en talloze beelden van Chinese generaals, ambtenaren en in totaal 24 verschillende dieren met elk een verschillende symbolische betekenis. Deze weg loopt naar de Changling tombe, maar het mooiste deel met de beelden ligt enkele kilometers verderop.

Naam in het Chinees: 神道 (Shéndào)
Openingstijden: 8:00-18:00 (1 apr – 31 okt); 8:30-17:30 (1 nov – 31 mrt)
Toegangsprijs: 30 yuan (1 apr – 31 okt); 20 yuan (1 nov – 31 mrt)

Bereikbaarheid

De Ming-tombes zijn gelegen bij Changping, een voorstad ten noorden van Beijing die per metro bereikbaar is. Neem hiervoor de Changping-lijn tot station Nanshao en stap daar over op bus nummer 67 die achtereenvolgens stopt bij de Weg der Zielen (1 op de kaart), Changling (2), Dingling (3) en Zhaoling (4). Een alternatief is om vanaf Deshengmen net naast station Jishuitan op lijn 2 bus nummer 872 te nemen, welke je vanuit Beijing eveneens rechtstreeks naar de graftombes brengt.

Deel dit artikel :

 
Bezienswaardigheden
Praktisch
Booking.com

Beste hotels Beijing

Bezienswaardigheden

Als er een bezienswaardigheid in China is die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Chinese Muur.

 Iedereen heeft wel eens gehoord van de meer dan 6000 kilometer lange muur die de Chinezen bouwden om allerlei wilde volkeren buiten te houden.