Chengdu

Hoewel Chengdu als hoofdstad van het koninkrijk Shu aanvankelijk buiten de Chinese cultuur viel, werd het nog voor het begin van onze jaartelling veroverd. Veel van de bezienswaardigheden van Chengdu stammen dan ook nog uit dit vroege China, waarbij de Wuhou-tempel uit de derde eeuw en gebouwd ter ere van een belangrijke minister waarschijnlijk de oudste is. Met 1300 iets jonger is de boeddhistische Wenshu-tempel voor toeristen echter interessanter, vooral door de verzameling van enkele honderden boeddhabeelden.

De taoïstische Qingyang-tempel daarentegen bestaat grotendeels uit recente betonnen reconstructies, maar is alsnog de moeite waard omdat het een zeer actief bezochte tempel is. Wil je daarnaast meer te weten komen over de periode voordat Chengdu Chinees werd, dan kun je terecht bij de archeologische opgravingen van Jinsha in een buitenwijk van de stad waar onder meer 3000 jaar oude potten, messen en andere gebruiksvoorwerpen te bekijken zijn.

Meer historie kun je vinden in oude maar opgeknapte straatjes zoals Jinli met talloze restaurants, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Een vergelijkbaar complex is Kuanzhaixiangzi, twee straatjes met talloze gebouwen uit de tijd van de Qing-dynastie (1644-1911) waar je in een erg sfeervolle omgeving scherpe, pittige Sichuan-gerechten zoals mapo doufu en hot pot kunt uitproberen. Ook zijn de bekendste theehuizen van Chengdu hier te vinden, waar je tussen de plaatselijke mahjong-spelende bevolking kunt plaats nemen op de van bamboe gebouwde terrassen voor een onvergetelijke Chinese ervaring. Mogelijk nog interessanter zijn de voorstellingen van Sichuan Opera (met Engelse ondertiteling), een flamboyante combinatie van cabaret, zangkunsten, acrobatiek en vuurspuwerij.

Chengdu panda base

Verreweg het bekendst is Chengdu echter als de stad van de panda’s. Met het grootste reservaat ter wereld gericht op het fokken van panda’s net buiten stad, waar het bovendien mogelijk is de exceptionele dieren van erg dichtbij te bekijken, is Chengdu Panda Base zonder meer een toeristische attractie die je niet kunt missen.

Uitstapjes buiten Chengdu.

Sichuan is een enorm diverse en zeer bezienswaardige provincie, dus als je Chengdu bezoekt is het ook zeker aan te raden iets verder dan de stad te kijken. Zo liggen enkele uren naar het zuiden bijvoorbeeld de heilige berg van Emeishan en het enorme in de achtste eeuw in de rotsen uitgehakte boeddhabeeld van Leshan. Houd je het liever iets dichter bij de stad, dan kun je op de taoïstische Qingcheng-berg ook meer dan genoeg paviljoenen, tempels en pagodes aantreffen. Ben je tenslotte meer geïnteresseerd in kleine, historische stadjes dan zijn de garnizoensstad Huanglongxi, het pittoreske Anren en de etnische Hakka-nederzetting Luodai zeker weten aan te raden.

Hoe kom je in Chengdu?

Chengdu beschikt over het belangrijkste vliegveld in het westen van China en met de KLM kun je rechtstreeks van Amsterdam naar Chengdu vliegen. Bezoek je enkel het westen van China, dan is deze rechtstreekse vlucht een echte aanrader. Ook vanuit de rest van China is door de enorme afstanden het vliegtuig vaak de beste optie. Houd vanaf de grote kuststeden zoals Beijing (2,5 uur), Shanghai (2,5 uur) en Guangzhou (2 uur) rekening met een binnenlandse vlucht van 1000 yuan per persoon. Enkel vanaf Xi’an is het nemen van de nachttrein het overwegen waard, maar denk dan nog altijd aan een rit van 15 uur.

Van en naar het vliegveld

Het vliegveld van Chengdu ligt iets ten zuidwesten van de stad. Neem je een taxi, zorg er dan voor dat de chauffeur de meter gebruikt. De rit kost ongeveer 50 yuan en duurt een half uur. Voor 10 yuan per persoon kun je ook een van de bussen vanaf het vliegveld nemen. Lijnen 1 (机场专线1号线) en 2 (机场专线2号线) brengen je naar het centrum van de stad, maar doen er iets langer over dan de taxi.

Van en naar het treinstation

Neem je toch de trein naar Chengdu, dan kom je vanaf Xi’an aan op Chengdu North Station (成都北站). Treinen vanuit het oosten, bijvoorbeeld vanuit Shanghai of Chongqing, komen aan op Chengdu East Station (成都东站). In tegenstelling tot het vliegveld zijn deze stations wel aangesloten op de metro van de stad, waarmee je snel en goedkoop het centrum kunt bereiken.

Vervoer in Chengdu zelf

De metro zal in Chengdu ook regelmatig van pas komen bij het bezoeken van de toeristische attracties. Toch zijn niet alle bezienswaardigheden per metro te bereiken. Je kunt in dat geval een taxi nemen of in het hotel vragen naar goede busverbindingen.

Shangri la

Zhongdian

Voor wie geen tijd heeft om een reis door China met Tibet te combineren, is een bezoek aan de zuidelijk gelegen stad Zhongdian de moeite

Young couple traveler walking at lijiang old town

Lijiang

De wirwar van smalle stegen en de traditionele huizen van de stad Lijiang trekken behalve toeristen van over de hele wereld ook enorm veel Chinezen