Dali

Exterior view of front door and roof of a traditional Chinese residential building.

Hotels Dali

Bij het aanvragen van je visum voor China dien je aan te geven in welke hotels en hostels je gaat verblijven. Om het vinden van je hotel makkelijker te maken hebben we alvast een selectie van onze favoriete hotels voor je gemaakt. We hebben voor de accomodaties gekozen vanwege de prijs en de ligging in de omgeving van de leukste bezienswaardigheden 

Omgeven door besneeuwde bergpieken en met een zeer mild, maar erg zonnig en nooit te koud klimaat, is het pittoreske Dali in de zuidwestelijke provincie Yunnan een erg populaire reisbestemming. De prachtige architectuur waardoor je je zo terug in ver vervlogen tijden waant, het langgerekte Erhai-meer en de ligging op een hoogte van 2000 meter dragen alleen maar bij aan de mysterieuze sfeer. Ook de cultuur van de Bai, een etnische minderheid die alles in het teken van de kleur wit stellen, maakt een bezoek aan de historische stad niet in de laatste plaats tot een uiterst bijzondere ervaring.

Veel van de beschaving van de Bai, karakteristiek om hun witte huizen, hun witte klederdracht en talloze theeceremonies, gaan terug tot de elkaar opvolgende koninkrijken van Nanzhao en Dali die bestonden van de achtste tot en met de dertiende eeuw. Behalve gebruiken en gewoonten, stammen ook bijvoorbeeld de Drie Pagodes van Dali uit deze tijd, waarvan de oudste met 70 meter zelfs tot de hoogste van China behoort. En hoewel het oorspronkelijke Dali in de dertiende eeuw door achtereenvolgens de Mongolen en de Han-Chinezen met de grond gelijk gemaakt werd, is de vervolgens in de Ming-dynastie (1368-1644) weer opgebouwde stad met prachtig vormgegeven stadspoorten, nauwe straatjes, binnenhofjes en talloze oude houten gebouwen zonder meer fantastisch om te aanschouwen.

Zo mogelijk nog aantrekkelijker dan de oude historische stad zelf of de agrarische dorpjes echter, zijn de enorme bergtoppen die nog duizenden meters boven Dali en het meer uittorenen. Met meerdere met sneeuw bedekte pieken rond de 4000 meter, uitgestrekte bloemenvelden in de bergweides en ontelbare kleine beekjes en meertjes, is adembenemend mooi de enig gerechtvaardigde omschrijving voor het gebergte van de Cangshan. Met kabelbanen die je vanaf de Zhonghe- en Gantong-tempels net buiten Dali helemaal naar boven brengen, is het daarnaast ook nog eens een zeer eenvoudig bereikbare attractie. De bergen van Dali lenen zich prima voor zowel korte wandelingen door de natuur als voor uitgebreide klautertochten met prachtige vergezichten over de vallei van het 2000 meter lager gelegen Erhai-meer.

Behalve de stad zelf is er in de directe omgeving van Dali en rond het enkele tientallen kilometers lange Erhai-meer ook genoeg te zien en te doen. Zo liggen langs de oever van het meer talloze kleine agrarische dorpjes waar het Chinese platteland van dichtbij te ervaren is, met vooral de gezellige drukte op de markten van Shaping en Wase erg kenmerkend voor het dagelijkse leven van Yunnan. Xiguan daarentegen, op ongeveer tien kilometer ten zuiden van Dali aan de uiterste punt van het meer en ook wel het nieuwe Dali genoemd, is juist een wat meer moderne stad met veel voorzieningen en goede verbindingen met de rest van de de provincie.

Hoewel Dali vaak zelf wordt gekozen als uitstapje vanuit de vier uur naar het oosten gelegen provinciehoofdstad Kunming, is het zeker ook mogelijk vanuit de oude stad zelf het prachtige Yunnan verder te verkennen. Zo is ongeveer halverwege Dali en het minstens zo mooie, noordelijker gelegen Lijiang het veel kleinere stadje Shaxi te vinden. Als oude post op de theeroute tussen China en India, is het bijna volledig intact bewaard gebleven en daardoor geschikt voor een ontzettend schilderachtig dagtochtje.

Hoe kom je in Dali?

Hoe je Dali het beste bereikt hangt af waar je reis begint. Wil je vanaf grote steden in het oosten van China naar Dali, dan kun je het beste het vliegtuig naar Xiaguan airport nemen. Vanaf Beijing (3,5 uur) en Shanghai (4 uur) ben je voor een enkele vlucht ongeveer 1700 yuan kwijt. Ligt Kunming ook op je reisroute? Dan is het een stuk eenvoudiger de bus te nemen. Deze vertrekt voor 111 yuan meerdere keren per uur vanaf het Westelijke Busstation (西部客运站) van Kunming en doet er 4 uur over. De nachttrein is eventueel ook een optie. Deze doet er 7 uur over en kost 105 yuan voor een hard bed en 155 voor een zacht bed.

Vervoer na aankomst in Dali

Het is in Dali verder belangrijk om te weten dat het vliegveld, het treinstation en het busstation allemaal in Xiaguan liggen. Dat is het moderne stadsdeel aan het zuidelijke uiteinde van het meer. De historische stad die voor toeristen veel interessanter is ligt 10 kilometer naar het noorden. Meteen voor het treinstation (大理站) kun je buslijn 8 nemen naar de oude stad. Deze kost 2 yuan per persoon en doet er 40 minuten over. Neem je de taxi, houd dan rekening met 25 yuan. Vanaf het vliegveld dat ten oosten van het meer ligt gaat er tenslotte geen bus. Wel kun je vanaf hier een taxi naar de historische stad nemen voor 50 yuan.

Vervoer in Dali zelf

Het toeristische deel van Dali zelf is klein genoeg om alles te aflopen. Ook de vissersdorpjes aan de oever van het meer zijn te voet te bereiken. Wil je naar de beroemde Drie Pagodes van Dali? Dan kun je hiervoor in het centrum buslijn 19 nemen.

Dali bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Dali liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Boek populaire activiteiten in China