Datong

Hotels Datong

Bij het aanvragen van je visum voor China dien je aan te geven in welke hotels en hostels je gaat verblijven. Om het vinden van je hotel makkelijker te maken hebben we alvast een selectie van onze favoriete hotels voor je gemaakt. We hebben voor de accomodaties gekozen vanwege de prijs en de ligging in de omgeving van de leukste bezienswaardigheden 

Datong, dat wordt omgeven door een ruig en genadeloos landschap, biedt talloze historische bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden tijdens een reis door China.

De stad ligt in het noorden van de provincie Shanxi, is een vreemde eend in de bijt als het aankomt op toerisme. Zo is het gelegen midden in een ecologisch rampgebied. Denk dan aan een onherbergzaam landschap waar nauwelijks nog enige vegetatie groeit, afschrikwekkende kolenmijnen en luchtvervuiling die tot de ergste ter wereld behoort. Behalve een ideale bestemming voor ramptoerisme, biedt Datong ook verrassend veel traditionele bezienswaardigheden. De eeuwenoude stadsmuren en verdedigingswerken zijn bijvoorbeeld nog grotendeels intact. Ook vind je er prachtige tempels. Daarnaast behoren de Grotten van Yungang en het Hangende Klooster, beide net iets buiten de stad, zelfs tot de bekendste bezienswaardigheden van heel China. Datong is de moeite van de zes uur durende treinreis vanaf Beijing dan ook zeker waard.

Geschiedenis

In het verre verleden stond Datong bekend als een handelsplaats op de Noordelijke Zijderoute. Het was de laatste grote stad ten zuiden van de Chinese Muur die dit deel van het land verbond met Mongolië. Door de ligging op een 1000 meter hoge bergpas was het ook strategisch belangrijk. De belangrijkste toeristische bezienswaardigheden binnen de oude stadsmuren stammen allemaal uit dit verre verleden.

Bezienswaardigheden

De reeds genoemde stadsmuren, hoewel niet zo indrukwekkend als die van Xi’an of Pingyao, zijn zeker zeer pittoresk te noemen. Daarnaast staat er midden in het centrum van de stad een eeuwenoude drumtoren vanaf waar vijandige legers in de bergpas waargenomen konden worden. De twee belangrijkste tempels, namelijk de tempel van Shanhua uit de twaalfde en de tempel van Huayan uit de elfde eeuw, verdienen ook een bezoek voor iedereen geïnteresseerd in het boeddhisme. Een ander hoogtepunt is tenslotte de Muur van de Negen Draken, een lange muur van gekleurde en geglazuurde stenen waar negen verschillende draken op staan afgebeeld. Een soortgelijke muur is te vinden in de Verboden Stad in Beijing.

Hangende Klooster van Datong

Een andere niet te missen bezienswaardigheid is het Hangende Klooster op ongeveer 65 kilometer afstand van Datong. Dit klooster is uniek doordat het op 75 meter hoogte tegen een steile rotswand aan hangt. Nog opmerkelijker is dat het klooster in de vijfde eeuw slechts door één enkele monnik werd gebouwd. Alle drie belangrijke Chinese levensovertuigingen, dus het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme, worden in het klooster aangehangen.

Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:00
Toegangsprijs: 130 yuan per persoon.
Naam in het Chinees: 悬空寺 (xuánkōng sì)

Grotten van Yungang

Wie naar Datong reist kan niet om een bezoek aan de Grotten van Yungang heen. In totaal zijn er hier 252 grotten met meer dan 50.000 standbeelden van de boeddha en van bodhisattvas te zien. Sommige van de beelden zijn slechts enkele centimeters in lengte, terwijl het grootste standbeeld maar liefst 17 meter hoog is. Samen met enkele indrukwekkende wandschilderingen stammen de beelden uit de dynastie van de Noordelijke Wei (386-534) waar Datong de hoofdstad van was. Het grottencomplex ligt op 16 kilometer van de stad en staat eervol vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Naam in het Chinees: 云冈石窟 (yúngāng shíkū)
Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:00
Toegangsprijs: 150 yuan per persoon

Hoe kom je in Datong?

Datong is eenvoudig te bereiken door de trein vanaf Beijing te nemen. Deze vertrekt tienmaal per dag en doet er iets meer dan 6 uur over. Het beste kun je een trein in de ochtend nemen, zodat je niet ’s avonds laat of ’s nachts pas aankomt. De kosten voor de trein vanaf Beijing zijn 53 yuan voor een zitplaats, 107 yuan voor een hard bed en 158 yuan voor een zacht bed.

Van en naar het treinstation

Het treinstation van Datong ligt 2 kilometer ten noorden van het centrum. Een taxirit naar je hotel kost ongeveer 10 yuan en neemt 10 minuten in beslag. Het is ook mogelijk een bus te nemen (lijnen 2, 4 en 15), maar met je bagage en honderden Chinezen die allemaal tegelijk dezelfde bus willen nemen is dat een minder simpele oplossing.

Vervoer in en rond Datong

Het historische centrum van Datong is klein genoeg om te voet te verkennen. De attracties buiten de stad zijn zowel per taxi als met de bus te bereiken. Voor de Grotten van Yungang ben je bijvoorbeeld 30 yuan kwijt voor een taxi, maar ook kun je voor 1 yuan buslijn 3 nemen. Vraag in het hotel waar deze bus begint en stap vervolgens uit bij de laatste halte.

Het Hangende Klooster is iets verder weg. Hiervoor kun je voor 26 yuan een bus nemen vanaf het hoofdbusstation van Datong (大同汽车站) naar Hunyuanxian (浑源县). Dat is het kleine dorp aan de voet van de bergen. Vanuit hier vertrekt vervolgens een gratis bus naar het klooster. Neem je een taxi, houd dan rekening met een prijs van 150 yuan voor de heen- en terugreis. Zowel per bus als per taxi duurt de reis anderhalf uur.

Datong bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Datong liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :