Fenghuang

China is een van de snelst moderniserende landen ter wereld. Als toerist vergapen we ons aan futuristische steden zoals Hong Kong en Shanghai. Maar laten we eerlijk zijn. Nog liever bezoeken we het authentieke China met oude huizen, mysterieuze tempels en sierlijke bruggen over de rivier. Een aanrader om dit historische China mee te ontdekken is Fenghuang (凤凰古城), een kleine stad in de bosrijke bergen van de provincie Hunan.

Wat is er te zien in Fenghuang?

Het Fenghuang dat je nu als toerist kunt verkennen werd gebouwd in de 18e eeuw. Sindsdien is er weinig veranderd. Je vindt er nog altijd honderden goed bewaard gebleven huizen, nauwe steegjes waar je snel verdwaalt, stadsmuren, toegangspoorten, bruggen en mooie tempels. Van oudsher wordt Fenghuang bewoond door de Miao en de Tujia, twee Chinese minderheden in het zuiden van het land. De bouwstijl in de stad is hierdoor net even iets anders dan in de rest van China.

Fenghuang ligt aan de rivier de Tuojiang en een van de attracties zijn de hoge, op houten palen gebouwde huizen langs de oevers. In het Chinees worden ze omschreven als diaojiaolou (吊脚楼) oftewel gebouwen met hangende voeten. Verder zijn er veel kleinere bezienswaardigheden in de stad die voor toeristen opengesteld zijn. We zetten de mooiste hieronder voor je op een rij:

  • Het voormalige huis van schrijver Shen Congwen
  • Een tempel gewijd aan het lange en voorspoedige leven
  • De 3 eeuwen oude gebedshal van de familie Yang
  • De Regenboogbrug met bovenop prachtige architectuur
  • Het huis van Xiong Xiliong waar relieken bewaard worden
  • Een klein museum over de geschiedenis van Fenghuang
  • De toren van de oostelijke toegangspoort

Dit is slechts een kleine greep uit wat je in Fenghuang kunt zien. En hoewel officieel natuurlijk geen toeristische attractie, zijn de oudere inwoners van het stadje ook fascinerend om te zien. De vrouwen, vaak werkzaam in de restaurants, winkeltjes en hotels, wassen overdag hun kleding nog gewoon in de rivier. De mannen van Fenghuang bieden je juist een tochtje over de rivier in een van hun gondels aan.

Souvenirs en lokale lekkernijen

Zoals in wel meer historische stadjes in China, vind je in Fenghuang talloze souvenirwinkels. Hier kun je schilderijen, muziekinstrumenten, kalligrafie, kammen, bewerkte stenen en nog veel meer kleinigheden kopen om mee naar huis te nemen. Heb je dit nog nooit eerder in China gezien, dan zijn deze winkeltjes best leuk om te bezoeken. Bedenk wel dat de meeste van de souvenirs niet ambachtelijk in Fenghuang zelf gemaakt worden, maar ergens anders uit de fabriek rollen. Schaam je dus niet om flink af te dingen.

Verder interessant zijn de producten die door de Miao gemaakt worden. Deze vind je in dorpen waar deze minderheid aanwezig is en dus ook in Fenghuang. Erg leuk zijn de blauw gebatikte rokken. Batikken, voor wie het niet weet, is een speciale manier om textiel met verf te bewerken. Een andere aanrader is jiangtang (姜糖) wat een van gember gemaakte snoepsoort is. Neem zeker eens wat mee om mensen terug in Nederland te laten proeven.

Geschiedenis en achtergrond

Hoewel de vallei al veel langer bewoond wordt, gaat het stadje zoals je dat nu kunt bezichtigen terug naar het jaar 1704. Het werd toen op bevel van keizer Kangxi gesticht als een militaire stad om opstandige minderheden zoals de Miao te bedwingen. De stadsmuren, de toegangspoorten en veel van de andere gebouwen in Fenghuang zijn hiermee dus meer dan 300 jaar oud.

De naam van het stadje is ook interessant. Vertaald betekent Fenghuang feniks, een van de fabeldieren uit de Chinese mythologie. Volgens het lokale toeristenbureau kozen de inwoners de naam Fenghuang nadat ze op een dag twee feniksen zagen overvliegen. Volgens historische bronnen is Fenghuang echter vernoemd naar een nabije berg in de vorm van een feniks.

Praktische informatie

Om Fenghuang te bekijken is het nodig een ticket te kopen waar alle bezienswaardigheden in het stadje bij in zijn begrepen. Een ticket voor één dag kost 98 yuan, terwijl je voor twee dagen 148 yuan kwijt bent. We raden je aan dit laatste ticket te kiezen en vervolgens in een van de hotels binnen de stadsmuren te overnachten. Zo kun je ook van de prachtige sfeer in de avond genieten. Met alle lampions en verlichting aan ziet Fenghuang er dan betoverend uit.

Een andere praktische tip is Fenghuang tijdens de weekenden en Chinese vakanties te vermijden. Er zijn dan angstaanjagend veel Chinese toeristen in het stadje en de steegjes zijn tijdens deze dagen drukker dan de metro van Beijing. Kies dus voor een doordeweekse dag.

Hoe bereik je Fenghuang?

Fenghuang ligt vrij afgelegen in de westelijke bergen van de provincie Hunan. Wil je het zo snel mogelijk bereiken? Dan kun je vanaf de grote Chinese steden vliegen naar de stad Huaihua (怀化市). Vanaf hier gaat er een directe bus die er anderhalf uur over doet.

Wat je ook kunt doen is eerst naar Zhangjiajie (张家界市) vliegen. Dit ligt meteen bij Wulingyuan (武陵源) dat we al noemden in onze top 10 Nationale Parken van China. Nadat je dit natuurpark bezocht hebt kun je meteen bij de ingang een bus naar Fenghuang nemen. Deze doet er met drie uur wat langer over, maar je hebt wel meteen twee van de mooiste bezienswaardigheden in dit deel van China te pakken.

BADALING, CHINA : Tourists visiting the Great Wall of China near Beijing

De Chinese muur bij Badaling

Badaling, ongeveer 75 kilometer ten noordoosten van Beijing, is het meest bezochte en bekendste deel van de Chinese muur. Het is hier waar de bekende

surface of rivers and karst peaks in Yangshuo

Yangshuo

Met vele honderden enorm dicht op elkaar staande karstbergen die zo uit de grond lijken tekomen, is het landschap rond Yangshuo één van de mooiste

Shangri la

Zhongdian

Voor wie geen tijd heeft om een reis door China met Tibet te combineren, is een bezoek aan de zuidelijk gelegen stad Zhongdian de moeite