Huangshan

Huangshan Yellow Mountains, rocks and pines.

Huangshan in het zuiden van de provincie Anhui is met talloze grillige bergtoppen zonder meer één van de indrukwekkendste stukjes natuur van heel China.

Veel mensen hebben een soort van mythische voorstelling van China met tempels, wijze oude mannen en een sprookjesachtige samenleving tegen een achtergrond van spectaculair in mist gehulde bergen. Na aankomst in moderne steden zoals Beijing en Shanghai wordt dit beeld enigszins bijgesteld, maar de spectaculair in mist gehulde bergen zijn desondanks toch in China te vinden. Huangshan, in het zuiden van de provincie Anhui en niet ver van Shanghai, behoort tot misschien wel de meest indrukwekkende bergketens waar dan ook ter wereld.

Bezienswaardigheden

Hoewel ze meer dan 200 dagen per jaar in mist gehuld zijn, vormen de markante, grillige en soms loodrechte rotswanden van het Huangshan-gebergte een prachtig stuk Chinees natuurschoon. Vooral het uitzicht over de soms tot een kilometer diepe en met mist gevulde valleien waar vele tientallen spitse en rotsachtige toppen bovenuit steken heeft al duizenden jaren Chinese schilders en dichters van inspiratie voorzien. De enkel in dit gebergte voorkomende en soms verticaal uit de rotsen groeiende Huangshan-den maken samen met de in de dalen bloeiende theestruiken het mythische plaatje compleet.

Voor toeristen is het gebergte door de tientallen kilometers lange wandelpaden die zich rond en over de pieken kronkelen uiterst goed te verkennen. Hoewel de 60,000 traptreden garant staan voor inspannende wandelingen, zijn alle paden erg breed, goed afgebakend en door muren en kettingen zonder meer veilig te noemen. Voor hen die bovendien liever de lange en vermoeiende klimtocht naar de tot 1800 meter hoge toppen overslaan, zijn er drie kabelbanen omhoog waardoor je meteen van het uitzicht kunt genieten.

Hoewel het daarnaast mogelijk is binnen één dag een kabelbaan omhoog te nemen, vervolgens enkele uren rond te lopen en dan weer te voet of met een kabelbaan terug te gaan, kiezen veel toeristen er voor om enkele nachten in de bovenop de bergtoppen gebouwde hotels door te brengen. Ondanks het feit dat deze hotels erg prijzig zijn voor de luxe die je krijgt, zijn ze wel ideaal gesitueerd om de in heel China beroemde zonsopgang over de bergen van Huangshan te kunnen aanschouwen. Wil je toch vroeg in de ochtend de bergen in maar de dure hotels vermijden, dan kan dit ook vanuit Tangkou, het dorpje aan de voet van het gebergte waar je ook voldoende betaalbare hotels zult vinden.

Bereikbaarheid

Het Huangshan-gebergte ligt in het zuiden van de zeer pittoreske provincie Anhui, niet ver van grote steden zoals Nanjing, Shanghai en Hangzhou. Vanaf deze steden gaan overdag meerdere bussen of naar Tangkou aan de voet van de bergen of naar Tunxi (Huangshan-stad), een middelgrote stad ongeveer een uur ten zuiden van de bergen. Vanaf Shanghai doet de bus er ongeveer zes uur over, waardoor de nachttrein naar Tunxi voor velen een beter alternatief is doordat je dan de dag zelf beschikbaar houdt.

Huangshan bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Huangshan liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Huangshan