Kunming

kunming cityscape in early morning

Kunming is als smeltkroes van Zuidoost-Aziatische culturen en gelegen midden in de schitterende natuur van Yunnan geheel terecht een van de meest populaire Chinese reisbestemmingen.

Verscholen tussen de vele duizenden meters hoge bergen en het schitterende natuurschoon van Yunnan, de provincie in het uiterste zuidwesten van China, is Kunming met iets meer dan drie miljoen inwoners zonder twijfel een buitengewoon interessante reisbestemming. Niet ver van de grens met Vietnam, Laos en Myanmar, deelt de Yunnanese hoofdstad met haar talloze etnische minderheden nog altijd veel van haar culturele identiteit met deze Zuidoost-Aziatische landen. Door het zeer aangename subtropische hooggebergteklimaat ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd, is Kunming daarnaast een perfecte uitvalsbasis om de rest van dit deel van China vanuit te verkennen.

Bezienswaardigheden in Kunming

Waar Kunming tegelijkertijd zowel een moderne metropool met futuristische wolkenkrabbers als een oude handelsstad aan de Zijderoute naar India is, komen de meeste toeristen toch voor de prachtige natuurlijke omgeving. Met subtropische regenwouden en hooggebergtes met felgekleurde bloemenvelden die zo vanuit de stad zichtbaar zijn, is de omgeving een waar genot om te verkennen. Het Kunmingmeer bijvoorbeeld, dat model stond voor het gelijknamige meer bij het Zomerpaleis in Beijing, is een van de grootste zoetwatermeren van heel China en is vooral vanuit het al in de zeventiende eeuw aangelegde Daguanpark erg aangenaam om te bezoeken. Minder groot maar minstens zo populair is het in de binnenstad gelegen Groene Meer, met vele kleine eilandjes en omringd door kleine straatjes met talloze uitgaansgelegenheden, restaurants en kleine winkeltjes.

Daarnaast is Kunming echter ook een stad met tientallen etnische minderheden die op cultureel en culinair gebied meer overeenkomsten vertonen met Zuidoost-Aziatische volkeren dan met de in de rest van het land dominante Han-Chinezen. Zo zijn er in Kunming bijvoorbeeld de Yi, de Bai en de Miao met allemaal hun eigen gebruiken en gewoonten, terwijl de aan hun witte hoofddeksels herkenbare islamitische Hui zelfs over een hele eigen wijk met een moskee, nauwe straatjes, bazaars en overheerlijke gerechten beschikken. Het best komt deze smeltkroes van culturen misschien wel tot uiting op de Bloemen- en Vogelmarkt van Kunming, waar behalve bloemen en vogels ook honden, kippen, vissen, zwaarden, kleding en andere souvenirs te koop zijn.

Als hoofdstad van Yunnan is er in Kunming daarnaast geen gebrek aan tempels en musea, met de meer dan duizend jaar oude boeddhistische Yuantong-tempel religieus de belangrijkste van de stad. Voor bezoekers nog interessanter is de Qiongzhu-tempel in de bergen net ten noorden van Kunming, waar een verzameling van maar liefst 500 beeldhouwwerken van boeddhistische volgelingen te bezichtigen is. Wat musea betreft verdient het Yunnan Provinciemuseum met de nadruk op de etnische minderheden zeker een bezoek, terwijl het Koninkrijk van Kleine Mensen, waar Chinese dwergen als toeristische attractie te zien zijn, door de meeste westers bezoekers waarschijnlijk als erg bizar geclassificeerd zal worden.

Uitstapjes buiten Kunming

Door de zeer centrale ligging is Kunming natuurlijk ideaal om per bus of trein de rest van het fascinerende Yunnan te verkennen, maar voor wie het liever bij dagtochtjes houdt is er Lufeng op 75 kilometer van de stad. Door de archeologische vondsten van dinosauriërs is een bezoek aan deze vallei zeker de moeite waard. Een andere toeristische trekpleister is Shilin, een zeer markante verzameling van karstformaties die nog het meeste weg hebben van een stenen oerwoud, op ongeveer 120 kilometer ten oosten van Kunming.

Hoe kom je in Kunming

Tenzij je een lange en vermoeiende treinreis van meerdere dagen wilt ondernemen, is vliegen eigenlijk de enige optie om Kunming te bereiken. Je hebt binnenlandse vluchten vanaf alle grote Chinese steden, zoals Beijing (4 uur), Shanghai (3,5 uur), Guangzhou (2,5 uur) en Chengdu (1,5 uur). Tenzij je tijdens een Chinese vakantiedag vliegt, moet je rekening houden met prijzen tussen de 500 yuan vanaf Chengdu en 1200 vanaf Beijing. Wil je een reis door China beginnen in Kunming dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Amsterdam naar Kunming te vliegen.

Van en naar het vliegveld

Het vliegveld van Kunming ligt iets meer dan 25 kilometer ten noordwesten van de stad. Het is aangesloten op lijn 6 van de metro die je voor 5 yuan in 23 minuten naar de rand van het centrum brengt. Vanaf daar is lijn 6 echter nog niet aangesloten op de overige metrolijnen en zul je alsnog een taxi moeten nemen tot aan je hotel. Houd rekening met een taxirit van een half uur voor 25 yuan. Neem je de taxi meteen vanaf het vliegveld, dan kost het ongeveer 75 yuan.

Vervoer in Kunming zelf

Doordat Kunming over een ondergrondse metro beschikt is het vervoer binnen de stad snel en goedkoop. Denk er wel aan dat nog niet alle lijnen af zijn en je soms aangewezen bent op een bus of een taxi. Heel duur is het niet, maar wel is het verkeer op de weg in Kunming heel wat chaotischer dan je gewend bent. Als de toeristische attractie die je wilt bezoeken geen metrostation heeft, vraag dan in je hotel hoe je deze het beste kunt bereiken.

Kunming bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Kunming liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Kunming