Lhasa

The Potala Palace - Lhasa - Tibet

Lhasa is voor velen het beginpunt van de ‘once in a life time experience’ die Tibet heet. De op 3650 meter gelegen hoofdstad van de Tibetaanse Autonome Regio (de TAR) is een van de hoogst gelegen steden ter wereld. En niet geheel onterecht wordt Lhasa (en Tibet in zijn geheel)dan ook vaak liefkozend ‘het dak van de wereld’ genoemd.

Bij aankomst in Lhasa merk je het meteen al, je bent middenin de Himalaya en dus een flink stuk hoger. Lhasa ligt op 3500 meter hoogte. Ieder lichaam reageert er weer anders op, maar neem in ieder geval drie dagen de tijd om te wennen aan de hoogte. Door de ijle lucht krijgt je lichaam minder zuurstof en raak je sneller buiten adem. Een trap op lopen is dan al een prestatie van wereldformaat.

Bezienswaardigheden in Lhasa

Als je eenmaal bijgekomen bent en je wat fitter voelt, ga er dan zeker op uit om Lhasa te zien, te ruiken en te proeven. Natuurlijk mag hierbij een bezoek aan het indrukwekkende Potala Paleis niet ontbreken. Het was de verblijfplaats van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Omdat de Chinezen hem niet erkennen als leider, leeft hij inmiddels in ballingschap in India. Hierdoor is het enorme complex open voor toeristen. Trek gerust twee uur uit voor het bezoek aan de kamers, tempels en kapellen. Neem ook zeker de tijd om te genieten van de schitterende uitzichten als je boven bent, op heldere dagen blijf je foto’s schieten van de bergen in de verte. Bijzonder zijn ook de vele pelgrims die je zult zien, zij doen hun rondgang/kora (pelgrimroutes) langs de vele tempels van Lhasa.

Naast het Potala Paleis bevindt zich in Lhasa ook de Jokhang Tempel; de heiligste Boeddhistische tempel. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar deze tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht om ze langs de stille wegen van Tibet meter voor meter te zien knielen.

Na een dag vol nieuwe indrukken heb je vast wel zin in een goede maaltijd. Gelukkig zijn er in Lhasa veel leuke barretjes waar internationale reizigers samen komen en waar naast yakburgers en yakvlees ook internationale gerechten geserveerd worden. Heb je in de avonduren nog genoeg energie over? Ook dan kun je in Lhasa prima terecht, al denk je daar misschien niet meteen aan. Natuurlijk is het nachtleven van Lhasa niet vergelijkbaar met het uitgaansleven in de grote Europese steden maar de Tibetaanse hoofdstad kent een aantal goede discotheken. Tip: kijk de aflevering van Peking Express, waar judoka Dennis van der Geest als DJ optrad in Lhasa eens terug,…het dak (van de wereld) ging er af.

In de omgeving

Zoals al eerder gezegd is, is Lhasa voor velen het startpunt van meerdaagse trips door de Himalaya. Een veel bezochte locatie is Tibet’s mooiste meer: Nam Tso: Nam Tso betekent ‘hemels meer’ en is een diepblauw zoutmeer gelegen op een hoogte van maar liefst 4730 meter. Het is de toegangspoort naar de wildernis van Noord-Tibet. Er wonen nomadische Tibetanen en er zijn meditatiegrotten. De witte bergtoppen van de ‘Nyenchen Tangula’ bergketen tekenen zeer mooi af in het heilige water. Echt waar; je blijft foto’s maken.

Daarnaast bevindt ook de hoogste bergtop ter wereld zich in Tibet, de Mount Everest. Voor vele reizigers is dit ook een reisbestemming vanuit Lhasa. Via Gyantse, Sakya en Rombuk kun je in een paar dagen, gedeeltelijk over de Friendship Highway, naar het Mount Everest Basecamp reizen. Absoluut een onvergetelijke ervaring: oog in oog staan met de top van de wereld. Dat is niet iets wat veel mensen kunnen zeggen…

Kortom; een reis naar Lhasa (en Tibet) is een belevenis op grote hoogte die je nog lang bij zal blijven.

Bereikbaarheid

Vanuit Europa gaan er geen rechtstreekse vluchten richting Lhasa. Voor reizen richting Tibet maak je dus altijd een tussenstop in China. Mocht het ook meteen je eerste bezoek zijn aan China zijn, dan is het leuk om, voordat je naar Tibet reist, ook wat Chinese indrukken op te doen. Start bijvoorbeeld in Beijing waar je natuurlijk de historische hoogtepunten kunt bezoeken. Reis vervolgens per trein naar Xian en ontdek de grootste archeologische ontdekking van de 20e eeuw: het Terracottaleger. Is natuur meer wat je zoekt en sla je de historische hoogtepunten liever over, vlieg dan direct naar Chengdu en bezoek de leefomgeving van de panda’s voordat je met een binnenlandse vlucht richting Lhasa vliegt. Een bijzondere ervaring; de Himalaya toppen glijden onder je voorbij en je realiseert je meteen: Het Tibetaanse avontuur gaat beginnen!

Nog even praktisch

Voor een bezoek aan Tibet (de TAR, Tibet Autonomous Region) heb je een apart permit nodig, naast het visum voor China. Dit permit wordt alleen afgegeven bij een van tevoren geregeld arrangement bij een erkende reisorganisatie.

Ben je nieuwsgierig geworden naar een reis door China & Tibet? En wil je historische hoogtepunten van China en de indrukwekkende Himalaya in Tibet graag combineren? De reisspecialisten van reisorganisatie China online, onderdeel van Riksja Travel, helpen je graag om jouw eigen individuele rondreis samen te stellen.

Lhasa bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Lhasa liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Lhasa