Lijiang

De wirwar van smalle stegen en de traditionele huizen van de stad Lijiang trekken behalve toeristen van over de hele wereld ook enorm veel Chinezen die in eigen land op reis zijn.Niet zo gek dus dat je veel souvenirwinkels ziet en de kans hebt om weer eens Westers te eten. ’s Avonds gaan overal de gekleurde lampionnen aan en krijgt het oude centrum, met de weerspiegeling van de lichtjes in het water, een sprookjesachtig sfeertje.

Smalle kanalen die je oversteekt met een kneuterig bruggetje, typisch Chinese drakendakhuizen langs de kades met kinderkopjes: dit is het Chinese dorpse leven dat je waarschijnlijk voor ogen had toen je bedacht dat je China wilde bezoeken. Wat een schril contrast met de moderne centra van Beijing en Shanghai.

Kruip-door-sluip-door

Lijiang is gebouwd op de vertakking van de Jade rivier en de vele waterwegen in het centrum zijn dan ook uitlopers van de rivier. De Jade rivier ontspringt in de altijd besneeuwde Jade Dragon Snow Mountain, vanaf Black Dragon Pool in de stad heb je een fenomenaal uitzicht op de bergrug. Niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking weten de tuinen te vinden. De mensen komen hier samen om te dansen, een schaakpotje of mahjong te spelen. Wil je iets meer van het oude centrum van Lijiang zien, dan is het de moeite waard om met een gids op pad te gaan. Die kent uiteindelijk de beste plekjes zoals verscholen hofjes of de stegen waar oude mannetjes op een bankje rustig de dag beginnen. Kies bij voorkeur voor de vroege ochtend, als het slaperige stadje ontwaakt, want een paar uur later is het al een stuk drukker met Chinese toeristen. Ga je ook ’s avonds het centrum in, dan kun je inhaken bij de feestelijke sfeer die op de straten en pleinen heerst. Mannen en vrouwen lachen, drinken en dansen terwijl ze elkaar limericken toezingen. Langs de kanalen verkopen lokale meisjes bloemvormige piepschuim bakjes, die je met een kaarsje erop in het water kunt laten afzakken.

De vrouw maakt de dienst uit

Een belangrijk deel van de cultuur in Lijiang wordt gevormd door de Naxi-gemeenschap die hier woont. De vrouwen, die aan het hoofd van het huishouden staan, gaan gehuld in klederdracht, compleet met blauwe pet. Per fiets kun je de omgeving van de stad verkennen en de dorpen bezoeken waar deze gemeenschap woont. Ze staan bekend om hun rijke borduurkunst, die je uiteraard kunt kopen en hun gedetailleerde houtsnijkunst, die de prachtige huizen met houten deuren verklaart. Proef ook hun traditionele gefrituurde witte kaas, die met suiker geserveerd wordt. Klinkt gek, maar smaakt niet verkeerd.

Wil je Lijiang graag met eigen ogen zien? Met de bouwstenen van China online, onderdeel van Riksja Travel, kun je een individuele route uitstippelen waarin je Lijiang en vele andere plaatsen bezoekt. Uiteraard word je daarbij geholpen, de reisspecialisten zijn zelf in China geweest en adviseren je dus vanuit hun eigen ervaring.

Zhangjiajie mountains, China

Top 10 nationale Parken van China

China is een land met fenomenaal natuurschoon, maar toch verlaten veel bezoekers zelden de grote steden of de comfortabele hogesnelheidstreinen die het landschap in snel

Temple of Heaven in Beijing, China

De 10 mooiste tempels China

China is een enorm land met duizenden tempels. Stuk voor stuk zijn ze prachtig om te zien en ademen ze die typisch Oosterse, ietwat mysterieuze