Nanjing

nanjing confucius temple at dusk

Nanjing, de voormalige hoofdstad van China en op slechts korte afstand van Shanghai, is stad waar je de Chinese geschiedenis van dichtbij kunt beleven.

In een bocht aan de Yangtze enkele honderden kilometers stroomopwaarts van Shanghai ligt Nanjing, wat letterlijk staat voor zuidelijke hoofdstad. Gedurende verschillende periodes was dit de hoofdstad van China en het is de perfecte bestemming voor iedereen die meer van de rijke Chinese geschiedenis wil proeven dan het moderne Shanghai te bieden heeft. Aangezien het met de nieuwe hogesnelheidstrein in iets meer dan een uur te bereiken is, leent het zich uitstekend voor een uitstapje van enkele dagen. Naast bijna ontelbare historische bezienswaardigheden, zullen bezoekers van Nanjing ook ontdekken dat het met schoongeveegde straten, rustgevende parken, een moderne metro en een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden ook een van de meest aangename Chinese steden is.

Bezienswaardigheden in Nanjing

Waar Shanghai het vooral moet hebben van een zeer indrukwekkende skyline met duizenden wolkenkrabbers en andere grote steden in de buurt zoals Suzhou en Hangzhou bekend staan om hun charme, zul je toch echt in Nanjing moeten zijn voor de Chinese geschiedenis. Door de hele stad verspreid ligt de historie als het ware voor het oprapen.

Purperen Berg

Hoewel de hoogste wolkenkrabber in het moderne stadscentrum inmiddels hoger is, domineert de 447-meter hoge Purperen Berg ten oosten van de stad nog altijd het gezichtsveld van Nanjing. Naast, als de luchtvervuiling niet al te erg is, een geweldig uitzicht, is het ook de locatie van vele tientallen historische attracties.

mingtombe

De belangrijkste hiervan is zonder meer het mausoleum van de Hongwu-keizer (1328-1398), de stichter van de illustere Ming-dynastie. Met verschillende gigantische hallen, een kilometerslange Weg der Geesten met aan weerszijden enorme stenen beelden, en vele weelderige parken zal het niet als een verrassing komen dat in totaal honderdduizend arbeiders gewerkt hebben aan deze graftombe. Iets verder op de helling van de berg is de veel modernere maar niet minder imposante graftombe van Sun Yat-sen te vinden. Sun was na de val van het keizerrijk in 1911 een van de belangrijkste politieke leiders van het moderne China en wordt nog altijd geëerd. Behalve graftombes zul je op de berghellingen ook nog oude tempels en het oudste observatorium van het land aantreffen. Voor luie donders is er verder een kabelbaan die je in 25 minuten naar de top van de berg brengt.

Stadsmuren en binnenstad

Beginnend aan de voet van de Purperen Berg ligt de binnenstad van Nanjing. Aan de afmetingen van de stadsmuren, gebouwd tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) en met een oorspronkelijke lengte van 35 kilometer, is te zien dat Nanjing destijds een der grootste steden ter wereld was. Het grootste deel van de stadsmuren staat er vandaag de dag nog steeds, met verschillende verdedigingswerken bij de poorten waar je als toerist naar binnen kunt.

Meer geschiedenis vind je onder andere in de Trommeltoren, een toren die in het verleden hoog boven de stad uitstak en vanaf waar als er vijandige troepen gesignaleerd werden alarm geslagen kon worden. Vind je tempels echter leuker, dan is in het zuiden van de stad de Confucius-tempel te vinden. Dit meer dan 2.500 jaar oude complex is door de eeuwen heen steeds groter geworden en tegenwoordig zijn de straten rondom de tempel tevens een uitgaansgebied met veel restaurants en winkeltjes. Voor een grimmigere en meer recente historische gebeurtenis tenslotte, kun je terecht in in het museum over het Bloedbad van Nanjing, toen Japanse soldaten tijdens de oorlog in slechts enkele maanden tijd honderdduizenden Chinezen vermoordden.

Naast historische bezienswaardigheden tref je in het moderne en schone stadscentrum echter ook talloze moderne winkelcomplexen aan waar je vele restaurants hebt om uitgebreid te eten. Daarnaast kent de stad talloze parken, waar het park op de met bruggen verbonden eilandjes in het Xuanwu-meer bij het treinstation een van de mooiste is.

Bereikbaarheid

Het stukje spoorweg tussen Shanghai en Nanjing is met dagelijks honderden treinen de drukste spoorweg van heel China. Veel van deze treinen zijn de nieuwe G-treinen, die je met een snelheid tot 350 km/h vliegensvlug van de ene naar de andere stad brengen.

De snelste verbinding is vanaf het nieuwe station Shanghai Hongqiao naar Nanjing-zuid, meteen bij de zuidelijke stadspoort. Deze treinen doen er voor 135 yuan iets meer dan een uur over. Een andere mogelijkheid is vanaf het hoofdstation in Shanghai naar hoofdstation in Nanjing. Deze treinen doen er anderhalf uur over en een kaartje kost 140 yuan. Het zal van de locatie van je hotel afhangen welke route voor jou het snelste is. De eerste trein vertrekt om 6:05 uit Shanghai en de laatste trein terug vertrekt om 22:13 uit Nanjing.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 南京 / Nánjīng
  • Aantal inwoners: 6,5 miljoen
  • Openingstijden: verschilt per attractie
  • Toegangsprijzen: verschilt per attractie
  • Tijdsbestek: enkele dagen

Nanjing bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Nanjing liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Nanjing