Ping’an

De rijstterrassen van China behoren tot de meest exotische attracties die het land te bieden heeft. Vooral wanneer ze in de lente onder water gezet worden ziet het landschap er schitterend uit. Enkele van de mooiste van deze terrassen vind je rond het dorpje Ping’an (平安寨) in de provincie Guangxi. We vertellen je er in dit artikel alles over. Het ligt niet ver van Guilin en Yangshuo en is prima met deze bestemmingen te combineren.

Wat is er te zien in Ping’an?

De rijstterrassen rond Ping’an werden al eeuwen geleden aangelegd om het terrein beter te benutten. Rijst groeit namelijk het beste wanneer het onder water gezet wordt. In een bergachtig landschap is dit mogelijk door gebruik te maken van terrassen. De terrassen rond Ping’an bevinden zich op de zuidelijke helling van een ongeveer 10 kilometer lange en 5 kilometer brede bergrug. Af en toe worden de terrassen onderbroken door stukjes bos en snel stromende beekjes die het exotische plaatje compleet maken.

Ook het dorp zelf is schitterend om te zien. Het bestaat uit enkele tientallen huisjes met mooie houten gevels die vaak meerdere verdiepingen hoog zijn. Hier woont dan vaak een hele familie. Veel van de inwoners behoren tot de Zhuang, een Chinese minderheid die bekend staat om kleurrijke kleding en hun vaak behoorlijk zoute gerechten. Deze kun je als toerist uiteraard proeven in de restaurants van het dorpje. Samen met souvenirwinkels bepalen deze de laatste jaren steeds meer het straatbeeld.

Toch is Ping’an naar Chinese begrippen niet overdreven toeristisch. Wordt het je toch te druk, dan kun je vrij eenvoudig naar een van de andere kleine dorpjes in de vallei lopen. Deze zijn rustiger en minder commercieel. Bovendien krijg je zo heel wat te zien van het schitterende landschap. De wandelpaden tussen de dorpen worden goed onderhouden en je zult niet snel verdwalen. Ervaren wandelaars kunnen zelfs de bosrijke bergen beklimmen voor een nog beter uitzicht.

Praktische informatie

Naar de rijstterrassen van Ping’an wordt vaak verwezen als de rijstterrassen van Longsheng (龙胜县). Dit is een grotere plaats 30 kilometer verderop waar Ping’an administratief onder valt. De rijstterrassen van Longji (龙脊梯田) is een andere gangbare naam en omvat behalve Ping’an ook de terrassen rond Dazhai in een vallei iets naar het noorden. Voor beide valleien geldt er één toegangsprijs van 80 yuan. Wil je Dazhai vanaf Ping’an bereiken, houd dan rekening met een wandeltocht van ongeveer drie uur.

De beste periode Ping’an te bezoeken is in mei, wanneer de rijstterrassen onder water staan. Probeer als het even kan het landschap tijdens zonsopgang of -ondergang te aanschouwen. De reflecties in het water zijn dan fenomenaal. Wel raden we je aan van tevoren even naar het weerbericht te kijken, want mei is een maand met veel regen. Wordt er regen voorspeld, probeer dan een andere dag te gaan.

Hoe bereik je Ping’an?

Onze tip een andere dag te gaan is natuurlijk alleen van toepassing als je al in de buurt van Ping’an bent. Dit is waarom je de rijstterrassen het beste kunt combineren met een bezoek aan Guilin (桂林市) dat 85 kilometer naar het zuiden ligt. Vanaf hier is het mogelijk eerst de bus naar Longsheng te nemen en daar over te stappen op een bus naar Ping’an. Wanneer je in Ping’an overnacht wordt het nog gemakkelijker. De eigenaar van de accommodatie zal dan vaak aanbieden rechtstreeks vervoer vanaf Guilin voor je te regelen.

detail of the Humble Administrator's Garden. Suzhou, China

Suzhou

Suzhou is een historische stad op slechts een half uur reizen van Shanghai, met tientallen kanaaltjes, honderden bruggen en eeuwenoude siertuinen die het tot de

Macau old town

Macau

Macau is een Speciale Administratieve Regio en ligt in het zuidoosten van China, op zo’n 70 kilometer van Hong Kong. Hoewel Macau een typisch Chinese

Feng Huang Ancient Town (Phoenix Ancient Town) , China

Fenghuang

China is een van de snelst moderniserende landen ter wereld. Als toerist vergapen we ons aan futuristische steden zoals Hong Kong en Shanghai. Maar laten