De Chenghuangtempel is een eeuwenoude taoïstische tempel, omgeven door historische winkelstraatjes midden tussen de hoge wolkenkrabbers van het moderne Shanghai.
Bij het horen van de naam Shanghai denken veel mensen aan een hypermoderne zakenstad, tot vele honderden meters hoog volgebouwd met beton, glas en neon. Voor het echte China, zo wordt vaak verteld, zou je niet naar Shanghai moeten maar naar meer antieke en nostalgische steden in het binnenland. Niets is echter minder waar. Behalve het feit dat de moderne wolkenkrabbers natuurlijk net zo goed echt Chinees zijn, heb je ook in Shanghai meer dan genoeg kans een glimp op te vangen van de zo kenschetsende oude en mystieke Chinese beschaving. De taoïstische Chenghuangtempel, omgeven door eeuwenoude Chinese tuinen en de historische binnenstad van Shanghai, biedt een uitstekend gelegenheid voor hen die graag de 21e eeuw willen verlaten zonder daar ver voor te hoeven reizen.
Geschiedenis Chenghuangtempel
De oorsprong van de tempel gaat vele honderden jaren terug in de tijd, naar het jaar 1403, toen het van een simpele lokale gebedshal werd opgewaardeerd tot een taoïstische tempel. De belangrijkste bloeitijd was echter tijdens de negentiende eeuw, gedurende welke Shanghai door handel met het buitenland uitgroeide tot een van de grootste steden van China. Ook de omliggende winkelstraten waar je vandaag de dag terecht kunt voor souvenirs stammen uit deze tijd. Tijdens de twintigste eeuw, gedomineerd door de Japanse bezetting, de Chinese Burgeroorlog en het communisme dat daarop volgde, viel de tempel buiten gebruik. Het is slechts enkele jaren geleden nadat op een partijcongres is besloten dat Chinezen weer in goden mogen geloven dat de tempel volledig in oude glorie is hersteld en vandaag de dag ook daadwerkelijk als een tempel wordt gebruikt.
Bezienswaardigheden
De Chenghuangtempel is een kleine maar relatief belangrijke tempel in het taoïsme. Voor hen die zo niet weten wat het taoïsme inhoudt, dit is naast het boeddhisme en confucianisme de belangrijkste Chinese religie of levensfilosofie. Centraal in het taoïsme staan de geschriften van Laozi, een stokoude Chinees met een lange witte baard die leefde in de zesde eeuw voor Christus, met als belangrijkste denkbeeld dat van de Tao, oftewel de levensweg. Daarnaast zijn ook de tegenpolen yin en yang en de vijf elementen water, vuur, aarde, metaal en hout niet onbekend in het westen.
In de Chenghuangtempel, die in de meeste grote Chinese steden terug te vinden is, staat de gelijknamige god Chenghuang centraal. Hij was de beheerder van de yin en de yang en één van zijn belangrijkste taken was het beschermen van de stadsmuren. In plaats van directe aanbidding van de god zelf echter, wordt Chenghuang in verschillende tempels door verschillende historische figuren vertegenwoordigd. In de Chenghuangtempel van Shanghai is het grootste beeld bijvoorbeeld van Huo Guang, een Chinese markies die in de eerste eeuw voor Christus de Chinese keizer onttroonde. De twee kleinere beelden links en rechts behoren toe aan Qin Yubo en Chen Huacheng, waarbij Qin een belangrijke Shanghainese ambtenaar in de vroege Ming-dynastie (1368-1644) was, en Chen een generaal die de stad verdedigde tegen de Engelsen tijdens de Eerste Opiumoorlog (1839-1842).
Behalve deze drie beelden op het grootste altaar dat in het centrale deel van de Chenghuangtempel te vinden is, zul je ook enkele kleinere altaren gewijd aan andere goden aantreffen, evenals kunstwerken, theehuisjes en souvenirwinkeltjes. Daarnaast wordt de tempel druk bezocht door alledaagse Chinezen die offers brengen bij de wierookbranders of naar het altaar komen om te bidden.
Rondom de Chenghuangtempel
Rond de Chenghuangtempel ligt een volledig gerestaureerd deel van de de historische binnenstad van Shanghai, met tientallen kleine straatjes, doorgangen en binnenhofjes in een karakteristieke Chinese bouwstijl. Het hele complex is volgestopt met kleine souvenirwinkeltjes, theehuizen en restaurants. Voor iedereen die exotische curiosa wil meenemen om thuis op de vensterbank te zetten, is dit een uitstekende plaats om je vaardigheden in het afdingen te oefenen. Wat de restaurants en de talloze Chinese theehuizen betreft is het vooral de sfeer die het aantrekkelijk maakt en de prijs juist weer wat minder. Tenslotte is de sierlijke Chinese Yu-tuin ook binnen dit complex te vinden.
Bereikbaarheid
Om de Chenghuangtempel met het openbaar vervoer te bereiken kun je het beste lijn tien naar het station Yuyuan Garden nemen en dan kiezen voor uitgang 1. Sla daarna rechtsaf en loop door het langwerpige park langs de weg. Sla nadat het park ophoudt opnieuw rechtsaf. Bij de volgende kruising sta je dan schuin tegenover het complex van souvenirwinkeltjes. De tempel zelf is weliswaar aan de andere kant, maar wordt binnen het complex duidelijk met bordjes aangegeven.
Praktische informatie
- Chinese naam: 城隍庙 / Chénghuángmiào
- Engelse naam: City God Temple
- Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 16:30
- Toegangsprijs: 10 yuan per persoon
- Nabije attracties: Yu-tuin
- Tijdsbestek: anderhalf uur