De Franse Concessie

De Franse Concessie is een goed bewaard gebleven stukje Frankrijk in Shanghai dat stamt uit de koloniale tijd, met wijde boulevards, groene platanen en statige herenhuizen.

In een tijd waar het Chinese keizerrijk op sterven na dood was, eigenden westerse mogendheden zich stukken grond toe die ze volledig naar eigen blieven konden inrichtten en waar ze buiten de Chinese wet vielen. De bekendste van deze concessies waren te vinden in Shanghai, ook in die tijd de belangrijkste Chinese handelsstad, en de bekendste concessie in Shanghai was de Franse Concessie. Vandaag de dag zijn hiervan nog grote delen in uitstekende staat bewaard gebleven en wie binnenstapt in dit deel van de stad met zijn groene platanen en oude Franse herenhuizen waant zich zo in het Parijs van een eeuw geleden.

Bezienswaardigheden

Hoewel de voormalige Franse Concessie een groot deel van de stad beslaat, zijn de best bewaard gebleven delen te vinden aan weerszijden van de boulevards Huaihailu en Hengshanlu. Dit deel is echter nog steeds zo groot dat het als toerist geen doen is alle straten door te lopen. Bezoek je echter de hieronder beschreven attracties, dan zul je in ieder geval meer dan genoeg Franse huizen en groene platanen op je weg tegenkomen. Alle bezienswaardigheden zijn ook op de kaart onderaan te vinden.

Huaihualu (淮海路)

Huaihualu, dat voorheen bekend stond als Avenue Joffre, kan gezien worden als de hoofdstraat van de voormalige Franse Concessie. Het oostelijke deel van de straat staat vol met reusachtige moderne winkelcomplexen, maar des te verder je de straat naar het westen volgt, des te meer verandert het straatbeeld en kom je oude, statige Franse gebouwen tegen waar honderden boetiekjes en andere kleinere winkeltjes in gevestigd zijn. Loop ook gerust een van de vele zijstraten in, waar het heel wat rustiger is en daardoor authentieker aan doet.

Fuxing-park (复兴公园)

Als je wel genoeg hebt van al die Chinese tuinen met hun bruggetjes, pagodes en theehuisjes, kun je altijd een kijkje nemen in het Fuxing-park. Dit is een redelijk groot park volledig in Franse stijl dat ’s ochtends altijd vol staat met honderden dansende en sportende Chinezen.

Huis van Sun Yat-sen (孙中山故居)

Niet ver van het park is de voormalige woning van Sun Yat-sen te vinden. Sun was een van de grondleggers van de Chinese republiek en tevens de eerste president na de val van het keizerrijk. Aan het eind van zijn leven woonde hij in deze villa, die tegenwoordig dienst doet als museum.

Huis van Zhou Enlai (周恩来故居)

Een heel wat bescheidener huis is dat van Zhou Enlai, de Chinese premier gedurende de eerste decennia na de machtsovername van de communisten in 1949. Zhou woonde hier voordat hij zijn rol van premier vervulde in de hoofdstad Beijing. Er is nu een klein museum te vinden over de communistische revolutie in China.

Hengsanlu (衡山路)

Hengshanlu, voorheen bekend als Avenue Pétain, was lange tijd waar de rijkste inwoners van Shanghai hun villa’s hadden staan. De laatste jaren is een groot deel omgebouwd tot bar of nachtclub, maar het traditionele Franse karakter is nog altijd gemakkelijk te herkennen.

Bereikbaarheid

Moeilijk is de Franse Concessie niet te bereiken, maar doordat het een erg groot deel van de stad is, kan het lastig zijn te bepalen waar precies heen te gaan. Enkele stations op metrolijn 1 zijn echter een goed uitgangspunt. Stations South Shaanxi Road  en Changsu Road brengen je beide meteen in Huaihailu. De straat is met blauw op de kaart aangegeven. Vanaf Huaihailu is het ook niet ver lopen naar Fuxing-park , het huis van Sun Yat-sen ) en het huis van Zhou Enlai . De adressen van de laatste twee zijn respectievelijk Xiangshan Road 7 (香山路7号) en Sinan Road 73 (思南路73号). Hoewel alles goed staat aangegeven, is het misschien verstandig deze pagina met de Chinese tekst uit te printen en dit aan een Chinees te laten zien als je het ter plaatse niet kunt vinden. Hengshanlu, de andere belangrijke straat in de Franse Concessie, is met groen aangegeven en kan meteen bereikt worden door uit te stappen bij station Hengshan Road.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 法租界 / Fǎ Zūjiè
  • Engelse naam: French Concession
  • Openingstijden: niet van toepassing
  • Toegangsprijs: niet van toepassing
  • Nabije attracties: shikumen, winkelstraten
  • Tijdsbestek: enkele uren tot een hele dag

De Yu-tuin

Meer lezen

Oriental Pearl Tower

Meer lezen

Jing’an Tempel

Meer lezen

Franse Concessie

Meer lezen
Hotel room

10 Leukste hotels in Shanghai

Of je nu in de Shanghai bent tijdens een rondreis door China of tijdens een stedentrip, Shanghai is een heerlijke stad om een aantal nachten te

Backpack with things needed for travel

Inpaklijst china

Of je in China nu alleen Beijing en Shanghai gaat bezoeken of  juist gaat voor avontuur, er zijn altijd zaken waarmee je tijdens het inpakken

Multiethnic Travellers are walking and finding the train at the train station,

Voorbeeldreis Beijing naar Shanghai

Deze reisroute China is een praktische route voor reizigers die graag zowel Beijing als Shanghai willen zien. Behalve deze twee grootste steden van China, zul