Oriental Pearl Tower

Shanghai

Van alle steden ter wereld met erg hoge gebouwen is de skyline Shanghai een van de hoogste, en van alle hoge gebouwen in Shanghai is de Oriental Pearl Tower een van de allerhoogste. Gebouwd aan het begin van de jaren negentig als een radio- en televisietoren – een functie die het vandaag de dag nog steeds vervult – steekt de toren met 468 meter ook nog steeds ver boven de rest van de stad uit. Door de locatie op de punt van het nieuwe zakendistrict Lujiazui is het een van de meest herkenbare symbolen van Shanghai.

Bezienswaardigheden

Allereerst is de toren vanaf de buitenkant gezien natuurlijk al een opmerkelijke verschijning. De in totaal elf bollen staan voor de parels, want de toren heet uiteraard niet voor niets Oriental Pearl Tower. De drie grootste van deze bollen huisvesten elk een observatiedek en restaurants en winkels, terwijl de kleinere bollen in de poten en antenne enkel decoratief zijn. Een in reisboeken veel verteld verhaal is dat het ontwerp van de toren gebaseerd zou zijn op eeuwenoud Chinees gedicht over een pipa, een soort van klassieke gitaar, maar in werkelijkheid is dit verhaal er achteraf bij geplakt.

Binnen in de toren is vervolgens ook heel wat te zien. Zo is in het onderste gedeelte, dus nog op de begane grond, een museum over de geschiedenis van Shanghai te vinden. Ga je met de lift omhoog dan kun je naar de drie grootste bollen, welke van beneden naar boven in het Engels Space City, Sightseeing Floor en Space Module genoemd worden.

Space City, de eerste grote bol, bevindt zich op een hoogte van 90 meter en heeft een doorsnee van 50 meter. Binnenin vind je een eigenaardig scala aan vermaak, zoals een kleine achtbaan, een zogenaamd futuristische hal, maar ook veel winkeltjes. Ook is er hier een observatiedek om over de stad uit te kijken, maar heel veel zul je op slechts 90 meter hoogte niet zien natuurlijk.

De tweede grote bol, de Sightseeing Floor, is met een doorsnee van 45 meter iets kleiner, maar met een hoogte van 267 meter veel interessanter om te bezoeken. Ook is hier een ronddraaiend restaurant gevestigd waar de prijzen voor Chinese begrippen weliswaar hoog liggen, maar je natuurlijk voor het geweldige uitzicht betaalt. Tevens is er een bar en een KTV, voor als je graag eens je zangkunsten wilt oefenen.

De hoogste bol tenslotte, de Space Module, is slechts 14 meter in doorsnee, maar door de hoogte van 350 meter waarschijnlijk je geld het meeste waard. Vanaf hier kijk je neer op de meeste andere gebouwen in de stad en is het uitzicht iets wat je niet snel weer zult vergeten.

Zicht in verband met luchtvervuiling

De Oriental Pearl Tower is elke dag geopend, maar door de enorme luchtvervuiling die een stad als Shanghai plaagt, doe je er goed aan een dag of avond met helder weer uit te kiezen. Zo niet, dan loop je de kans dat je met een zicht van enkele honderden meters niet eens in staat zult zijn de omringende gebouwen te zien, laat staan de rest van de stad aan de overkant van de rivier. Houdt daarom tijdens je verblijf in Shanghai het weerbericht even in de gaten. De helderste hemel heb je in Shanghai vaak na een flinke bries vanaf de zee of nadat het goed geregend heeft.

Rondom de Oriental Pearl Tower

Als je de Oriental Pearl Tower bezoekt, kan het zeker geen kwaad de omgeving ook even te verkennen. Het staat er vol met hypermoderne kantoorgebouwen en vele parkjes aan de rivier. Tevens is het Shanghai Ocean Aquarium meteen naast de toren te vinden. Aan de overkant van de rotonde vind je verder een erg groot winkelcomplex met ook veel eetgelegenheden.

Bereikbaarheid

De Oriental Pearl Tower  is doodeenvoudig te bereiken. Neem lijn 2 naar station Lujiazui, kies voor uitgang 1  en je staat meteen tegenover de toren.

Praktische informatie

  • Chinese naam: 东方明珠塔 / Dōngfāng Míngzhūtǎ
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 21:30
  • Toegangsprijs: 35 tot 150 yuan, afhankelijk tot welke verdieping je gaat
  • Nabije attracties: Shanghai Ocean Aquarium, Shanghai World Financial Center
  • Tijdsbestek: één tot anderhalf uur

Deel dit artikel :