De Yu-tuin van Shanghai

shanghai yuyuan garden and pudong skyline

De Yu-tuin is een eeuwenoude en een van de meest weelderige klassieke Chinese tuinen ter wereld, met vele tientallen vijvers, beekjes, bruggetjes, pagodes en theehuisjes.

Al sinds Marco Polo vele eeuwen geleden China bezocht, wordt door reizigers melding gemaakt van de vaak adembenemend mooie Chinese tuinen en parken. Met talloze bruggetjes, beekjes, paviljoenen, pagodes en theehuisjes zijn ze een wereld van verschil met de parken die we in Nederland kennen. Een klassieke Chinese tuin bezichtigen is iedereen die naar China reist dan ook ten zeerste aan te raden. Bezoekers van Shanghai treffen het, want laat één van de rijkst versierde Chinese tuinen, de meer dan 450 jaar oude Yu-tuin, nou net midden in het centrum van de oude binnenstad van Shanghai liggen.

Bezienswaardigheden

Het woord Yu (豫) staat in het Chinees voor onbezorgdheid en je op je gemak voelen. Een rondgang door de Yu-tuin maakt meteen duidelijk waarom voor deze naam gekozen is, want de ontelbare weggetjes, vijvers, pagodes en halletjes hebben als doel de bezoekers zo veel mogelijk op hun gemak te stellen. En hoewel de tuin slechts twee hectare groot is, doet het door zeer efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte vele malen groter aan.

De Yu-tuin is door met draken versierde stenen muren onderverdeeld in zes delen. Na de ingang kom je meteen terecht in de Sansui-hal, de grootste vertrekken in de tuin die in vergane eeuwen gebruikt werden voor plechtigheden en het onderhouden van gasten. Achter deze hal vind je een rotstuin, die met een hoogte van 14 meter de grootste Chinese rotstuin ten zuiden van de Yangtze is. De overige delen van de tuin hebben daarentegen weer meer planten, vijvertjes en beekjes. Sommige van de bomen die je hier aantreft zijn meer dan vier eeuwen oud. De achterste delen van de Yu-tuin tenslotte, die zicht bieden op de Chenghuang-tempel aan de andere kant van de buitenmuren, is compacter en voorzien van gangetjes en grotten. Ook is hier een klein podium te vinden waar in het verleden muziek en toneelstukken gespeeld werden.

Geschiedenis van de Yu tuin

Zoals tegenwoordig nog steeds het geval in China, waren het ook ten tijde van het keizerrijk de hoge ambtenaren die geld doorsluisden naar luxueuze persoonlijke projecten. De Yu-tuin is het resultaat van de inspanningen van Pan Yunduan, een ambtenaar die leefde in de zestiende eeuw en de tuin liet aanleggen als onderkomen voor de oude dag van zijn ouders. De Yu-tuin met al haar overstelpende weelde kan dus gezien worden als een veredeld bejaardentehuis. Samen met de ondergang van de Pan-familie viel echter ook de tuin in verval, en twee eeuwen later deze overgekocht door kooplieden. De tuin werd toen grondig gerestaureerd en uitgebreid, om vervolgens in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw weer afwisselend door buitenlandse en Chinese soldaten gesloopt te worden. Uiteindelijk was het de stad Shanghai die de tuin in de jaren 1950 in bezit nam, het volledig liet herstellen en opende als toeristische bezienswaardigheid.

Bereikbaarheid

Om de Yu-tuin met de metro te bereiken, kun je lijn tien naar station Yuyuan Garden  nemen. Kies daarbij voor uitgang 1 en sla rechtsaf het langwerpige park in. Sla aan het einde van dit park nogmaals rechtsaf, totdat je bij de volgende kruising schuin tegenover het Chenghuang-complex staat, waar ook de Chenghuang-tempel en talloze souvenirwinkeltjes te vinden zijn. De ingang van de Yu-tuin (B) is te vinden midden in dit complex, aan de noordzijde van de vijver met het zigzag-bruggetje.

Praktische informatie Yu-tuin

  • Chinese naam: 豫园 / Yùyuán
  • Engelse naam: Yuyuan Garden
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:30
  • Toegangsprijs: 40 yuan (1 apr – 30 jun; 1 sep – 30 nov) 30 yuan (1 jul – 31 aug; 1 dec – 31 mrt)
  • Nabije attracties: Chenghuangtempel
  • Tijdsbestek: anderhalf uur

Deel dit artikel :