Het Volksplein van Shanghai

Gelegen midden tussen de hoge wolkenkrabbers, de belangrijke toeristische attracties en de winkelstraten, kan het Volksplein van Shanghai gezien worden als het centrum van de stad.

Het Volksplein van Shanghai, met uitgestrekte parken en omringd door ontelbare wolkenkrabbers, is het kloppende hart van Shanghai. De belangrijkste winkelstraten en verkeersaders komen allemaal op dit plein uit, en het gelijknamige ondergrondse metrostation is met dagelijks een half miljoen passagiers het drukste van de stad. Iedere toerist zal dit enorme plein dat ook bekend staat als People’s Square of Renmin Square ongetwijfeld een keer bezoeken. Naast het uitmuntende Museum van Shanghai biedt het ook plaats aan het stedelijk planbureau en is tevens het belangrijkste theater van Shanghai hier gevestigd. Bovenal echter, is het door het vele groen een oase van rust voor iedereen die de auto’s en de mensenmassa’s even wil ontsnappen.

Bezienswaardigheden

Allereerst is het plein zelf de moeite van het bezoeken waard. In tegenstelling tot veel stadspleinen is het Volksplein van Shanghai echter meer een groot park dan een plein waar je zo naar de andere kant kunt kijken. Het is door een brede laan in tweeën verdeeld, waarbij je in het noordelijk deel onder de dicht op elkaar staande bomen helemaal van de buitenwereld wordt afgesloten. Met heuveltjes, beekjes, vijvertjes en erg veel sfeervolle verlichting is dit vooral na zonsondergang de moeite van het bezoeken waard. Het zuidelijk deel is opener, met meer grasvelden en plaats om even te zitten.

Aan de noordzijde wordt het Volksplein verder van de stad gescheiden door Nanjinglu, de drukste winkelstraat van Shanghai, waarvan het voetgangersgedeelte eenvoudig via ondergrondse tunnels te bereiken is. Aan de oostzijde loopt het winkelgedeelte vervolgens door, met onder andere het enorme Raffles City, een van de grootste winkelcomplexen van de stad met ook talloze restaurants. Ten zuiden van het plein vind je nog enkele andere parken, terwijl je aan de westzijde uiteindelijk vooral kantoorgebouwen aantreft.

Op het plein zelf zijn ook gebouwen te vinden, met in het noordelijk deel meteen aan de brede laan die het park in tweeën deelt het theater, het stadhuis en de tentoonstelling van het stedelijk planbureau. In het theater, oftewel het Grand Theatre van Shanghai, kun je terecht voor opera’s en theatervoorstellingen die gericht zijn op zowel een Chinees als internationaal publiek. Het stadhuis is niet toegankelijk voor toeristen, maar de tentoonstelling van het stedelijk planbureau dat er naast ligt wel. Het huist een klein museum over de geschiedenis van Shanghai en biedt veel schetsen, modellen en een enorme maquette over de toekomst van de stad. Voor regenachtige dagen is dit zeker de moeite waard. Op de zuidelijke helft van het plein vind je tenslotte nog het Museum van Shanghai.

Geschiedenis

Als je op de kaart naar de vorm van het Volksplein van Shanghai kijkt, lukt het misschien al wat van de geschiedenis ervan te ontwaren. Het huidige plein ligt namelijk in de voormalige Britse Concessie, een stukje China dat sinds halverwege de negentiende eeuw bestuurd werd door de Britten. En inderdaad, Britten waren ook toen al zo verzot op paardenrennen dat ze in Shanghai hun eigen renbaan hadden aangelegd. De huidige wegen rond het park werden destijds gebruikt als renbaan, terwijl de gronden binnen de baan voor andere populaire Engelse sporten zoals cricket, golf en bowling genuttigd werden. Na de communistische machtsovername een eeuw later werd het omgevormd tot een terrein voor typisch communistische hobby’s zoals militaire parades. Het is pas sinds de laatste twintig jaar dat het Volksplein zijn huidige functie heeft gekregen

Bereikbaarheid volksplein Shanghai

Wil je het plein zel bereiken, dan kan door de metro te nemen naar station People’s Square op de lijnen 1, 2 en 8. Het is met 21 uitgangen verreweg het grootste metrostation van Shanghai en uitgangen 1, 2, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 16 en 17 komen allemaal op verschillende delen van het plein uit.

Praktische informatie:

  • Chinese naam: 人民广场 / Rénmínguǎngchǎng
  • Engelse naam: People’s Square
  • Openingstijden: niet van toepassing voor het plein, maar de tentoonstelling van het stedelijk planbureau is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9:00 tot 17:00, het Museum van Shanghai elke dag van 9:00 tot 17:00
  • Toegangsprijs: eveneens niet van toepassing voor het plein zelf, maar het stedelijk planbureau kost 30 yuan, toegang tot het Museum van Shanghai is gratis
  • Nabije attracties: Museum van Shanghai, winkelstraten
  • Tijdsbestek: twee uur

Deel dit artikel :